CookiesZeven bioscopen kiezen Sony 4K-projectie

3 december 2010 09:16 door Hans Wind

Zeven bioscopen kiezen Sony 4K-projectieZeven bioscopen verspreid over heel Nederland hebben onlangs gekozen voor 4K-resolutie. 4K is de hoogste resolutie van dit moment in de bioscoop en zal volgens de filmindustrie over een aantal jaren de standaard zijn voor de cinemawereld; er komt meer en meer 4K-content en Sony Pictures heeft aangekondigd meer 4K-films te produceren. Kortom, deze zeven bioscopen zijn klaar voor de toekomst. Sony Professional claimt op dit moment de enige leverancier van 4K projectoren voor de bioscoop te zijn.

De zeven bioscopen zijn allen lid van E.T. Programmatie B.V., een dochteronderneming van Wolff Cinema Groep die fungeert als inkooporganisatie voor 29 zelfstandige Nederlandse bioscopen. Vanuit deze organisatie is de aanschaf van de nieuwe projectiesystemen, de SRX-R320 4K Digital Cinema Projector in combinatie met de LMT-300 Media Block en LSM-100 Screen Management System software, ook gedaan.

Jordi Wientjes, directeur Wolff Cinema Groep: “Eerder dit jaar installeerden wij al vier 4K-projectoren in drie van onze bioscopen. Het verschil in kwaliteit is onmiskenbaar en daarom hebben wij besloten om nog twee zalen in te richten met 4K. Van de leden die zijn aangesloten bij E.T. hoorden wij dat er veel interesse was om ook over te stappen naar 4K. Vandaar deze gezamenlijke aankoop.”

4K niet alleen voor de bioscoop
Niet alleen de grote spelers binnen de bioscoopwereld, maar ook de wat kleinere partijen kiezen voor de hoogste kwaliteit. Zo ook Royal Servicebioscoop in Echt die in elke zaal werkt met een 35mm-projector, maar sinds half november in één van de vier zalen een 4K-projector heeft geïnstalleerd.

Bas Haldermans, eigenaar Royal Servicebioscoop: “Wij zijn een servicebioscoop dus logischerwijs staat service bij ons voorop. Dat geldt niet alleen voor de bediening van onze klanten tijdens de film waar wij professionele kelners voor inzetten, maar ook voor de kwaliteit van het filmbeeld.” Bij het verdiepen in de digitalisering van zijn bioscoop kwam Haldermans al gauw uit bij 4K. “Ik had mijn zinnen gezet op de beste techniek.”

Voordelen van 4K
Met 8,8 miljoen pixels biedt Sony 4K in 3D, maar ook in 2D, een uitstekende beeldkwaliteit. Hiervoor werkt Sony exclusief met RealD. Middels de RealD dual lens adapter laat de 4K-projector continu twee beelden zien van twee 2K-projectoren. Hierdoor krijgen het linker- en rechteroog tegelijkertijd beelden te zien in plaats van dat er wordt afgewisseld tussen beide ogen.
Bovendien is de bril dankzij RealD licht, in tegenstelling tot de actieve brillen die wat zwaarder zijn vanwege de ingebouwde techniek.

3D over 4K is op dit moment de hoogste 3D-standaard en biedt vele voordelen ten opzichte van 3D over 1.9K (een lagere resolutie dan HD in de woonkamer). Sony verwacht dat over enkele jaren 2K de standaard is in de woonkamer en wil benadrukken dat bioscoopeigenaren goed moeten nadenken over de langetermijninvestering van soms wel tien jaar.

4K verspreid door heel Nederland
Naast Royal Servicebioscoop kozen ook Castellum (Alphen aan de Rijn), Cine-Service Etten-Leur, Bioscoopbedrijf City (Roosendaal), Bioscoopbedrijf Cinem’Actueel (Bergen op Zoom) en de twee bioscopen binnen de Wolff Cinema Groep – Cinerama Rotterdam en MustSee Groningen – onlangs voor 4K van Sony. Op dit moment zijn dertien bioscoopzalen in Nederland voorzien van een dergelijke projector.

Sony Professional zorgt samen met zijn nieuwe partner FTT- Filmtronics voor de installatie en realisatie van de 4K-zalen.

Bron: Sony