CookiesAstra heeft Ultra HD demokanaal

8 september 2014 08:04 door Hans Wind

AstraVia de satelliet biedt Astra onder de naam ‘Astra Ultra HD Demo’ een nieuw, free-to-air, Ultra HD demokanaal op positie 19,2° Oost. Het demokanaal is sinds 3 september j.l. beschikbaar en biedt een mix van 4K beeldmateriaal zoals landschap- en natuur scènes, stadsleven en sport. De content is speciaal voor Astra geproduceerd door de Amerikaanse 4K specialisten Katie en Jacob Schwarz.

Wolfgang Elsäßer, Managing Director van Astra Duitsland: “De testfase is afgerond en de Ultra HD-technologie is commercieel beschikbaar. De Ultra HD-tv’s die nu in de winkels verkrijgbaar zijn, zijn in staat om Ultra HD-content via de satelliet te ontvangen. Ons Ultra HD demokanaal is speciaal ontwikkeld om in deze winkels de ongelooflijke beeldkwaliteit van Ultra HD-tv-toestellen te demonstreren“.

Details Astra Ultra HD Demo

• Transponder: 1.035

• Frequentie: 10.994 MHz (horizontaal)

• Symbol rate: 22,000 Ms/s

Video: 2160 50p, HEVC Main 10, 10-bit

Data rate: 25 Mbit/s

Het Astra Ultra HD Demo kanaal is te bekijken op Ultra HD-tv-toestellen met een geïntegreerde HEVC decoder of een Ultra HD satelliet set-top box aangesloten op Ultra HD-tv. In de DVB UHD-1 fase 1, zal de content worden uitgezonden met een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels, 50 beelden per seconde en een kleurdiepte van 10 bit. De HEVC codering van de content werd gedaan door Fraunhofer Heinrich Hertz Institute. SES Platform Services, dat al een aantal live geproduceerde Ultra HD programma’s heeft uitgezonden, verzorgt de ‘playout’ van de content.

Elsäßer: “Ultra HD is de volgende innovatie die door Astra aan de kijkers wordt voorgeschoteld. Satelliet is de ideale infrastructuur voor Ultra HD. Hoogwaardige tv zoals Ultra HD kan alleen worden uitgezonden en landelijk dekkend worden verspreid in de noodzakelijke bandbreedte en in de hoogste kwaliteit, met behulp van satelliettechnologie. Satelliet heeft een beslissende rol in de doorbraak van HD gespeeld, en het zal ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Ultra HD spelen”.

Bron: Astra