Apple TV – wat is het eigenlijk en wat kan ik er mee?

De Apple TV, wat is het en wat kan ik er mee? Dat is een vraag die ons regelmatig gesteld wordt. Veel consumenten hebben eigenlijk geen idee van de mogelijkheden van dit compacte apparaatje.

Anders dan de naam zou doen vermoeden is de Apple TV geen televisie. Toch is dit kleine doosje wel bedoeld om in combinatie met een moderne HD TV of HD monitor te worden gebruikt.

Op 9 september 2015 is de 4e generatie van dit apparaat aangekondigd. Dat is de meest recente versie. Als u onze praktijktest wilt lezen dan verwijzen we u graag naar ons Review van de 4e generatie. Het vorige model – de 3e generatie – wordt niet meer door Apple uitgeleverd..

Simpel gezegd is de Apple TV een mediaspeler die aan het netwerk gekoppeld moet worden. Er kan geen externe harddisk of ander opslagmedium direct op worden aangesloten, daarvoor ontbreken simpelweg de geschikte aansluitingen.
Het Apple TV concept is dus volledig gebaseerd op netwerk toegang (bedraad of draadloos). Op die manier krijgt u toegang tot content die is opgeslagen op andere lokale apparaten, de App store of in de Cloud. De 4e generatie is leverbaar met 32GB of 64GB interne opslag. Wanneer u incidenteel een game speelt of een film bekijkt is de 32GB uitvoering toereikend. Bij intensiever gamen en films kijken is de 64GB versie aan te raden.

Met afmetingen van slechts 35 x 98 x 98 mm en een gewicht van 425 gram is de Apple TV zeer compact te noemen.

Apple TV aansluitmogelijkheden

 • HDMI 1.4 uitgang voor aansluiting op een HD TV (Full HD 1080p)
 • 10/100BASE-T Ethernet voor bedrade aansluiting op het lokale netwerk
 • Bluetooth 4.0
 • Ingebouwde Infrarood ontvanger
 • USB-C port (helaas alleen geschikt voor service en support doeleinden)
 • Wi-Fi draadloos netwerk (802.11ac met MIMO)

Er wordt door Apple geen HDMI kabel meegeleverd. Die zult u dus zelf moeten aanschaffen om de Apple TV op uw televisie aan te sluiten. Wel wordt een Lightning-naar-USB-kabel meegeleverd om de afstandsbediening op te laden.

Het concept is, zoals vaak bij Apple, primair afgestemd op gebruik in combinatie met andere Apple hardware, software en diensten. Voorbeelden daarvan zijn de iPhone, iPad, software zoals iTunes en de iCloud dienst. Er kan draadloos muziek, fotomateriaal of video van een iPhone, iPod en iPad naar de Apple TV worden gezonden. Dat gebeurt via het Apple Airplay protocol dat niet, of beperkt, door andere fabrikanten wordt ondersteund. Langzamerhand komen er wel meer apparaten op de markt die het Apple Airplay protocol ondersteunen.

Apple TV mogelijkheden

 • Huur of koop een film uit de Apple iTunes Store en de film streamen naar de TV. Je kunt films opzoeken op categorie, populariteit of uiteraard de titel. Films zijn te koop vanaf € 7,99 (SD) en € 9,99 (HD). Gehuurde films kun je in 24 uur bekijken, vanaf € 2,99 (SD) en € 3,99 (HD).
 • Gratis filmtrailers bekijken
 • Films streamen vanaf Netflix (nu ook in Nederland via abonnement), YouTube of Vimeo
 • Toegang tot geschikte spellen en Apps uit de Apple App store
 • Podcasts bekijken of beluisteren
 • Flickr gebruiken om je foto’s te bekijken
 • Radio luisteren met honderden radio zenders
 • Je eigen content uit je iTunes bibliotheek of vanuit iCloud weergeven
 • Foto’s, muziek en video draadloos via de Apple TV naar de Tv of versterker streamen
 • Het volledige scherm van je iPod, iPhone, iPad of een recente aangeschafte Mac op de TV weergeven(screen mirroring). Zo kun je bijvoorbeeld een spel op de iPad direct weergeven op de TV met geluid via je versterker.
 • Vanuit iTunes op je Mac of PC content streamen naar de HDTV of versterker

In de praktijk

N.B. Om storingvrij HD video te kunnen weergeven is een snel en betrouwbaar draadloos netwerk gewenst. Wij kozen voor een vaste Internet verbinding. Airplay werkt op de iPod Touch (2e generatie en hoger) en de iPhone (3GS en hoger)

Om de bediening wat makkelijker te maken (vooral voor tekstinvoer) kan het makkelijk zijn om de Remote App te downloaden op uw iPhone of iPad. Daarmee kan de Apple TV worden bediend en ook tekst kan eenvoudig met het toetsenbord worden ingevoerd. Met de meegeleverde afstandsbediening is tekst invoeren omslachtig. De Apple TV is over het algemeen eenvoudig te bedienen met duidelijke menu’s en een simpele touch-afstandbediening.

Al met al zijn er dus heel wat leuke mogelijkheden met de Apple TV. Zoals eerder opgemerkt heeft u het meeste profijt in combinatie met een Apple iPhone, iPod of iPad. De Apple wereld blijft nu eenmaal een redelijk gesloten architectuur. De basisfuncties van de mediaspeler zijn overigens ook zonder die extra Apple apparaten te gebruiken.

Apple TV prijs en beschikbaarheid

De Apple TV van de 4e generatie is vanaf eind 2015 leverbaar voor een adviesprijs van 179 euro voor het 32GB model. De uitvoering met 64GB kost 229 euro.

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.