Wat is 1080p?

Dit is kwalitatief het hoogst beschikbare video signaal voor HD televisies. Net als bij 1080i is het beeld, in verticale richting geteld, opgebouwd uit 1080 lijnen met 1920 beeldpunten per lijn. Het verschil zit in de “p” wat de afkorting is voor ‘progressive scan’. De Nederlandse vertaling hiervoor is ‘volledige beeldtechniek’ wat inhoudt dat per beeldwissel alle lijnen van het scherm benut worden, en er een optimaal gebruik wordt gemaakt van de pixels. 1080p wordt door de leveranciers van HDTV’s ook wel “Full High Definition”, “Full-HD” of “True High Definition” genoemd.

De tegenhanger van ‘progressive scan’ is ‘interlaced’ (of halve beeldtechniek). Bij een ‘interlaced’ videosignaal wordt per beeldwissel slechts de helft van de beeldlijnen om en om benut. Progressive scan neemt 2x meer bandbreedte in dan interlaced.
1080p is de hoogste kwaliteit die als standaard geldt bij het digitaal opnemen films. Een aantal scenes uit de film Starwars Episode lll zijn bijvoorbeeld in 1080p opgenomen.

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.