CookiesApple 17-inch MacBook Pro introductie

6 januari 2009 20:31 door Hans Wind

Apple 17-inch MacBook Pro introductieApple onthult vandaag de nieuwe 17-inch MacBook Pro die is voorzien van een mooie, duurzame unibodybehuizing van aluminium en is uitgerust met een revolutionaire ingebouwde batterij. Deze batterij biedt namelijk een gebruikstijd van maximaal acht uur en kan tot 1000 keer worden opgeladen, wat betekent dat hij drie keer zo lang meegaat als een gemiddelde notebookbatterij.

De nieuwe 17-inch MacBook Pro heeft verder een hogeresolutiebeeldscherm met led-achtergrondverlichting en hetzelfde grote Multi-Touch-trackpad van glas waarmee de compleet vernieuwde MacBook-serie van oktober al was uitgerust. Bovendien biedt dit nieuwe model geavanceerde grafische voorzieningen van NVIDIA en de allernieuwste Intel Core 2 Duo-processors voor mobiele apparatuur.

De nieuwe 17-inch MacBook Pro maakt volgens Apple deel uit van de groenste notebookserie ter wereld en is gemaakt van materialen die goed gerecycled kunnen worden. Hij voldoet aan strenge normen op het gebied van energiezuinigheid en bevat aanzienlijk minder schadelijke stoffen dan de meeste computers.

“We hebben een nieuwe batterijtechnologie ontwikkeld die beter is voor de gebruiker én voor het milieu”, aldus Steve Jobs, CEO van Apple. “Dankzij onze scheikundige knowhow en innovatieve technologie biedt een volledig opgeladen batterij een gebruikstijd van acht uur en kan hij tot wel 1000 keer worden opgeladen.”

De revolutionaire nieuwe notebookbatterij is tot stand gekomen door geavanceerde scheikunde, intelligente systeem- en batterijbewaking en speciale oplaadtechnologie met elkaar te combineren. Gebruikers kunnen nu met een volledig opgeladen batterij tot acht uur draadloos werken en de batterij tot 1000 keer opladen.* En dat terwijl de MacBook Pro niet dikker, zwaarder of duurder is geworden. De langere levensduur betekent ook dat er minder lege batterijen worden weggegooid, wat weer goed is voor het milieu.

De nieuwe 17-inch MacBook Pro heeft een superdun breedbeeldscherm met glanzende toplaag en een resolutie van 1920 x 1200 pixels. Het aantal pixels ligt 78 procent hoger dan bij de 15-inch MacBook Pro, terwijl het kleurenspectrum 60 procent breder is. Daarmee biedt deze notebook de kleurenkwaliteit van een desktopcomputer. Het beeldscherm met led-achtergrondverlichting schakelt zichzelf razendsnel in, verbruikt tot 30 procent minder stroom en bevat bovendien geen kwik meer, een chemische stof die voorkomt in de zeer gangbare fluorescentieverlichting van beeldschermen.

De 17-inch MacBook Pro is de dunste en lichtste 17-inch notebook ter wereld, want hij is nog geen 2,5 cm dik en weegt net 3 kg. En toch is dit ook de krachtigste Mac-notebook ooit. Hij bevat de nieuwste Intel Core 2 Duo-processor met een snelheid tot 2,93 GHz, heeft maximaal 8 GB DDR3-werkgeheugen en een grafische architectuur die de gebruiker in staat stelt om te schakelen tussen de geïntegreerde NVIDIA GeForce 9400M grafische processor die minder stroom verbruikt, en de snelle NVIDIA GeForce 9600M GT discrete grafische processor die betere prestaties levert. Verder heeft hij standaard een 5400-rpm harde schijf van 320 GB, met als opties een 7200-rpm harde schijf van 320 GB of een “solid-state”-schijf van 128 of 256 GB. Net als de rest van de nieuwe MacBook-serie bevat ook de 17-inch MacBook Pro een geavanceerde Mini DisplayPort, een industriestandaard waarop de nieuwe Apple LED Cinema Display kan worden aangesloten. Dit is een breedbeeldscherm van 24 inch met led-achtergrondverlichting en een ingebouwde iSight-videocamera, microfoon en luidsprekers.

