CookiesApple iMac en Mac mini introductie

23 oktober 2012 20:33 door Hans Wind

Apple iMac en Mac mini introductieDe nieuwe Apple iMac heeft een slanker design, een scherm dat minder spiegelt en snellere processors. Dankzij de Intel quad-coreprocessors van de derde generatie, een snelle NVIDIA grafische processor en innovatieve opslag met de naam Fusion Drive is deze iMac volgens Apple de meest geavanceerde desktop die het bedrijf ooit heeft ontwikkeld.

“De toonaangevende all-in-one-desktop is in elk opzicht verbeterd: het design is indrukwekkend, het scherm is schitterend en de prestaties zijn beter”, zegt Philip Schiller, senior vice president Worldwide Marketing van Apple. “De volledig nieuwe iMac is ongelooflijk dun, en het is al helemaal niet te geloven wat er aan snelheid en technologie in onze meest innovatieve desktop huist.”

De nieuwe iMac is zowel van binnen als van buiten vernieuwd: snelle technologie is verpakt in een behuizing van aluminium en glas die tot 40 procent minder volume heeft dan zijn voorganger en aan de randen 5 mm dun is. De nieuwe iMac is tevens uitgerust met een vernieuwd scherm dat 75% minder spiegelt, maar qua kleurenweergave en contrast nog steeds even goed presteert. In het nieuwe design is het glas van het scherm volledig gelamineerd op de lcd en is een ontspiegelde laag aangebracht met behulp van een zeer precies plasmadepositieproces. Verder worden de iMac-beeldscherm afzonderlijk gekalibreerd met behulp van een geavanceerde spectroradiometer.

Mac miniDe nieuwe iMac bevat quad-core Intel Core i5-processors van de derde generatie, die als maatwerkoptie kunnen worden vervangen door een Core i7. De allernieuwste NVIDIA GeForce-processors zijn tot 60 procent sneller, wat geavanceerde games en veeleisende grafische programma’s ten goede komt. Elke iMac bevat nu standaard 8 GB 1600-MHz geheugen en een harde schijf van 1 TB. Klanten kunnen hun iMac ook laten voorzien van maximaal 32 GB geheugen en een nieuwe schijf van 3 TB of 768 GB aan flashopslag voor de allerbeste prestaties. Dankzij twee Thunderbolt- en vier USB 3.0-poorten kun je nog meer randapparatuur koppelen aan de nieuwe iMac, waaronder de allersnelste apparaten.

Fusion Drive is een nieuwe opslagmogelijkheid met de snelheid van flashopslag en de capaciteit van een harde schijf. De Fusion Drive is een combinatie van 128 GB flash en een harde schijf van 1 TB of 3 TB, met als resultaat één opslagvolume met intelligent bestandsbeheer voor een optimale lees- en schrijfsnelheid. Fusion Drive past zich aan aan de manier waarop je je iMac gebruikt: hij verplaatst de bestanden en programma’s die je het meest gebruikt naar het flashgedeelte, zodat alles sneller verloopt.

Apple heeft ook Mac mini voorzien van dual-core Intel Core i5- en quad-core Intel Core i7-processors van de derde generatie, die tot twee keer zo snel zijn en bovendien een geïntegreerde grafische processor hebben die tot 65 procent sneller is. Mac mini bevat standaard 4 GB 1600-MHz geheugen, dat kan worden uitgebreid tot 16 GB. De nieuwe Mac mini heeft zijn bijzonder compacte aluminium design behouden, maar bevat nu wel vier USB 3.0-poorten naast de al bekende Thunderbolt-, HDMI-, SDXC-, Gigabit Ethernet- en FireWire 800-poorten.

Zowel iMac als Mac mini voldoet aan de Energy Star 5.2-norm en heeft de EPEAT-Gold-status verdiend. Wanneer op iMac geen taken worden uitgevoerd, verbruikt hij tot 50 procent minder energie dan de vorige generatie. Daarnaast bevat iMac een energiezuinig scherm met led-achtergrondverlichting dat geen kwik bevat en is gemaakt van arseenvrij glas. Mac mini is nog steeds een zeer zuinige desktopcomputer, met een stroomverbruik van slechts 11 watt als hij geen taken uitvoert. In iMac en Mac mini zijn onderdelen en kabels zonder pvc gebruikt en is het gebruik van broomhoudende vlamvertragers volledig geweerd. Bovendien is gebruikgemaakt van zeer goed te recyclen materialen en is de hoeveelheid benodigd materiaal voor de verpakkingen tot een minimum gereduceerd.

iMac en Mac mini worden beide geleverd met OS X Mountain Lion dat onder andere Berichten, Berichtencentrum, een systeemomvattende deelfunctie, synchrone AirPlay-weergave, de dicteerfunctie, Game Center en verbeterde beveiliging via Gatekeeper bevat. En doordat iCloud is geïntegreerd in de basis van OS X, is het in Mountain Lion gemakkelijker dan ooit om je materiaal op je Mac, iPhone, iPad en iPod touch up-to-date te houden.

Apple iMac en Mac mini prijs en beschikbaarheid

De 21,5-inch iMac met een 2,7 GHz quad-core Intel Core i5 met Turbo Boost-snelheden tot 3,2 GHz en een NVIDIA GeForce GT 640M is verkrijgbaar voor de adviesprijs van €1.379 inclusief BTW (1.139,67 exclusief BTW); het model met een 2,9-GHz quad-core Intel Core i5 met Turbo Boost-snelheden tot 3,6 GHz en een NVIDIA GeForce GT 650M is verkrijgbaar voor de adviesprijs van €1579 inclusief BTW (1304,96 exclusief BTW).

De 21,5-inch iMac is vanaf november verkrijgbaar bij de Apple Online Store (www.apple.com/nl), de Apple Retail Store en erkende Apple resellers.

De 27-inch iMac met een 2,9-GHz quad-core Intel Core i5 met Turbo Boost-snelheden tot 3,6 GHz en een NVIDIA GeForce GTX 660M is verkrijgbaar voor de adviesprijs van €1.899 inclusief BTW (€1.569,42 exclusief BTW); het model met een 3,2-GHz quad-core Intel Core i5 met Turbo Boost-snelheden tot 3,6 GHz en een NVIDIA GeForce GTX 675MX is verkrijgbaar voor de adviesprijs van €2.079 inclusief BTW (€1.718,18 exclusief BTW).

De 27-inch iMac is vanaf december verkrijgbaar bij de Apple Online Store (www.apple.com/nl), de Apple Retail Store en erkende Apple resellers.

De Mac mini met een 2,5-GHz dual-core Intel Core i5 met Turbo Boost-snelheden tot 3,1 GHz, 4 GB geheugen en een harde schijf van 500 GB is verkrijgbaar voor de adviesprijs van €649 inclusief BTW (€536,36 exclusief BTW); het model met een 2,3-GHz quad-core Intel Core i7 met Turbo Boost-snelheden tot 3,3 GHz, 4 GB geheugen en een harde schijf van 1 TB is verkrijgbaar voor de adviesprijs van €849 inclusief BTW (€701,65 exclusief BTW); en het model met een 2,3-GHz quad-core Intel Core i7 met Turbo Boost-snelheden tot 3,3 GHz, OS X Server, 4 GB geheugen en twee harde schijven van 1 TB is verkrijgbaar voor de adviesprijs van €1040 inclusief BTW (€866,94 exclusief BTW). Mac mini is per direct verkrijgbaar bij de Apple Online Store (www.apple.com/nl), de Apple Retail Store en erkende Apple resellers.

Bron: Apple