CookiesBlu Ray Disc krijgt BD Plus beveiliging

26 juni 2007 08:17 door Hans Wind

Blu Ray Disc krijgt BD Plus beveiligingDe eindeloze strijd tussen anti-kopieer systemen en hackers gaat mogelijk weer een nieuwe fase in nu de BD Plus specificaties voor beveiliging van Blu-ray Disc zijn afgerond.

BD Plus moet de opvolger worden van AACS (Advanced Access Content System) systeem dat al vrij snel na de introductie “gekraakt” was.

We zijn er van overtuigd dat ook het nieuwe BD+ systeem binnen niet al te lange tijd gekraakt zal zijn, al is dat in dit geval weer iets lastiger gemaakt doordat er anders wordt omgegaan met de coderings sleutel.

De AACS methode hanteerde één enkele code voor een reeks van Blu-ray titels en bij BD+ wordt per titel een andere code gebruikt. Volgens BD+ Technologies LLC is het concept gebaseerd op een soort virtuele machine aanpak.

Enkele film bedrijven lijken klaar te staan om de verbeterde beveiliging te gaan toepassen en sommigen hebben blijkbaar zelfs gewacht met het uitbrengen van titels totdat de nieuwe specificaties vastgesteld waren. Formeel heeft echter nog geen enkel bedrijf aangekondigd dat er BD+ beveiligde titels op stapel staan. Op de BD+ website staat wel gemeld dat Fox aan boord is.

Al met al weer voldoende discussiestof voor de voor- en tegenstanders van DRM ( Digital Rights Management)