CookiesASTRA 1G versterkt ASTRA 23.5 Oost voor HDTV

21 februari 2009 08:48 door Hans Wind

ASTRA 1G versterkt ASTRA 23.5 Oost voor HDTVSES ASTRA heeft met succes de ASTRA 1G-satelliet op ASTRA 23.5 Oost in gebruik genomen. Op deze positie waren al twee satellieten operationeel: ASTRA 3A en ASTRA 1E. Met 19 extra transponders biedt ASTRA 1G volop mogelijkheden voor verdere uitbreiding van het programma-aanbod op ASTRA 23.5 Oost, met name voor HDTV.

Bijkomend voordeel van ASTRA 1G is het pan-Europese dekkingsgebied, waardoor ontvangst met kleine schotels is gegarandeerd van Scandinavië tot Zuid-Spanje en Portugal. Eind 2009 zal ASTRA 23.5 Oost verder worden versterkt met de lancering van ASTRA 3B, die momenteel in aanbouw is bij EADS ASTRIUM in Toulouse, Frankrijk.

De ASTRA 23.5 Oost positie is twee jaar geleden met succes geintroduceerd als nieuwe Benelux hotspot voor de satellietverspreiding van onder meer de Nederlandse regionale omroepen en de HDTV-pakketten van providers CanalDigitaal en TV VLAANDEREN.

Om te profiteren van het grotere ontvangstbereik, zijn de Nederlandse regionale omroepen inmiddels van ASTRA 1E naar ASTRA 1G verhuisd. Hierdoor kunnen nu ook Nederlanders die tijdelijk of permanent in Zuid-Europa verblijven, de regionale omroepen free-to-air via de ASTRA-satelliet ontvangen. Zij hoeven hiervoor niets aan hun schotel of ontvanger te doen, aangezien de regionale omroepen op ASTRA 1G in dezelfde frequentieband uitzenden.

Ook de thema- en HD-pakketten van CanalDigitaal en TV VLAANDEREN zijn naar ASTRA 1G verhuisd en zenden binnen dezelfde frequentieband uit als op ASTRA 1E. Abonnees van CanalDigitaal en TV VLAANDEREN merken dus evenmin iets van de verhuizing.

Bill Wijdeveld, Managing Director ASTRA Benelux: “Met de extra transpondercapaciteit op ASTRA 1G kunnen we de ASTRA 23.5 positie verder uitbouwen, met name ten behoeve van HDTV. Want met het toenemend gebruik van HD-schermen groeit ook de vraag naar HDcontent. In tegenstelling tot andere infrastructuren biedt het ASTRA Satellietsysteem daar volop ruimte voor, bestaande tv-kanalen hoeven daarvoor niet te wijken. Bovendien bieden we 100% dekkingsgraad in de Benelux en ver daarbuiten.”

Behalve voor de Benelux is ASTRA 23.5 Oost een belangrijke Direct-to-home positie voor Centraal Europa. In de Duitse markt wordt ASTRA 23.5 met name gebruikt voor de aanvoer van televisie- en radiokanalen naar kabelnetwerken. Ook de breedband internetdienst ASTRA2Connect wordt via de ASTRA 23.5 positie aangeboden en is inmiddels in meer dan tien Europese landen beschikbaar, waaronder Nederland en België.

Bron: ASTRA Benelux