CookiesiPhone 5

12 september 2012 20:50 door Hans Wind

iPhone 5De nieuwe iPhone 5 is de dunste en lichtste iPhone die Apple ooit verkocht. De iPhone 5 is volgens de fabrikant compleet vernieuwd, heeft een nieuw Retina-display van 4 inch en een door Apple ontworpen A6-chip die voor betere prestaties zorgt, en beschikt over een supersnelle draadloze technologie. Bovendien gaat de batterij nog langer mee. iPhone 5 wordt geleverd met iOS 6, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van Apple dat meer dan 200 nieuwe voorzieningen bevat, zoals de vernieuwde Kaarten-app met door Apple ontworpen kaarten en gedetailleerde navigatie, integratie met Facebook, Passbook om al je kaartjes op één plaats te bewaren en nog meer Siri-functies. Bovendien is Siri nu in meer talen beschikbaar.

Met zijn nieuwe, slechts 7,6 mm dikke behuizing van geanodiseerd aluminium is iPhone 5 zo’n 18 procent dunner en 20 procent lichter dan iPhone 4S. Hiermee is dit volgens Apple de dunste smartphone ter wereld. iPhone 5 is met uiterste precisie ontworpen en heeft een behuizing van geanodiseerd aluminium.

Het nieuwe 4-inch Retina-display bevat met een resolutie van 1136 x 640 veel meer pixels dan dat van iPhone 4S. Het scherm van de nieuwe iPhone 5 is hoger, maar niet breder. Hierdoor kun je het apparaat met één hand bedienen en kun je tikken, typen en scrollen zoals je gewend bent, terwijl je tegelijkertijd meer ziet van HD-breedbeeldvideo’s, webpagina’s en apps die zijn geoptimaliseerd voor het grotere Retina-display, plus maar liefst vijf dagen van je agenda.

iPhone 5iPhone 5 ondersteunt ultrasnelle draadloze netwerken, zoals LTE en DC-HSDPA, zodat je nog sneller kunt browsen, downloaden en streamen. Om de allernieuwste LTE-technologie te kunnen ondersteunen, heeft Apple een unieke LTE-oplossing ontwikkeld met één radio, die perfect in de dunne behuizing past en hoge snelheden ondersteunt. iPhone 5 biedt dual-band 802.11n Wi-Fi-ondersteuning voor draadloze verbindingen tot 150 Mbps.

Je kunt op het nieuwe 4-inch Retina-display optimaal genieten van de nieuwe voorzieningen van iPhone 5. Doordat de processor en grafische voorzieningen tot twee keer zo snel zijn, gaat alles wat je op iPhone 5 doet even snel, van het starten van apps en het laden van webpagina’s tot het downloaden van e-mailbijlagen.

Ook de camera, de 8-megapixel iSight-camera, is op iPhone 5 verbeterd. De vernieuwde camera levert volgens Apple uitstekende optische prestaties en is maar liefst 25 procent kleiner dan die in de iPhone 4S. De nieuwe iSight-camera in iPhone 5 heeft een lensglas cover van saffierkristal dat dunner en sterker is dan gewoon glas en een helder beeld levert. Met iPhone 5 kun je panoramafoto’s van maximaal 28 megapixels maken. Het enige wat je hoeft te doen, is de camera met vaste hand in een vloeiende beweging te verplaatsen. Ook bevat iPhone 5 een aantal vernieuwde videovoorzieningen, zoals verbeterde beeldstabilisatietechnologie, gezichtsherkenning in video’s (tot 10 gezichten) en het maken van foto’s tijdens een video-opname. Met de nieuwe FaceTime HD-camera aan de voorzijde kun je kraakheldere FaceTime-gesprekken voeren, een zelfportret maken en filmen in 720p HD-video. Je kunt je foto’s met anderen delen via gedeelde fotostreams in iCloud.


iPhone 5 witDe nieuwe Lightning-connector van iPhone 5 is kleiner, sterker en veelzijdiger dan de connector van de vorige modellen. Deze connector is volledig digitaal en heeft een adaptieve interface die alleen signalen doorgeeft voor het gekoppelde accessoire. Bovendien past de connector altijd, hoe je ‘m ook houdt. Er is een Lightning-naar-30-pens-adapter verkrijgbaar, zodat je ook oudere accessoires met een 30-pens-poort op iPhone 5 kunt aansluiten.

iPhone 5 bevat ook verbeterde audiovoorzieningen, zoals een bundelvormend, directioneel microfoonsysteem dat een nog betere geluidskwaliteit levert en een nieuwe ruisonderdrukkingstechnologie die achtergrondgeluiden uitfiltert. iPhone 5 biedt ondersteuning voor breedbandgeluid tijdens het telefoneren, waardoor woorden duidelijker hoorbaar zijn en spraak natuurlijker klinkt. Breedbandgeluid is vanaf de introductie beschikbaar bij meer dan 20 aanbieders wereldwijd. iPhone 5 wordt geleverd met de nieuwe Apple EarPods, die dankzij hun baanbrekende design een betere pasvorm hebben, langer meegaan en een uitstekende geluidskwaliteit beiden die normaliter is voorbehouden aan de duurdere koptelefoons.

iPhone 5 wordt geleverd met iOS 6 dat meer dan 200 nieuwe functies bevat, waaronder de geheel vernieuwde Kaarten-app met door Apple ontworpen kaarten, gedetailleerde navigatie en de nieuwe Flyover-weergave, integratie met Facebook voor Contacten en Agenda met een directe postingmogelijkheid vanuit Berichtencentrum, Passbook, de eenvoudigste manier om al je kaartjes op één plaats te bewaren, nieuwe Siri-functies, zoals ondersteuning van nog meer talen, eenvoudige toegang tot sportuitslagen, aanbevolen restaurants en filmladders, voor Siri en Facebook geschikte apps als Foto’s, Safari en Kaarten, en gedeelde fotostreams via iCloud.

iPhone 5 prijs en beschikbaarheid

iPhone 5 is verkrijgbaar in wit en zilver of zwart en antraciet. iPhone 5 is vanaf 21 september verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Hongkong, Japan, Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Bestellingen kunnen vanaf vrijdag 14 september worden geplaatst. iOS 6 is vanaf woensdag 19 september beschikbaar als gratis software-update.

Op 28 september zal iPhone 5 in nog eens 22 landen verkrijgbaar zijn, waaronder Nederland, België, Denemarken, Estland, Finland, Hongarije, Ierland, Italië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

Simlockvrij kost de iPhone 5 16 GB 659 euro, met 32 GB 759 euro en met 64 GB 859 euro.

Bron: Apple