CookiesApple TV 4K – wat is het eigenlijk en wat kan ik er mee?

20 december 2017 08:48 door Hans Wind

Apple TV 4K met Siri touch afstandsbedieningDe Apple TV 4K, wat is het en wat kan ik er mee? Dat is een vraag die nogal eens gesteld wordt. Veel consumenten hebben eigenlijk geen idee van de mogelijkheden van dit compacte apparaatje.

Anders dan de naam zou doen vermoeden is de Apple TV 4K geen televisie. Toch is dit kleine doosje wel bedoeld om in combinatie met een moderne HD TV of HD monitor te worden gebruikt.

Vanaf 22 september 2017 is de 5e generatie van dit apparaat leverbaar, dat is de Apple TV 4K. Wanneer Full HD voor u volstaat dan kunt u nog wel de 4e generatie aanschaffen. Een praktijktest van die versie vindt u in onze review van de 4e generatie.

Simpel gezegd is de Apple TV een mediaspeler die aan het netwerk gekoppeld moet worden. Er kan geen externe harddisk of ander opslagmedium direct op worden aangesloten, daarvoor ontbreken simpelweg de geschikte aansluitingen.
Het Apple TV concept is dus volledig gebaseerd op netwerk toegang (bedraad of draadloos). Op die manier krijgt u toegang tot content die is opgeslagen op andere lokale apparaten, de App store of in de Cloud. De Apple TV 4K is leverbaar met 32GB of 64GB interne opslag. Wanneer u incidenteel een game speelt of een film bekijkt is de 32GB uitvoering toereikend. Bij intensiever gamen en films kijken is de 64GB versie aan te raden.

Met afmetingen van slechts 35 x 98 x 98 mm en een gewicht van 425 gram is de Apple TV 4K zeer compact te noemen.

Apple TV 4K aansluitmogelijkheden

Apple TV 4K voeding HDMi Gigabit• HDMI 2.0a uitgang voor aansluiting op een 4K TV (Ultra HD)

• Gigabit Ethernet voor bedrade aansluiting op het lokale netwerk

• Bluetooth 5.0

• Ingebouwde Infrarood ontvanger

• Ingebouwde voeding

• Wi-Fi draadloos netwerk (802.11ac met MIMO 2.4 Ghz en 5 Ghz)

Er wordt door Apple helaas geen HDMI kabel meegeleverd. Die zult u dus zelf moeten aanschaffen om de Apple TV 4K op uw Ultra HD televisie aan te sluiten. Wel wordt een Lightning-naar-USB-kabel meegeleverd om de afstandsbediening op te laden.

De Apple TV 4k ondersteunt de HDR (High Dynamic Range) standaarden HDR10 en Dolby Vision. Helaas wordt 4K HDR op Youtube niet ondersteund. Dat komt doordat Youtube een afwijkend formaat (VP9) hanteert voor 4K. Het is niet duidelijk of dit later via een firmware update zal worden opgelost. Uiteraard is Youtube wel in Full HD te bekijken. Ook is er nog geen Amazon video App aanwezig op de Apple TV 4K maar die App zal naar verwachting later nog worden toegevoegd.

Het concept is, zoals vaak bij Apple, primair afgestemd op gebruik in combinatie met andere Apple hardware, software en diensten. Voorbeelden daarvan zijn de iPhone, iPad, software zoals iTunes en de iCloud dienst. Er kan draadloos muziek, fotomateriaal of video van een iPhone, iPod en iPad naar de Apple TV worden gezonden. Dat gebeurt via het Apple Airplay protocol dat niet, of beperkt, door andere fabrikanten wordt ondersteund. Langzamerhand komen er wel meer apparaten op de markt die het Apple Airplay protocol ondersteunen.

Apple TV 4K mogelijkheden

• Huur of koop een film uit de Apple iTunes Store en stream de film naar de TV. Je kunt films opzoeken op categorie, populariteit of uiteraard de titel.

• Gratis filmtrailers bekijken

• Films streamen vanaf Netflix (nu ook in Nederland via abonnement), YouTube of Vimeo

• Toegang tot geschikte spellen en Apps uit de Apple App store

• Podcasts bekijken of beluisteren

• Flickr gebruiken om je foto’s te bekijken

• Radio luisteren met honderden radio zenders

• Je eigen content uit je iTunes bibliotheek of vanuit iCloud weergeven

• Foto’s, muziek en video draadloos via de Apple TV naar de Tv of versterker streamen

• Het volledige scherm van je iPod, iPhone, iPad of een recente aangeschafte Mac op de TV weergeven(screen mirroring). Zo kun je bijvoorbeeld een spel op de iPad direct weergeven op de TV met geluid via je versterker.

• Vanuit iTunes op je Mac of PC content streamen naar de HDTV of versterker

In de praktijk

N.B. Om storingvrij 4K Ultra HD video te kunnen weergeven is een snel en betrouwbaar draadloos netwerk gewenst. Wij kozen voor een vaste Internet verbinding. Airplay werkt op de iPod Touch (2e generatie en hoger) en de iPhone (3GS en hoger)

Apple TV 4K afstandsbedieningOm de bediening wat makkelijker te maken (vooral voor tekstinvoer) kan het makkelijk zijn om de Remote App te downloaden op uw iPhone of iPad. Daarmee kan de Apple TV worden bediend en ook tekst kan eenvoudig met het toetsenbord worden ingevoerd. Met de meegeleverde afstandsbediening is tekst invoeren omslachtig. De Apple TV 4K is over het algemeen eenvoudig te bedienen met duidelijke menu’s en een simpele touch-afstandbediening.

Al met al zijn er dus heel wat leuke mogelijkheden met de Apple TV 4K. Zoals eerder opgemerkt heeft u het meeste profijt in combinatie met een Apple iPhone, iPod of iPad. De Apple wereld blijft nu eenmaal een redelijk gesloten architectuur. De basisfuncties van de mediaspeler zijn overigens ook zonder die extra Apple apparaten te gebruiken.

Apple TV 4K prijs en beschikbaarheid

De Apple TV 4K is vanaf 22 september 2017 leverbaar voor een adviesprijs van 199 euro voor het 32GB model. De uitvoering met 64GB kost 219 euro.