CookiesApple iMac, iMovie en Canon HV20 in test

23 augustus 2007 11:52 door Hans Wind

Apple iMac, iMovie Canon HV20 in testNa het verschijnen van de nieuwste iMac serie leek het ons een aardig idee om een HD camcorder, de Canon HV20, te testen in combinatie met een Apple iMac en iLife ’08 waarin de nieuwste versie van iMovie is opgenomen. We kijken in deze test naar het geheel vanuit het oogpunt van een onervaren gebruiker en gaan dus geen apparaten aan dure test installaties hangen.

Voor onze test hadden we de beschikking over:
• Een iMac met 20 inch scherm, 2,4 Ghz Intel Core Duo 2 processor, 1GB geheugen en een harddisk van 320GB
• iMovie zoals dat standaard op de nieuwe iMac is geïnstalleerd
• Een Canon HV20 HD camcorder met een resolutie van 1080i

De iMac

De iMac kwam als een volledig nieuwe machine en moest dus nog door de initiéle installatie procedure. Dat was werkelijk – zonder een blik in de handleiding – een fluitje van een cent en binnen enkele minuten was een gebruikers account aangemaakt en hing de iMac aan ons netwerk en Internet.

Onmiddellijk valt op hoe fraai het contrast en de kleurweergave is op het hoogglans glas scherm met een resolutie van 1680 x 1050 pixels.(helaas net geen 1080 verticaal). De aluminium uitvoering maakt in combinatie met het glas een professionele indruk en het is opvalland hoe plat het beeldscherm is waarin de complete computer is opgenomen. Het ultra platte toetsenbord (minder dan een centimeter dik) en de witte muis passen goed bij de strakke uitstraling van het geheel.

Bij normaal gebruik is de iMac ook zeer stil terwijl toch heel wat warmte uit de dunne behuizing moet worden afgevoerd.

De Canon HV20

De Canon HV20 kwam nieuw in de fabrieksinstellingen en na instellen van datum en tijd was die ook klaar om in gebruik te nemen. De HV20 komt helaas zonder SD Minicard – voor foto opnamen – of miniDV digital video cassette – voor de video opnamen. Ook een firewire kabel om video materiaal over te zetten naar de PC of iMac was niet meegeleverd en er zit geen HDMI kabel in de doos. De HV20 doos bevat namelijk naast de camera: de handleiding, de kabel, een stereo video kabel, een USB kabel en de CD met software en elektronische handleiding.

Na de nodige kleine inkopen was nu ook de Canon HV20 gereed voor gebruik. Ook hier verliep de ingebruikname eigenlijk zonder dat de handleiding nodig was.

We konden nu dus naar buiten om een serie proefopnamen te maken in 1080i resolutie. Daarbij viel op dat de camera, ondanks het kleine formaat, uitstekend in de hand ligt een simpel te bedienen is. Bij gebruik vanaf statief was ook de draadloze afstandbediening erg nuttig. Een klein puntje van kritiek is de zoom functie die in één knop is ingebouwd die een soort kantelbeweging maakt. We vinden de uitvoering met twee knoppen, zoals die vaak gebruikt wordt, wat handiger maar dat is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Bij terugspelen van de opname vonden we de knoppen op de LCD viewer handig in het gebruik.

iMovie

Op de iMac staat standaard iMovie, als onderdeel van iLife ’08, en we wilden eens zien hoe deze software, die behoorlijk gewijzigd is ten opzichte van de vorige versie, zou bevallen vanuit het oogpunt van een gebruiker zonder enige ervaring. Vanuit dat laatste perspectief hebben we opnieuw de gebruiksaanwijzing links laten liggen, zoals helaas zoveel consumenten doen, en simpelweg de iMac aangezet en iMovie opgestart.

Het was een zeer aangename verrassing om te zien dat zonder enige installatie van software of drivers de Canon HV20 onmiddellijk herkend werd door iMovie op het moment dat we het firewire kabeltje aansloten. Er verscheen een scherm waarmee de videoshots geïmporteerd konden worden. Daarbij wordt nog even gevraagd naar het formaat waarin het materiaal moet worden overgezet en vervolgens spoelt iMovie de video cassette terug naar het begin en importeert het videomateriaal. Werkelijk een fraai staaltje van gebruiksvriendelijkheid.

De videoshots staan nu in de filmbibliotheek en zijn in klein formaat zichtbaar in de onderste helft van het iMovie beeld en kunnen simpel worden bekeken. Wanneer de muis over de shots wordt bewogen wordt supersnel door het materiaal gescrolled, een fraaie functie die Apple “skimmen” noemt. Links boven in het scherm is ruimte waarin het zogenaamde “project”, de montage, kan worden opgebouwd. Dit werkt simpelweg door hele shots of fragmenten met de muis te selecteren en in de project ruimte te laten vallen. Ook kan een uitsnede van foto- of video opnamen worden geselecteerd en kan het beeld worden aangepast qua kleur en contrast.

Voor het toevoegen van een titel aan het eerste fragment kon een keuze worden gemaakt uit zo’n 12 verschillende fraaie templates. Overvloei effecten toevoegen gebeurd ook simpel door één van de twaalf meegeleverde effecten te slepen naar de ruimte tussen de videofragmenten. Een kind kan de wasdoen!

Tot slot hebben we nog wat achtergrondmuziek toegevoegd vanuit iTunes. Op een simpele manier is daarbij het oorspronkelijk opgenomen geluid per fragment qua volume aan te passen in de mix met muziek of eigen stemgeluid.

Op deze manier hadden we binnen de kortste keren een professioneel ogend filmpje geproduceerd waarbij nu de sublieme beeldkwaliteit van de Canon HV20 nog eens uitstekend naar voren kwam.

Na het exporteren van onze montage in Quicktime formaat konden we ons eigen filmpje in volle 1080i glorie op de HDTV bekijken. De montage kan overigens in allerlei formaten worden geéxporteerd zoals naar iPod, iPhone, Apple TV, Web Gallery en YouTube.

Conclusie

De nieuwe iMac is opnieuw een fraai ontworpen machine die simpel en intuïtief is qua bediening en een opgeruimd bureaublad oplevert dankzij het slimme all-in-one concept. De meegeleverde iLife ’08 software biedt voor de beginnende video en foto liefhebber veel functionaliteit en gebruiksgemak met uitstekende eindresultaten.

De Canon HV20 is door zijn compactheid en goede ergonomie een plezier in het gebruik en levert bijna professionele beelden met een prima scherpte en kleurweergave.

Al met al was dit een fraaie combinatie waarmee het plezierig werken was en we zien onze testexemplaren met lede ogen terug gaan naar de fabrikanten.

Update 28 april 2008: Apple iMac lijn vernieuwd


Canon HV20 prijs vergelijking

Apple iMac 20-inch 2.4 GHz prijs vergelijking