CookiesCanon en Toshiba samen in SED HDTV

4 oktober 2006 08:44 door Hans Wind

CRT versus SED technologieAl in september 2004 kondigden Canon en Toshiba aan dat ze samen zouden gaan werken in een joint venture om een nieuwe generatie platte schermen te gaan produceren. Het gaat dan om de zogenaamde SED ( Surface-conduction Electron-emitter Display ) techniek. Op dat moment werd gesproken over starten van de productie in 2005.

Daarna is de start van de SED productie diverse keren uitgesteld en is het wat stil geworden rondom deze techniek maar de laatste dagen wordt weer volop gesproken over een productie start vroeg in 2008. De Olympische spelen die dat jaar in Beijing worden gehouden spelen daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Dergelijke evenementen geven weer een fikse impuls aan de verkoop van HDTV’s.

De SED technologie moet de voordelen van oude en nieuwe techniek combineren: de kwaliteit van de ouderwetse televisie CRT ( Cathode Ray Tube ) beeldbuis maar dan in een plat beeldscherm dat in grote HDTV beeldformaten te maken is. Op de CEATEC 2006 beurs werd deze week een 55 inch SED scherm getoond met indrukwekkende specificaties zoals: Full HD 1080p, een contrastratio van maar liefst 50.000:1 en een response tijd van 1 milliseconde.


Het gaat hier te ver om uitgebreid de techniek achter SED te beschrijven maar er is veel nuttige informatie te vinden op de Engelstalige websites van Canon en Toshiba.

We zullen zien of dit keer het productie schema gehaald wordt en of SED zich nog kan invechten in de snel ontwikkelende LCD en Plasma HDTV markt.