CookiesDe beste soundbar of soundplate – een overzicht

21 januari 2015 10:04 door Hans Wind

De beste soundbarWat is de beste soundbar of soundplate? Veel consumenten die een HD TV hebben aangeschaft ontdekken al snel dat het geluid van zo’n platte TV meestal maar matig is.

Een oplossing om het geluid van de HD TV te verbeteren kan zijn om de televisie aan te sluiten op een audio versterker, receiver of Home Cinema set. Ook een soundbar of soundplate kan een goed alternatief zijn als het gaat om verbetering van het TV geluid. Veel moderne soundbars en soundplates kunnen veel meer dan alleen TV geluid verbeteren en zijn bijvoorbeeld in staat om draadloos muziek van uw smartphone of tablet weer te geven. De soundbar zet u voor uw TV en een sounplate is een soort grote doos waarop u de Tv kunt zetten. In beide gevallen is het natuurlijk zaak om goed te checken of de afmetingen en vorm (bijvoorbeeld gebogen) bij uw TV passen.

Een aantal jaren geleden waren soundbars redelijk populair. Daarna zakte de interesse weer wat weg maar inmiddels is de soundbar bezig met een hernieuwde opmars. Vandaar onze aandacht voor de vraag: wat is de beste soundbar of soundplate.

Voor een website als HD TV Nieuws gaat het helaas te ver om een groot vergelijkend review van populaire soundbars te doen.

Om toch een antwoord te vinden op de vraag wat nu eigenlijk de beste soundbar is, kijken wij graag naar het oordeel van de consument die al een dergelijk apparaat al in gebruik heeft. Op de website van Kieskeurig beoordelen dagelijks veel consumenten hun aangeschafte product met een eenvoudig rapportcijfer waarin allerlei zaken besloten liggen zoals bijvoorbeeld kwaliteit, bedieningsgemak en de prijs/prestatieverhouding.

Het onderstaande overzicht is gebaseerd op het recente oordeel van consumenten zoals dat op 4 mei 2015 op de Kieskeurig website bekend was. We hebben ons daarbij beperkt tot soundbars die tenminste door 4 consumenten beoordeeld zijn. We nemen alleen soundbars en soundplates op die momenteel nog leverbaar zijn en een minimum score hebben gekregen van 8,5.

Het is natuurlijk van groot belang om u af te vragen of de beste soundbar uit het overzicht ook daadwerkelijk voldoet aan de eisen die u zelf stelt aan het apparaat en de manier waarop u de koppeling tussen HD TV en soundbar wilt gaan maken. Ook is de vraag of de prijs binnen uw budget ligt. Die afwegingen zult u uiteindelijk natuurlijk zelf moeten maken.

Op dit moment zijn er ook soundbars die ontworpen zijn voor gebruik met een gebogen (curved) TV. Daarbij is het van belang er op te letten dat de gebogen soundbar bij uw type-model TV past.

Uiteraard kunt u dit niet zien als een representatieve steekproef maar we zien hier wel het oordeel van echte consumenten. Om u een idee te geven noemen we ook het aantal reviews waarop het oordeel gebaseerd is. We zullen proberen dit overzicht van tijd tot tijd bij te werken met nieuwe gegevens.

In de onderstaande tabel treft u de genoemde gegevens aan.

De beste soundbar of soundplate

(status 4 mei 2015)

 Merk type model  cijfer   reviews   modeljaar 
 Samsung HW-H7501 (curved)  9,0   63   2014 
 Samsung HW-H7500 (curved)  8,9   53   2014 
 LG LAP440 Soundplate  8,8   12   2014 
 Quantis LSW-1  8,8   10   2013 
 Sonos Playbar  8,7   24   2013 
 Sony HT-CT370  8,6   875   2014 
 Sony HT-XT1  8,6   458   2014 
 Samsung HW-H750  8,6   313   2014 
 Sony HT-CT770  8,6   157   2014 
 Bose Solo TV sound system  8,5   7   2012