CookiesASTRA loopt voorop met HDTV

23 mei 2008 09:03 door Hans Wind

ASTRA loopt voorop met HDTVVolgens marktonderzoek van satellietbedrijf SES ASTRA zijn inmiddels al meer dan 300.000 satelliethuishoudens in de Benelux in staat de nieuwe ASTRA 23.5 satellietpositie te ontvangen, waarvan ruim 250.000 in Nederland. Dit komt neer op ruim een derde van alle Nederlandse ASTRA-satelliethuishoudens.

De ASTRA 23.5 positie werd een jaar geleden in de Nederlandse markt geïntroduceerd als nieuwe satellietpositie voor onder meer regionale omroep, nieuwe themakanalen en HDTV. Dankzij de introductie van de ASTRA DUO LNB** is het mogelijk via bestaande 60 cm schotelantennes zowel de ASTRA 19.2 positie als de nieuwe ASTRA 23.5 te ontvangen.

Bill Wijdeveld, Managing Director van ASTRA Benelux: Wij zijn erg blij met de zeer snelle acceptatie van ASTRA 23.5 als nieuwe satellietpositie, wat mede te danken is aan de komst van de regionale omroepen en het CanalDigitaal themapakket afgelopen najaar. Hiermee is ook een uitstekende basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van ASTRA 23.5 als hot spot voor HDTV. Want met de explosieve groei in de verkoop van HD-schermen groeit ook de vraag naar HD-programmas.

Satelliettelevisie-aanbieder CanalDigitaal ging afgelopen maand met een HDTV-aanbod via ASTRA 23.5 van start, bestaande uit Discovery HD, National Geographic HD en Brava HDTV. Binnenkort komt daar ook VOOM HD bij met films, sport, cultuur en games in High Definition.

Nederland 1 HD via ASTRA 23.5 met EK Voetbal en Olympische Spelen in HDTV
CanalDigitaal zal deze zomer bovendien Nederland 1 HD via ASTRA 23.5 gaan doorgeven, met onder meer het Europees Kampioenschap Voetbal en de Olympische Spelen in HDTV. Ook zullen diverse andere programma’s van Nederland 1 na upscaling via Nederland 1 HD te zien zijn. De door de NOS verzorgde HDTV-uitzendingen zullen voor alle houders van een CanalDigitaal SECA-smartcard beschikbaar zijn.

Met het nieuwe HDTV-aanbod van CanalDigitaal zijn nu al meer dan 30 HD-kanalen via ASTRA beschikbaar, waaronder ook free-to-air HD-kanalen als BBC HD en Anixe HD.

Bron: SES Astra

** Een LNB (Low Noise Block) vangt de signalen op die door de schotelantenne worden gebundeld en weerkaatst. De LNB geeft dit signaal door aan de satellietontvanger via een coaxkabel. Het is mogelijk om meerdere LNBs te bevestigen aan één schotelantenne, waardoor meerdere satellieten kunnen worden ontvangen met één en dezelfde schotel. De DUO LNB is kort samengevat een twee-in-één LNB waarmee u signalen van meerdere satellieten kunt ontvangen.