CookiesCanalDigitaal met nieuwe HDTV kanalen op Astra

10 september 2007 14:55 door Hans Wind

CanalDigitaal met nieuwe HDTV kanalen op AstraHet Luxemburgse satellietbedrijf SES ASTRA en de Nederlandse digitale satelliettelevisie-aanbieder CanalDigitaal hebben een overeenkomst gesloten voor het gebruik van twee transponders op ASTRA 23,5 Oost voor de lancering van nieuwe digitale themakanalen en HDTV voor de Nederlandse en Vlaamse markt.

Het nieuwe ASTRA 23,5 themapakket van CanalDigitaal zal dit najaar van start gaan en zal bestaan uit een mix van digitale kanalen van publieke en commerciéle omroepen. Begin 2008 zal CanalDigitaal een reeks HDTV-kanalen via ASTRA 23,5 lanceren.

In november 2006 namen de Nederlandse regionale publieke omroepen al het voortouw met de start van satellietuitzendingen via ASTRA 23,5 Oost. De verdere uitbreiding van het programma-aanbod op ASTRA 23,5 Oost met populaire digitale themakanalen en HDTV-diensten van CanalDigitaal, betekent een versterking van ASTRA 23,5 Oost als nieuwe Direct-To-Home (DTH) positie voor de Nederlandstalige markt.

CanalDigitaal’s bestaande programma-aanbod zal via ASTRA 19,2 Oost worden blijven doorgegeven. Voor een eenvoudige en betaalbare ontvangst van zowel ASTRA 19,2 en ASTRA 23,5 Oost hebben SES ASTRA en CanalDigitaal de zogenaamde DUO LNB 60 ontwikkeld, een dubbele ontvangstkop die eenvoudig op bestaande 60 cm schotelantennes kan worden geplaatst. De Luxemburgse fabrikant FTA is de eerste fabrikant van deze DUO LNB. Andere fabrikanten zullen spoedig volgen.

Als gevolg van een uitgebreide ASTRA 23,5 voorlichtingscampagne in samenwerking met de regionale omroepen, zijn inmiddels al ruim 50.000 DUO LNB’s in de Nederlandse markt verkocht. Om de aanhoudende consumentenvraag te kunnen beantwoorden, zijn 30.000 extra DUO LNB’s in bestelling. Daarnaast heeft CanalDigitaal over de afgelopen drie weken al 40.000 voorinschrijvingen voor het nieuwe digitale themapakket op ASTRA 23,5 Oost ontvangen.

Ondanks een dichte bekabeling heeft het ASTRA DTH bereik in Nederland en Vlaanderen zich over de afgelopen jaren snel ontwikkeld. Nederlandse satelliettelevisieaanbieder CanalDigitaal kent inmiddels ruim 750.000 huishoudens die zich op het uitgebreide programma-aanbod van CanalDigitaal hebben geabonneerd. Na de succesvolle lancering van TV Vlaanderen in de zomer van 2006, heeft TV Vlaanderen, de Vlaamse zustermaatschappij van CanalDigitaal, nu al meer dan 50.000 huishoudens.

Alexander Oudendijk, SVP en Chief Commercial Officer van SES ASTRA zegt: “Over de afgelopen jaren hebben zowel de Nederlandse als Vlaamse markt laten zien dat satellietontvangst zich uitstekend kan ontwikkelen in een concurrerende marktomgeving en met volop mogelijkheden voor verdere groei. We hebben zeer groot vertrouwen in de succesvolle ontwikkeling van ASTRA 23,5 Oost als belangrijke nieuwe satellietpositie voor Nederland en Vlaanderen. De huidige ‘boom’ in de verkoop van ASTRA DUO LNB’s in Nederland, bevestigt dat het concept van duo-satellietontvangst werkt, zolang het programma-aanbod aantrekkelijk is en de benodigde ontvangstmethoden eenvoudig en betaalbaar zijn.”

Kees Färber, Chief Operating Officer bij CanalDigitaal: “De Nederlandse en Vlaamse markt heeft zich succesvol ontwikkeld via de ASTRA 19,2 Oost satellietpositie. Vanwege de sterke behoefte ons aanbod verder uit te breiden met nieuwe digitale themakanalen en HDTV, hebben we gekozen voor een strategische uitbreiding via ASTRA 23,5 Oost. Eenvoud van installatie en compatibiliteit met bestaande ontvangstapparatuur waren daarbij belangrijke vereisten. De grote vraag naar DUO LNB’s bewijst dat we samen met ASTRA de juiste oplossing hebben gevonden voor een betrouwbare en consumentvriendelijke uitbreiding van ons zenderaanbod.”