CookiesBert Haanstra compleet DVD-box introductie

12 september 2007 12:56 door Hans Wind

Bert Haanstra compleet DVD-box introductieVandaag werd in Amsterdam de nieuwe DVD-box “Bert Haanstra compleet” geïntroduceerd door het bedrijf Just Entertainment.

Voor die gelegenheid kwam Kees Brusse, die in verschillende produkties een rol speelde en inmiddels 82 jaar oud is, uit Australié naar Nederland om het eerste exemplaar van de DVD-box in ontvangst te nemen uit handen van Haanstra’s zoons Jurre en Rimko.

Met deze DVD-Box wordt het complete werk van één van Nederlands grootste filmmakers tien jaar na zijn dood weer toegankelijk gemaakt mede dankzij de medewerking van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

De plaats van de uitreiking, Artis in Amsterdam, heeft zeker ook een symbolische achtergrond omdat Haanstra daar Zoo, één van zijn bekendste films, opnam.

Bert Haanstra (1916-1997) was een vooraanstaand Nederlands maker van documentaires en speelfilms. In 1959 kreeg hij een Oscar voor zijn korte film Glas (1958). Zijn speelfilm Fanfare (1958) en lange documentaire Alleman (1963) waren zulke bioscoopsuccessen dat ze nog steeds in de top 10 van bestbezochte Nederlandse films aller tijden staan. Fanfare trok bijvoorbeeld 2,5 miljoen mensen naar de bioscoop. De oeuvreprijs van het Nederlandse Fonds voor de Film is naar hem vernoemd. Haanstra hoort volgens kenners, met Joris Ivens en Paul Verhoeven, tot ‘de wereldberoemden’ van de Nederlandse film.

Er is nog altijd veel belangstelling voor werk van Haanstra. Het gaat om uniek materiaal. Haanstra toont in zijn films een beeld van het Nederland dat niet meer bestaat. Voor jongeren is het interessant om vroeger tijden te beleven en voor ouderen is het een stuk nostalgie. Het werk van Haanstra is kwalitatief zo sterk is dat het nog steeds een plezier is om naar te kijken.

Tijdens het komende Nederlandse Filmfestival in Utrecht zal ook extra aandacht worden besteed aan Haanstra. Ook Beeld en Geluid brengt een retrospectief. Daarnaast komt er een toer met zijn werk langs verschillende theaters. In Overijssel, waar Haanstra werd geboren, wordt zelfs een speciaal festival georganiseerd.

Hoewel het hier niet gaat om HD materiaal leek het ons toch de moeite waard om aandacht aan deze speciale uitgave te besteden.

De DVD-box bestaat uit 10 DVD’s en bevat naast de films ook interessant ander materiaal zoals interviews. Alle films in deze box zijn niet alleen ondertiteld voor doven- en slechthorenden, maar als extra ook Engels ondertiteld of voorzien van Engels commentaar.

De adviesprijs van de DVD-Box is 69,95 Euro.