Eveneens in navolging van de andere MacBook-modellen met een aluminium unibodybehuizing, die een nieuwe standaard voor milieuvriendelijke notebooks vormen, heeft ook deze MacBook Pro de EPEAT Gold-status.** De behuizing uit één stuk van elke MacBook is gemaakt van zeer goed recyclebaar aluminium en de nieuwe MacBooks worden standaard geleverd met een energiezuinig scherm met led-achtergrondverlichting dat geen kwik bevat en is gemaakt van arseenvrij glas. De nieuwe MacBook-modellen voldoen aan de strenge regels van het Energy Star 4.0-programma en bevatten geen broomhoudende vlamvertragers. Bovendien zijn de interne bekabeling en onderdelen pvc-vrij. De batterij maakt de nieuwe 17-inch MacBook Pro nog milieuvriendelijker, want hij gaat langer mee en dus belanden er minder lege batterijen bij het afval. Een nieuwe batterij kost € 179; dit bedrag is inclusief het plaatsen van de nieuwe batterij en de milieuvriendelijke verwerking van de oude.

Apple 17-inch MacBook Pro prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe 17-inch MacBook Pro is vanaf eind januari verkrijgbaar via de online Apple Store (www.apple.com/nl) en bij erkende Apple resellers voor een adviesprijs van € 2.499, en heeft de volgende kenmerken:
• 17-inch breedbeeldscherm met led-achtergrondverlichting, glanzende toplaag en een resolutie van 1920 x 1200;
• 2,66-GHz Intel Core 2 Duo met een gedeelde L2-cache van 6 MB;
• 1066-MHz “frontside”-bus;
• 4 GB 1066-MHz DDR3 SDRAM;
• geïntegreerde NVIDIA GeForce 9400M grafische processor;
• NVIDIA GeForce 9600M GT discrete grafische processor met 512 MB GDDR3-videogeheugen;
• 5400-rpm seriéle ATA harde schijf van 320 GB met Sudden Motion Sensor;
• slot-loading 8x SuperDrive met double-layerondersteuning (dvd±r DL/dvd±rw/cd-rw);
• Mini DisplayPort voor video-uitvoer (adapters afzonderlijk verkrijgbaar);
• ingebouwde AirPort Extreme 802.11n- en Bluetooth 2.1+EDR-voorziening voor draadloze netwerkverbindingen;
• Gigabit Ethernet-poort;
• ingebouwde iSight-videocamera;
• drie USB 2.0-poorten;
• één FireWire 800-poort (compatibel met FireWire 400);
• opening voor ExpressCard/34-uitbreidingskaart;
• één geluidsinvoer- en één geluidsuitvoerpoort, elk met ondersteuning voor optisch digitale en analoge audio;
• Multi-Touch-trackpad van glas en verlicht toetsenbord;
• ingebouwde lithium-polymeerbatterij van 95 wattuur; en
• MagSafe-lichtnetadapter (85 W).

Voor de 17-inch MacBook Pro zijn onder andere de volgende maatwerkopties verkrijgbaar: 2,93-GHz Intel Core 2 Duo-processor, een geheugenupgrade naar 8 GB 1066-MHZ DDR3, een 7200-rpm harde schijf van 320 GB, een “solid state”-schijfeenheid van 128 of 256 GB, een ontspiegeld beeldscherm (voor € 45), een Mini-DisplayPort-naar-DVI-adapter, een Mini-DisplayPort-naar-Dual-Link-DVI-adapter (voor 30-inch DVI-beeldschermen), een Mini-DisplayPort-naar-VGA-adapter, een Apple Remote, een Apple MagSafe-vliegtuigadapter en het AppleCare Protection Plan.

*Een op de juiste manier onderhouden Apple batterij voor de 17-inch MacBook Pro heeft na 1000 keer opladen nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit. De gebruiksduur van de batterij en het aantal keren dat de batterij kan worden opgeladen, zijn afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/nl/macbookpro/17inch-battery.

**EPEAT is een onafhankelijke organisatie die consumenten in staat stelt de milieuprestaties van notebooks en desktopcomputers te vergelijken. Producten die voldoen aan alle 23 vereiste criteria en ten minste 75 procent van de optionele criteria worden erkend als EPEAT Gold-producten. Het EPEAT-programma is een initiatief van de EPA (Amerikaans milieubureau) en is gebaseerd op de IEEE 1680-norm voor de milieubeoordeling van computerproducten voor de consumentenmarkt. Ga voor meer informatie naar www.epeat.net.

Bron: Apple