CookiesApple Mac OS X Snow Leopard introductie

24 augustus 2009 17:30 door Hans Wind

Apple Mac OS X Snow Leopard introductieApple maakt vandaag bekend dat Mac OS X versie 10.6 Snow Leopard vanaf vrijdag 28 augustus verkrijgbaar zal zijn bij de eigen winkels van Apple en erkende Apple resellers. Tevens maakt Apple bekend dat het vanaf vandaag mogelijk is om alvast een exemplaar van Mac OS X Snow Leopard te bestellen bij de Apple Online Store. Snow Leopard bouwt voort op tien jaar innovatie en succes op Mac OS X-gebied en bevat honderden verbeteringen, nieuwe kerntechnologieën en geïntegreerde ondersteuning voor Microsoft Exchange. Voor gebruikers van Mac OS X Leopard is Snow Leopard voor € 29 verkrijgbaar als upgrade.

“Het doet ons groot genoegen dat we de gebruikers van ons succesvolle besturingssysteem eerder dan verwacht blij kunnen maken met deze nieuwe versie, Snow Leopard”, aldus Bertrand Serlet, senior vice president Software Engineering van Apple. “Voor slechts € 29 kunnen Leopard-gebruikers moeiteloos upgraden naar ’s werelds meest geavanceerde besturingssysteem, overigens ook het enige systeem met geïntegreerde Exchange-ondersteuning.”

De technici van Apple hebben verbeteringen aangebracht in 90 procent van de meer dan 1000 onderdelen van Mac OS X: de Finder reageert sneller, in Mail worden berichten twee keer zo snel geladen*, met Time Machine wordt de eerste reservekopie tot 80 procent sneller gemaakt* en Exposé is geïntegreerd in het Dock. QuickTime X heeft een geheel vernieuwde speler waarmee gebruikers heel eenvoudig video’s kunnen bekijken, opnemen, inkorten en delen. De 64-bits-versie van Safari 4 is tot 50 procent sneller** en is immuun voor crashes die worden veroorzaakt door plugins. Bovendien is Snow Leopard de helft kleiner dan de vorige versie: als Snow Leopard wordt geïnstalleerd, komt er tot 7 GB schijfruimte vrij.

Voor het eerst bevat het besturingssysteem 64-bits-systeemprogramma’s, zoals de Finder, Mail, iCal, iChat en Safari. Snow Leopard ondersteunt bovendien 64-bits-processors, waardoor grote hoeveelheden RAM-geheugen worden benut, het systeem sneller werkt en de beveiliging wordt verbeterd, terwijl het systeem nog steeds compatibel is met 32-bits-programma’s. Grand Central Dispatch (GCD) biedt software-ontwikkelaars een revolutionaire nieuwe manier om programma’s te schrijven die optimaal gebruikmaken van multicoreprocessors. Met OpenCL, een op C gebaseerde open standaard, kunnen ontwikkelaars de enorme kracht van de grafische verwerkingseenheid gebruiken voor andere taken dan grafische toepassingen.

Snow Leopard is het enige desktopbesturingssysteem met ingebouwde ondersteuning voor Microsoft Exchange Server 2007. Daardoor kunnen gebruikers met Mac OS X Mail, Adresboek en iCal hun e-mail versturen en ontvangen, uitnodigingen voor vergaderingen aanmaken en beantwoorden, en contactgegevens doorzoeken en beheren met behulp van algemene adreslijsten. De Exchange-gegevens zijn naadloos geïntegreerd in Snow Leopard, zodat gebruikers ook kunnen werken met functies die alleen in Mac OS X beschikbaar zijn, zoals Spotlight-zoekacties en snelle voorvertoningen.

Ook Mac OS X Server Snow Leopard, de nieuwste versie van ’s wereld meest gebruiksvriendelijke serverbesturingssysteem, is vanaf vrijdag 28 augustus verkrijgbaar. Snow Leopard Server bevat een aantal innovatieve nieuwe functies, zoals Podcast Producer 2 en Mobile Access Server, en is bovendien voordeliger dan ooit: slechts € 499 voor een licentie voor een onbeperkt aantal clients. Meer informatie over Snow Leopard Server en alle systeemvereisten zijn te vinden op www.apple.com/nl/server/macosx/.

Apple Mac OS X Snow Leopard prijs en verkrijgbaarheid
Gebruikers van Mac OS X versie 10.5 Leopard kunnen Mac OS X versie 10.6 Snow Leopard vanaf 28 augustus als upgrade kopen bij erkende Apple resellers. Via de Apple Online Store (www.apple.com/nl) kunnen vanaf nu alvast bestellingen worden geplaatst. Snow Leopard is voor de adviesprijs van € 29 verkrijgbaar als licentie voor één gebruiker. Het Snow Leopard-gezinspakket, met maximaal vijf licenties voor gebruikers binnen hetzelfde huishouden, is verkrijgbaar voor de adviesprijs van € 49. Speciaal voor Tiger-gebruikers met een Intel-Mac is er de Mac-verzamelbox, die Mac OS X Snow Leopard, iLife ’09 en iWork ’09 bevat. Deze is verkrijgbaar voor de adviesprijs van € 169. De adviesprijs voor het gezinspakket is € 229.
Voor een actuele prijsvergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig

Het Mac OS X Snow Leopard Up-To-Date-upgradepakket is beschikbaar voor alle klanten die tussen 8 juni 2009 en het eind van de actieperiode op 26 december 2009 bij Apple of bij een erkende Apple reseller een in aanmerking komende nieuwe Mac hebben gekocht. Hiervoor wordt € 8,95 in rekening gebracht, inclusief verzend- en administratiekosten. Gebruikers moeten hun Up-To-Date-upgradepakket binnen 90 dagen na aankoop of, als deze datum eerder valt, uiterlijk op 26 december 2009 aanvragen. Ga voor meer informatie naar www.apple.com/nl/macosx/uptodate. Snow Leopard vereist minimaal 1 GB RAM en kan worden geïnstalleerd op elke Mac met een Intel-processor. De volledige systeemvereisten zijn te vinden op www.apple.com/nl/macosx/specs.html.

Bron: Apple