CookiesEerste films op combi Blu-ray-DVD formaat

22 december 2008 12:31 door Hans Wind

Eerste films op combi Blu-ray-DVD formaatHet is al weer enkele jaren geleden dat JVC een disc aankondigde waarop gewoon DVD formaat en Blu-ray formaat materiaal kon worden gecombineerd.

Inmiddels heeft het Japanse bedrijf Pony/Canon bekendgemaakt dat het in februari 2009 de eerste films in Japan zal uitbrengen op de zogenaamde hybride Blu-ray/DVD disc.

De hybride Blu-ray/DVD disc is een combinatie van een gewone DVD met het nieuwe Blu-ray formaat op één schijfje en bestaat uit een blauwe laser toplaag van 25GB en daaronder twee extra lagen die gelijk zijn aan een DVD met totaal 8,5GB capaciteit. De Blu-ray en DVD lagen worden van elkaar gescheiden door een halfdoorlatende laag die blauw licht reflecteert maar het rode licht doorlaat naar de DVD lagen.

De nieuwe combi disc voldoet aan de zogenaamde “Blu-ray Disc, Hybrid Format” specificatie zoals die is opgesteld door de Blu-ray Disc Association.

De hybride BD/DVD disc is compatibel met de huidige genaratie DVD en Blu-ray spelers. De producent van de schijfjes, Infinity storage media, claimt dat ze in een test met 64 Blu-ray en DVD spelers in 99% van de gevallen geen problemen konden ontdekken.

Omdat de enkele Blu-ray laag van 25GB niet in alle gevallen voldoende capaciteit biedt werd gekozen voor een nieuwe codering van het video materiaal. In gevallen waar de film niet al te hoge eisen stelt aan bandbreedte wordt gebruik gemaakt van “Intelligent HD encoding technology” van JVC, een technologie die gebaseerd is op de MPEG-4 AVC (H.264) specificatie. Volgens JVC kan daarmee een HDTV beeld van 1,920 x 1,080 beeldpunten en 24p/60i worden vastgelegd in ongeveer 12-24 Mbps.

Naar verwachting zullen de eerste films op dit formaat nog niet goedkoop zijn. Pony/Canyon gaf al aan dat de films die in februari in Japan worden uitgebracht op een set van vier hybride discs (MPEG-4 AVC, Dolby Digital, 534 minuten totaal) ongeveer 406 dollar zal gaan kosten, terwijl de DVD versie (7 DVD discs, 534 minuten, Dolby Digital) voor 266 dollar verkrijgbaar zal zijn.