CookiesBBned start aanleg van glasvezelnet Amsterdam

13 oktober 2006 12:53 door Hans Wind

bbned logoGisteren vierden BBned, Arcadis en Bouwcombinatie BAM/VandenBerg-Draka met de gemeente Amsterdam de officiéle start van de aanleg van het Glasvezelnet Amsterdam (GNA). De aanleg van het glasvezelnetwerk maakt in januari 2007 de eerste glasvezelaansluitingen mogelijk en daarmee beschikt Amsterdam, in navolging op Rotterdam, Stadswonen over een supersnel glasvezelnetwerk. Het netwerk zal worden beheerd door BBned.

Commentaar bbned
Hans Rietkerk, directeur BBned: “Glasvezel is de toekomst en daar kun je beter vandaag dan morgen in meegaan. Het is voor BBned geweldig om deel uit te maken van deze publiekprivate samenwerking maar bovenal voelt het goed om zo’n belangrijke bijdrage te leveren aan de realisatie van glasvezelnetwerken. Als wij willen dat Nederland tot de meest innovatieve landen ter wereld behoort, moeten we als land veel meer investeren in de aanleg van glasvezelnetwerken en bijbehorende innovatieve ontwikkelingen.”


Supersnel en vernieuwend
Glasvezel is niet alleen goedkoper dan bijvoorbeeld, koper, maar het biedt vooral veel meer mogelijkheden. Snelheden als 1000 megabit per seconde kunnen worden gehaald waardoor de downstream en upstream ”“ tegelijkertijd ”“ vele malen sneller gaat. Dit maakt toepassingen mogelijk zoals HDTV, interactieve tv, zorg op afstand en beeldtelefonie. Op het gebied van televisie wordt het bijvoorbeeld mogelijk om programma’s te downloaden die al uitgezonden zijn, of digitale televisie te ontvangen maar ook high definition ‘video-on-demand’. Zorg op afstand houdt in dat de medische zorg zaken als hartritme- en suikerspiegelmeters op afstand, met alarmcontact, op de voet zal kunnen volgen.

Hans Rietkerk: “Glasvezel brengt een keur aan innovatieve toepassingen met zich mee. Denk aan veiligheid ”“ het bewaken van huizen en kantoren op afstand met een automatisch alarm, onderwijs op afstand ”“ virtuele bibliotheken, onderwijs thuis bij ziekte en online colleges volgen aan een buitenlandse universiteit. Voor particulieren betekent het dus vooral een uitbreiding van de diensten, voor bedrijven is er een gigantische efficiencyslag te maken met een aansluiting op glasvezel.”

Glasvezelnet Amsterdam (GNA)
Glasvezelnet Amsterdam is een samenwerkingsverband van drie samenwerkende organisaties. Deze drie organisaties zijn GNA, de eigenaar van het glasvezelnet, BBned, de operator die ervoor zorgt dat dienstverleners u kunnen bereiken en het consortium van BAM en Draka, de aannemer en uitvoerders die het net aanleggen en onderhouden. GNA wil alle panden in Amsterdam rechtstreeks aansluiten op glasvezels, en om te beginnen in delen van Zeeburg, Amsterdam Oost en Osdorp. In de loop van 2007 en 2008 zullen in dit gebied circa 40.000 huishoudens en bedrijven worden aangesloten. GNA wil dat dat net opengesteld wordt voor iedereen die het wil gebruiken. Voor nieuwe of oude toepassingen, nuttige of aangename, ondernemend of voor de non-profit. Daarom wordt deze nieuwe voorziening aangelegd, de glasvezelkabel tot in de woning, stalling of bedrijf. Als u gebruik wilt maken van de mogelijkheden via de glasvezelkabel, dan trekken we de glasvezel door.

BBned
BBned biedt een compleet portfolio hoogwaardige breedbanddiensten aan service providers, systeem integrators en telecombedrijven. Het netwerk van BBned is een van de grootste DSL-netwerken met een dekking van ruim 85% van Nederland. Het breedbandnetwerk is grotendeels gebaseerd op DSL-technologie waarmee koperen telefoonlijnen geschikt worden gemaakt voor ultrasnel dataverkeer. BBned beschouwt glasvezel als een logische stap in de ontwikkeling van breedbandnetwerken en houdt zich intensief bezig met de verdere uitrol en ontwikkeling van glasvezelinfrastructuren in Nederland. BBned maakt bij het Glasvezelnet Amsterdam gebruik van de E-FTTH apparatuur van Cisco. Het moederbedrijf van BBned is Telecom Italia. Het Nederlandse bedrijf is opgericht in juli 2000 en gevestigd in Hoofddorp. Daaronder vallen ook de serviceproviders BBeyond en Pilmo. BBeyond bedient de zakelijke markt en Pilmo is het consumentenmerk van BBned.