CookiesBeeld en geluid gebouw opening op 1 december

29 november 2006 15:00 door Hans Wind

Beeld en geluidOp vrijdagavond 1 december opent Koningin Beatrix het nieuwe gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het nieuwe gebouw huisvest de audiovisuele collectie van Nederland en de Beeld en Geluid experience, waar bezoekers de wereld van televisie, radio, film en muziek zelf kunnen ontdekken. Vanaf zaterdag 2 december is Beeld en Geluid open voor publiek. De organisatie heeft natuurlijk ook een website.

In december is het 10 jaar geleden dat Beeld en Geluid van start ging in Hilversum. Toen nog onder de naam NAA, Nederlands Audiovisueel Archief. Op dat moment werden ook de eerste stappen gezet in de richting van één centrale plek voor het collectieve audiovisuele geheugen van Nederland én voor de publiek toegankelijke Beeld en Geluid experience. Het ministerie van OCW heeft de financiering voor het gebouw beschikbaar gesteld. Daarnaast is de realisatie van de Beeld en Geluid experience voor het algemene publiek te danken aan de bijdragen van een groot aantal sponsors, (particuliere) subsidiegevers en het Nederlandse bedrijfsleven.
Op de openingsavond zendt de NOS een speciaal programma uit over Beeld en Geluid op Nederland 1 van 20.30 ”“ 22.00 uur.Beeld en Geluid experience
In de Beeld en Geluid experience ontdekt de bezoeker zelf de wereld van televisie, radio, film en muziek in 15 paviljoens met titels als ‘Sterrenshow’, ‘De betovering’, ‘Kijkbuiskinderen’, ‘Dit is het nieuws’ en ‘De wereld: een dorp’. Zo kan de bezoeker in een studio de technieken voor een hoorspel toe passen of een screentest doen voor een soap. Zelf toveren met special effects, je eigen journaal samenstellen en het ook nog presenteren. Daarnaast nemen 15 BN’ers de bezoekers aan de hand, niet in het echt maar als een virtuele gids, en geven extra informatie en tips bij de paviljoens. Dit en nog veel meer is mogelijk in de experience van Beeld en Geluid. Voor basis- en voortgezet onderwijs zijn er speciale workshops en interactieve tours.

Beeld en Geluid instituut
Beeld en Geluid bewaart en behoudt ons collectieve audiovisuele geheugen van meer dan een eeuw Nederland in beeld en geluid. Het enige voorbije tijdperk dat tot nu toe in bewegend beeld en geluid bestaat. Een bron van informatie en vermaak voor de professionele gebruikers, het onderwijs en het algemeen publiek. De enige plek in Nederland die letterlijk dienst doet als monument voor de media en de makers. Waar momenten en gebeurtenissen worden bewaard die we niet mogen vergeten, en waar bezoekers een onvergetelijke dag kunnen gaan beleven.