CookiesCanon DP-V3010 – een 30 inch professionale 4K monitor

7 november 2013 09:28 door Hans Wind

Canon DP-V3010 - een 30 inch professionale 4K monitorDe Canon DP-V3010 is een 30-inch professionele monitor die volgens de fabrikant specifiek is ontworpen voor colourgrading en de productie van hoogwaardige 4K-video. De nieuwe DP-V3010 toont Canon’s interesse in de omroep- en bioscoopwereld en biedt, samen met Canon’s Cinema EOS System, een hoogwaardige input-to-output-oplossing voor digitale 4K-bioscoop en bredere productieworkflows voor video.

Met technische specificaties die zijn gericht op het leveren van een reproduceerbare en nauwkeurige output is de Canon DP-V3010 monitor geoptimaliseerd voor gebruik in scenario’s als colourgrading waarbij de algehele beeldkwaliteit en beeldconsistentie van essentieel belang is. De mogelijkheid om native hoge resolutie 4K-beelden weer te geven en de diverse kleurenopties maken de DP-V3010 ook geschikt voor gebruik op een set of op locatie, en daarnaast ook voor andere digitale imaging-taken zoals CGI-werk, Computer Aided Design en 3D-animatie.

Nauwkeurige reproductie van kleuren

De Canon DP-V3010 produceert een resolutie van 4K en reproduceert kleuren nauwkeurig, zelfs tussen meerdere monitors. De monitor wordt gevoed door een speciaal door Canon ontwikkelde en geproduceerde beeldprocessor. De processor, gecombineerd met het RGB LED backlight-systeem en IPS LCD-panel, zorgt voor een constante kwaliteit en kleur, zowel tijdens het filmen als tijdens het nabewerken.

Een 10-bits paneldriver werkt samen met de processor om de monitor voor elke RGB-kleur 1.024 gradatieniveaus te laten weergeven voor een buitengewoon vloeiende en nauwkeurige gradering voor alle soorten content. Het resultaat is een monitor die kleuren bijzonder betrouwbaar reproduceert zoals nodig is voor colourgrading – en een alternatief vormt voor een DCI-compatibele projector bij de nabewerking.

Het RGB backlight-systeem van de DP-V3010 reproduceert een groot aantal kleuren. In combinatie met het IPS LCD-panel ondersteunt de monitor de belangrijkste kleurenruimte die in de bioscoopwereld wordt gebruikt, DCI-P31, de kleurgebiedspecificaties van diverse omroepstandaards (ITU-R BT.709, EBU en SMPTE-C) en de Adobe RGB-kleurenruimte2. Met 30 inches is de DP-V3010 ontwikkeld voor plaatsing op het bureau of bevestiging aan de wand in bewerkingskamers en studio’s, waardoor de monitor ideaal is voor het bewerken van videobeelden, colourgrading, speciale effecten en voor het ondersteunen van digitale 4K-bioscoopproducties.
Hoge resolutie en contrast

Het IPS LCD-panel heeft een resolutie van 4.096 x 2.560 pixels waardoor het native DCI 4K-resolutie (4.096 x 2.160 pixels) kan weergeven zonder de schaal van het beeld te veranderen. Dankzij de beeldverhouding van 16:10 is deze monitor ook geschikt voor bewerking met de PC, zoals het verwerken van digitale foto’s met hoge resolutie en productiewerk met visuele effecten. De beeldverwerkingstechnologie van Canon, in combinatie met het IPC LCD-panel met hoog contrast, biedt een contrastverhouding van meer dan 2000:1. Dit is de minimale verhouding die door de Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) voor digitale nabewerking van bioscoopbeelden wordt aanbevolen. Met een nauwkeurige weergave van nachtopnamen en andere donkere scènes reproduceert de DP-V3010 gradaties in donkere vlakken van een beeld bijzonder nauwkeurig – een belangrijk aspect bij de productie van digitale bioscoopbeelden.
De DP-V3010 biedt met minimale variatie in kleur en contrast over het gehele IPS LCD-panel een grote kijkhoek – wat resulteert in een zeer effectieve oplossing voor bewerkingskamers of omgevingen waarin meerdere gebruikers tegelijk de beeldkwaliteit willen controleren.
Monitoring op locatie
Met een speciale beeldmodus die Canon Log Gamma4 ondersteunt, kan de DP-V3010 beelden van Cinema EOS System-camera’s omzetten naar beelden die op de set kunnen worden gecontroleerd.
De nieuwe Canon-monitor ondersteunt niet alleen de standaard beeldsnelheid van 24p voor bioscopen, maar accepteert ook diverse 4K-video-inganggsignalen van 23,98p tot 60p, inclusief de beeldsnelheid van 50p die met name binnen de omroepwereld in Europa, het Midden-Oosten en Afrika wordt gebruikt. Ondersteuning van de ASC CDL5 metadata-indeling en 1D/3D-LookUp Tables (LUT’s) maakt zowel op de set als in het graderingsprogramma een nauwkeurige aanpassing van kleuren mogelijk.

De Canon DP-V3010 biedt bovendien drie schaalinstellingen voor 2K- en Full HD-videoproductie, inclusief Canon’s Shape Tracing Technology, die rafelige randen van diagonale lijnen vermindert wanneer inhoud wordt vergroot en met maximale monitorresolutie wordt weergegeven.

Om een hoge mate van betrouwbaarheid te verzekeren, worden de kleuren van de Canon DP-V3010 vooraf nauwkeurig afgesteld. Tijdens gebruik wordt met uitzonderlijke precisie de kleur en helderheid bewaakt door een geavanceerd systeem dat eventuele afwijkingen in helderheid en kleur automatisch corrigeert – wat resulteert in bijzonder stabiele monitorprestaties.

De DP-V3010 heeft een regeleenheid die de bediening intuïtiever maakt dankzij de ongecompliceerde indeling van toetsen en knoppen, en kan zowel op een bureau als in een standaard 19-inch (ca. 483 mm) rack worden geplaatst.

Bediening en onderhoud zijn verder verbeterd door ondersteuning voor de kalibratie van de witbalans, helderheid, kleurtemperatuur, kleurgebied en gamma zonder dat een PC nodig is bij gebruik van een compatibele sensor van derden.

Canon DP-V3010 prijs en beschikbaarheid

De Canon DP-V3010 zal een prijs hebben van 32.500 euro exclusief btw en wordt in Europa in het eerste kwartaal van 2014 verwacht.

Bron: Canon