CookiesBlu-ray

10 juni 2006 15:54 door Hans Wind

Blu-ray logo Blu-ray, ofwel Blu Ray disk, is de HDTV opvolger van de DVD. Een Blu-ray disk bevat meer dan alleen een betere beeld en geluidskwaliteit.

Blu-ray heeft 5 x meer opslagcapaciteit dan een DVD; namelijk 25 GB op een single layer disk, en 50 GB op een dual layer disk. Op een Blu-ray disk kan in HD kwaliteit opgenomen, afgespeeld en weer overschreven worden. Blu-ray was samen met het eveneens nieuwe HD DVD in de race om de nieuwe standaard te worden maar Blu-ray heeft uiteindelijk deze strijd gewonnen.

Blu-ray is ontwikkeld door een verbond tussen de marktleiders van consumenten electronica* en wordt op dit moment breed ondersteund in o.a. de computer branche, muziek- en filmindustrie.

Waar de verschillende DVD formaten gebruik maken van een rode laser, is Blu-ray met een blauwe-violet laser uitgerust, vandaar de naam. Deze nieuwe blauwe laser is nog preciezer waardoor data compacter weggeschreven kan worden.

Als de Blu-ray disk speler over een ‘optical pickup unit’ beschikt is het mogelijk om muziek cd’s en dvd’s te laten afspelen.

Voor meer informatie over Blu-ray: klik hier

* o.a. Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony en TDK.