CookiesBlu-Ray, HD-DVD en DVD op één schijfje

18 september 2006 20:27 door Hans Wind

Blu-Ray en HD-DVDVoor de zoveelste keer wordt bij de introductie van een nieuwe informatiedrager weer volop gestreden om het zetten van een nieuwe standaard.

Blu-Ray en HD-DVD proberen beiden de markt voor high definition video te veroveren en daarmee de huidige DVD standaard te gaan vervangen. Beide formaten hebben hun uitgesproken voor- en tegenstanders en op het web zijn al talloze artikelen over beide standaards verschenen.

Zolang nog geen duidelijke winnaar in zicht is zitten de film maatschappijen met een dilemma. Warner zal op 26 september de eerste filmstudio zijn die de film Lake House uitbrengt op drie discs met de huidige standaard formaten.

De website New Scientist Tech meldt dat twee Warner technici, Alan Bell en Lewis Ostrover, werken aan een goedkopere en elegante oplossing. Om hun idee uit te leggen zijn wat technische achtergronden noodzakelijk.

Blu-Ray gebruikt een laser met een golflengte van 405 nanometer golflengte om te lezen van een laag die 0,1 milimeter onder het oppervlak van de disc ligt. HD-DVD gebruikt dezelfde golflengte om informatie te lezen vanaf een laag die 0,6 milimeter diep ligt.


Warner wil een disc maken waarop de Blu-Ray laag uitgevoerd is als een halfdoorlatende laag die net voldoende licht reflecteert om de Blu-Ray laser zijn werk te laten doen. Aan de andere kant laat deze laag ook voldoende licht door om de onderliggende HD-DVD informatie goed te kunnen lezen. Daarnaast wordt op de andere kant van de disc nog eens dezelfde film vastgelegd in het huidige DVD formaat dat gelezen kan worden op standaard DVD spelers.

Hoewel productie van een schijfje met de drie standaards duurder in productie zal zijn is nog steeds een besparing te realiseren ten opzichte van het apart produceren in de drie verschillende standaards.

De tijd zal moeten leren of dit idee ook werkelijk praktisch uitvoerbaar zal zijn.