CookiesAnaloog signaal vaak niet optimaal op HDTV

31 oktober 2006 12:21 door Hans Wind

HD Ready?Ondanks het feit dat HDTV een grote stap vooruit betekent in de televisie wereld zijn er in de overgangsfase van analoog naar digitaal signaal nog steeds heel veel consumenten die een analoog signaal bekijken op hun HD TV. Dat levert heel wat klachten op over de duidelijk mindere kwaliteit die dit analoge signaal vaak geeft op een HD televisie.

Analoge televisie signalen, zowel via de ether als via de kabel, zien er helaas op een HDTV vaak slechter uit dan op een gewone “ouderwetse” analoge televisie.

Dit fenomeen wordt gek genoeg veroorzaakt doordat een HD TV een veel gedetailleerder beeld kan weergeven dan een analoge TV. In de HDTV is electronica ingebouwd die zowel de goede als slechte elementen van het lage resolutie analoge signaal “opblazen”. Naarmate het analoge signaal beter en stabieler is zal het eindresultaat betere kwaliteit opleveren. Wanneer het signaal echter ruis, interferentie of randscherpte problemen bevat (die minder zichtbaar zijn op een analoge TV door de lage resolutie) zal de HDTV proberen deze elementen te corrigeren. Dat laatste gebeurt echter met nogal wisselend succes.


Ook is de electronica die HD TV fabrikanten inbouwen voor de analoog naar digitaal omzetting niet altijd van dezelfde kwaliteit. Het is dan ook van belang om bij aankoop goed op dit aspect te letten als u de TV op analoog signaal zult gaan gebruiken.

Tot slot realiseert niet iedereen zich dat bij aankoop van een grootbeeld HDTV plotseling hetzelfde laag resolutie beeld aanzienlijk vergroot wordt weergegeven waardoor het beeld aan kwaliteit kan inboeten op een manier die te vergelijken is met het flink uitvergroten van een lage resolutie foto.

Het is dus van het grootste belang om te zorgen voor een zo goed mogelijk analoog signaal of, misschien nog beter, om over te schakelen op digitaal kabel signaal of satelliet om optimaal van uw mooie HDTV te kunnen genieten.