CookiesBlu-ray trend zet flink door

23 december 2008 08:15 door Hans Wind

Blu-ray trend zet flink doorFilmliefhebbers kiezen dit najaar duidelijk vaker voor films op Blu-ray Disc. Van de toptitels in december, zoals Hancock, Wall-E, Horton en The Dark Knight, wordt gemiddeld 1 op de 5 titels op Blu-ray Disc verkocht. Er gaan nu ruim 6 keer zo veel Blu-ray Disc’s over de toonbank als in het najaar van 2007. Toen was de verhouding tussen de verkopen van de toptitels op Blu-ray Disc en DVD 1 op 33.

In de Benelux zijn meer dan 500 films en PlayStation 3 titels op Blu-ray Disc verkrijgbaar, waaronder blockbusters als Casino Royale, Sleeping Beauty, What happens in Vegas en 300. In de Benelux staat inmiddels in meer dan een half miljoen huishoudens een Blu-ray Disc speler.

The Dark Knight, door de media uitgeroepen als ‘beste film van 2008’, breekt nu ook alle records op Blu-ray en DVD. De Special Edition 2-disc versie met metalen verpakking en de Blu-ray uitgave zijn niet meer leverbaar.

Het verkoopsucces overtreft de stoutste verwachtingen van distributeur Warner Home Video. Met name de belangstelling voor Blu-ray, dat 25% van de totale verkoop betreft. De DVD ligt sinds 10 december in de winkel.

De box office van The Dark Knight was na één week de hoogste van dit jaar. Op dit moment heeft de film, sinds deze uitkwam op 24 juli jl., wereldwijd een kleine miljard dollar opgebracht. Daarmee is The Dark Night in 2008 de best verdienende film van 2008 en vierde in de wereldwijde ranglijst best verdienende films aller tijden. Deze lijst wordt aangevoerd door Titanic met een opbrengst van maar liefst 1,8 miljard dollar.

The Dark Knight is een film van Jonathan en Christopher Nolan met Christian Bale en Heath Ledger in de hoofdrol. De film vertelt het verhaal van de meedogenloze moordenaar en grootste vijand van Gotham, The Joker. Hij kan zijn plannen gerust uitwerken tot het moment dat Batman wordt gesignaleerd.

Blu-ray Moviebox
Wie een HD ready of Full HDTV heeft, kan vanaf heden de Blu-ray Moviebox huren bij meer dan 350 videotheken. Met de Blu-ray Moviebox kun je een weekend lang genieten van films in de allerbeste beeld- en geluidskwaliteit. De Blu-ray Moviebox bevat een Samsung Blu-ray Disc speler, een HDMI-kabel en films op Blu-ray Disc die je zelf mag uitzoeken in de videotheek. Zoals eerder gemeld zijn er meer momenteel dan 500 filmtitels verkrijgbaar.

Eén op de twee huishoudens beschikt over een HD ready of Full HDTV. Omdat in Nederland nog zeer beperkt in HD wordt uitgezonden, halen zij niet uit hun televisie wat er in zit. Om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de allerbeste beeldkwaliteit introduceren Samsung en Warner Home Video de Blu-ray Disc Moviebox. De Moviebox is terug van weggeweest.

De Blu-ray Disc is de opvolger van de DVD. Een Blu-ray Disc ziet er hetzelfde uit als een DVD, maar heeft veel meer opslagruimte. Hierdoor is het beeld 5x scherper dan op DVD en het geluid kristalhelder. Ook kan de Blu-ray disc meer extra’s bevatten dan een normale DVD, zoals trailers, behind the scenes en zelfs games. En het mooie is dat de Samsung Blu-ray speler niet alleen je bestaande DVD-collectie afspeelt, maar deze ook nog eens beter weergeeft.