CookiesAperture 2 introductie

13 februari 2008 18:47 door Hans Wind

Aperture 2 introductieApple introduceert Aperture 2, een nieuwe belangrijke upgrade van deze Apple software voor fotobewerking en beheer met meer dan 100 nieuwe functies en verbeteringen die het programma nog sneller, gebruiksvriendelijker en krachtiger maken.

Aperture 2 heeft een gestroomlijnde gebruikersinterface en een geheel nieuwe beeldverwerkingsengine en bevat nieuwe hulpmiddelen voor uitlichting van focuspunten, de levendigheid van kleuren, lokale contrastdefinitie, retouchering, vignetten en RAW-finetuning.

Met Aperture 2 kunnen gebruikers hun foto’s op een .Mac-webgalerie plaatsen, zodat ze op het web kunnen worden bekeken, en exporteren voor weergave op een iPhone, iPod touch of Apple TV. Voor de nieuwe prijs van 199 Euro kan iedereen nu op professionele wijze foto’s ordenen, bewerken en publiceren.

“Een groot aantal van de meest gerespecteerde fotografen die wereldwijd aan het werk zijn, vertrouwt op Aperture voor het ordenen, bewerken en aanleveren van foto’s”, aldus Rob Schoeben, vice president Applications Product Marketing van Apple. “En dankzij de vereenvoudigde interface en de lagere prijs kan nu iedereen kennismaken met de kracht van Aperture.”

“Het enige wat telt is de kwaliteit van de foto”, aldus David Bergman, fotograaf van Sports Illustrated. “Zelfs voordat ik aanpassingen maak, heb ik dankzij de nieuwe RAW-verwerkingsfunctie met Aperture al direct betere foto’s met meer details en een betere kleurweergave dan met elk ander programma dat ik heb getest.”

“Ik was altijd zo gestrest over postproductiewerk tijdens een fotosessie dat ik altijd diverse programma’s meenam om er zeker van te zijn dat ik kon doen wat ik wilde doen”, aldus Bob Davis, in 2007 winnaar van PDN Top Knots Wedding Photography. “Met Aperture hoeft dat niet meer. Ik kan alles in één programma doen.”

In Aperture 2, dat een nieuwe en eenvoudigere gebruikersinterface heeft die nog intuïtiever en toegankelijker is, kunnen gebruikers nu met één toetscommando tussen de weergave- en de browsermodus schakelen. Dankzij het all-in-one HUD-venster (heads up display) wordt de grootte van het scherm maximaal benut voor de weergave van foto’s. Hierdoor zijn functies voor bibliotheek, metagegevens en beeldaanpassing via één centraal tabvenster beschikbaar.

De zogenaamde All Projects-weergave, die is geïnspireerd door de gebeurtenissenweergave van iPhoto, biedt een posterfoto voor elk project en de mogelijkheid om snel door de foto’s in het project te bladeren. De geïntegreerde iPhoto-browser biedt rechtstreeks toegang tot alle gebeurtenissen en foto’s in de iPhoto-bibliotheek.

Aperture 2 is bovendien sneller, zodat gebruikers minder tijd nodig hebben voor het importeren of doorzoeken van grote aantallen foto’s of het bladeren door foto’s. Dankzij de ingesloten voorvertoningen kunnen fotografen foto’s direct tijdens het importeren voorzien van een bijschrift, een trefwoord en een beoordeling.

Doordat foto’s in de achtergrond kunnen worden geïmporteerd, kun je ongestoord verder werken terwijl de foto’s worden omgezet in JPEG-, TIFF-, PNG- of PSD-bestanden. Dankzij de snelle voorbeeldweergave kunnen gebruikers snel door RAW-foto’s bladeren zonder dat ze hoeven te wachten totdat bestanden zijn geladen. Bovendien heeft de bibliotheekdatabase van Aperture een nieuwe structuur, waarmee er snel tussen projecten kan worden geschakeld en zoekresultaten vrijwel onmiddellijk verschijnen, zelfs wanneer met extreem grote bibliotheken van 500.000 foto’s of nog meer wordt gewerkt.

Aperture 2 biedt krachtige nieuwe beeldverwerkingstools die uit elke foto halen wat erin zit. De nieuwe RAW-beeldverwerkingstechnieken van Apple staan centraal in Aperture 2 en die bieden een hoge fotokwaliteit en precisieregelaars waarmee gebruikers het profiel voor hun type camera nauwkeurig kunnen regelen.

Aperture 2 bevat een aantal nieuwe bewerkingstools, zoals Recovery voor het herstellen van “opgeblazen” highlights, Vibrancy voor het selectief verhogen van de verzadiging zonder dat huidtinten worden aangetast, Definition voor lokaal contrast zodat foto’s helderder worden, Vignette & Devignette-filters voor professionele visuele effecten en een zachte Repair and Retouch-kwast waarmee oneffenheden snel en eenvoudig kunnen worden verwijderd, sensorstofdelen kunnen worden weggewerkt en probleemgebieden kunnen worden verwijderd.

Aperture 2 werkt naadloos samen met Mac OS X, iLife, iWork, .Mac en Apple programma’s voor het maken van gedrukt materiaal, zodat elke afbeelding in de Aperture-bibliotheek direct kan worden gebruikt in andere programma’s, zoals iMovie, Keynote en Pages, en zelf in Mail in Leopard. Aperture 2 biedt nu bovendien ondersteuning voor de .Mac-webgalerie zodat gebruikers hun foto’s in één keer kunnen publiceren voor weergave op het web, de iPhone, de iPod touch en de Apple TV. Voor de fotoboeken die met Aperture 2 kunnen worden gemaakt zijn nieuwe thema’s, lay-outtools, eigen stofomslagen (ook op volledig formaat) en omslagen met folieopdruk beschikbaar.

Aperture 2 prijzen en verkrijgbaarheid
Aperture 2 is per direct verkrijgbaar via de Apple Online Store en bij erkende Apple resellers, voor een adviesprijs van Euro 199. Geregistreerde gebruikers van een eerdere versie van Aperture kunnen voor Euro 99 overstappen op Aperture 2.

*.Mac-diensten zijn uitsluitend beschikbaar voor gebruikers van 13 jaar en ouder. Jaarabonnement en internettoegang vereist. Onderworpen aan bepaalde voorwaarden.

Voor een actuele Aperture 2.0 prijs vergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig.