Cookies3D HDTV op komst in consumentenmarkt

3 september 2009 09:50 door Hans Wind

3D HDTV op komst in consumentenmarktTerwijl HDTV nog maar net echt begonnen is zijn diverse fabrikanten al druk bezig met de volgende generatie HDTV en dat is 3D televisie.

Tot nu toe wordt 3D techniek nog voornamelijk in de industrie en gezondheidszorg gebruikt maar de HD TV fabrikanten maken zich duidelijk op om in 2010 ook de consument te gaan overtuigen dat televisie met diepte toekomst heeft.

Om die reden lanceren we dan ook een nieuwe website die alleen gericht zal zijn op 3D TV onder de naam 3D TV Nieuws. De nieuwe website is nog bijna maagdeljk leeg maar dat zal in de komende maanden duidelijk veranderen als de grotere merken hun 3D plannen onthullen. Sony heeft gisteren al aangegeven dat het bedrijf in 2010 met consument gerichte 3D producten gaat komen en we verwachten dat op de IFA in Berlijn meer annonceringen zullen volgen.

Grofweg gezegd zijn er twee systemen te onderscheiden:

• Een systeem dat met een speciale 3D bril moet worden bekeken. De bril sluit zeer snel afwisselend één van de twee glazen af terwijl op de TV afwisselend een beeld voor het linker- en rechteroog wordt vertoond. Op die manier ervaren we diepte in het beeld.

• Een systeem dat zonder speciale bril kan worden bekeken waarbij een zeer groot aantal kleine lensjes of prisma’s geplaatst zijn op het beeldscherm. Doordat onze ogen onder een verschillende hoek naar het scherm kijken zien we ook in dit geval twee verschillende beelden waardoor de diepte indruk ontstaat.

Uiteraard zal de beeldbron zoals bijvoorbeeld een Blu-ray speler in staat moeten zijn om de dubbele beelden aan te bieden maar Blu-ray heeft al aangekondigd dit nieuwe formaat te gaan ondersteunen.

Uiteraard valt er veel meer te vertellen over 3D maar dat zullen we dan op de nieuwe website gaan doen. 3D TV Nieuws zal wat opzet betreft erg veel op HDTV Nieuws lijken met een simpele indeling en lay-out.