CookiesApple Aperture 3 introductie

9 februari 2010 16:59 door Hans Wind

Apple Aperture 3 introductieApple Aperture 3 is de nieuwste upgrade van de veelzijdige software voor fotobewerking en -beheer met meer dan 200 nieuwe functies, waaronder Faces, Places en Brushes. Aperture 3 bouwt voort op de innovatieve functies voor gezichten en plaatsen die zijn geïntroduceerd in iPhoto® 09, waardoor het ordenen van grote aantallen foto’s er alleen maar gemakkelijker en sneller op wordt. In Aperture 3 vind je ook een aantal nieuwe tools voor het retoucheren van foto’s, waaronder penselen waarmee je wijzigingen op onderdelen van je foto kunt aanbrengen, en vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen waarmee je met één klik professionele foto-effecten toepast. Bovendien kun je in de nieuwe diavoorstellingen je foto’s combineren met geluid, titels en HD-video.

“Miljoenen mensen gebruiken iPhoto voor het importeren, bewerken en delen van hun digitale foto’s”, aldus Philip Schiller, senior vice president Worldwide Product Marketing van Apple. “Aperture 3 is bedoeld voor professionele gebruikers die gigantische hoeveelheden foto’s bewerken en op orde moeten zien te houden, maar ook voor gebruikers van iPhoto die meer mogelijkheden willen hebben om hun foto’s te bewerken, zoals de gebruiksvriendelijke penselen en vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen.”

“Aperture 3 is in alle opzichten ideaal”, zegt Jim Richardson, fotograaf voor National Geographic. “Alle bewerkingstools die ik nodig heb, zitten erin. Bovendien zijn ze heel eenvoudig in het gebruik en bieden ze mogelijkheden waarvan ik nooit had gedacht dat die er ooit zouden komen.”

“Ik heb gekozen voor Aperture omdat het gewoon de beste archiveringmogelijkheden biedt, maar daarnaast is het nu ook nog een ongelooflijk veelzijdig beeldbewerkingsprogramma”, aldus Bill Frakes, fotograaf van Sports Illustrated. “Ik ben enorm onder de indruk van de veranderingen die in Aperture 3 zijn aangebracht.”

Aperture 3 biedt met Projects, Faces en Places nu nog meer mogelijkheden om grote fotobibliotheken op orde te houden. De Faces-functie werkt op basis van gezichtsdetectie en -herkenning, zodat je foto’s kunt zoeken en rangschikken op de mensen die erop staan. Daarbij heb je de keuze of je de gezichten op alle foto’s in je gehele bibliotheek wilt zien, of alleen die in een bepaald project. In een nieuwe weergavemodus, die de ordening vlot laat verlopen, laat Aperture 3 alle gedetecteerde gezichten zien waaraan nog geen naam is gekoppeld. Met de Places-functie vind je snel terug waar je je foto’s hebt genomen, en net als in iPhoto converteert de Places-functie de gps-coördinaten automatisch naar een herkenbare plaatsnaam. In Aperture 3 kun je een plaats aan een foto koppelen door de foto naar een kaart te slepen of door de plaatsbepalingsgegevens te gebruiken die afkomstig zijn van je camera met gps, traceerapparaat of iPhone®.

Met de nieuwe Brushes-functie kun je professioneel retoucheren door effecten op je foto te “schilderen”. Aperture 3 bevat 15 Quick Brushes waarmee je de meest gebruikte effecten, zoals Dodge, Burn, Polarize en Blur, direct kunt toepassen zonder dat je je hoeft bezig te houden met complexe zaken als lagen of maskers. Alle penselen detecteren automatisch de randen in je foto’s, zodat je een effect heel precies kunt aanbrengen of verwijderen. Aperture 3 bevat daarnaast tientallen vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen waarmee je met één klik een bepaalde stijl op de gehele foto toepast. Het is zelfs mogelijk om je eigen vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen te maken en de technieken van andere fotografen uit te proberen door hun instellingen te importeren.

In de nieuwe diavoorstellingen in Aperture 3 kun je je foto’s combineren met geluid, titels en HD-video. Daarvoor kun je een van de zes door Apple ontworpen thema’s nemen, of zelf een achtergrond, overgang, rand en titel kiezen. Bovendien kun je er een eigen soundtrack onder zetten. Alle diavoorstellingen kun je exporteren naar iTunes® en vervolgens op je iPhone of iPod touch® zetten. Je kunt van je foto’s ook prachtige afdrukken laten maken, ze in een fotoboek met harde kaft opnemen of ze op het internet zetten, bijvoorbeeld op Facebook of Flickr, allemaal rechtstreeks vanuit Aperture 3.

Aperture 3 prijs en beschikbaarheid
Aperture 3 is verkrijgbaar bij de Apple Store® en bij erkende Apple resellers voor de adviesprijs van € 199. Huidige Aperture-gebruikers kunnen een upgrade aanschaffen voor de adviesprijs van € 99. Aperture 3 werkt als 64-bits-programma onder Mac OS® X Snow Leopard® op Macs met een Intel Core 2 Duo-processor.

Voor een actuele Aperture 3 prijs vergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig

Bron: Apple