CookiesBelgacom versnelt HDTV introductie

28 juni 2007 18:05 door Hans Wind

Belgacom versnelt HDTV introductieZoals dat wel vaker gebeurt zijn de Belgen ons waarschijnlijk ook met HDTV te snel af. Belgiƫ heeft al de fraaie HDTV cultuurzender EXQI en nu heeft ook Belgacom bekendgemaakt dat zij de invoering van HD TV zullen versnellen. De telecomgroep wil rond de Olympische Spelen van midden 2008 in Peking klaar zijn voor HDTV-uitzendingen.

Volgens Jean-Charles De Keyser, die directeur van Belgacom TV, is HDTV nodig om het concurrentievoordeel van de klassieke tv te behouden, nu tv-kijken via het internet in opmars is. De Keyser zegt ook dat de groei van het aantal klanten van Belgacom TV behoorlijk herstelt.

“Op technologisch vlak is HDTV onze eerste prioriteit”, zegt De Keyser. “We gaven onze ingenieurs en leveranciers de opdracht alles in het werk te stellen om klaar te zijn voor Peking. Het zijn volgend jaar de eerste spelen die worden uitgezonden in HDTV. Daarna gaan we ook andere programma’s in HDTV brengen.”

De Keyser motiveert de versnelde HDTV-invoering met de opkomst van allerlei initiatieven voor het verdelen van tv-programma’s via het internet, zoals bijvoorbeeld Joost of Babelgum. “HDTV is een must. De beeldkwaliteit van de technologie is een belangrijke troef voor klassieke tv. Het net kan daar nooit tegenop.”

Andere Belgische bedrijven partijen, zoals de vier kabelmaatschappijen van de alliantie Interkabel en TV Vlaanderen, zenden al in HDTV uit of hebben er plannen voor. Belgacom is echter de eerste grote speler met een concrete HDTV-aankondiging, wat een belangrijke stimulans is voor de invoering van de technologie in Belgiƫ.

Telenet herhaalde gisteren dat het zal proberen eerder dan de VRT te starten met HDTV. Van de VRT wordt aangenomen dat dat in 2008 is.

Bron: BB – Tijd.be