CookiesCanon EOS 1D X DSLR met Full HD video

18 oktober 2011 08:16 door Hans Wind

Canon EOS 1D X DSLR met Full HD videoDe nieuwe Canon EOS-1D X is volgens de fabrikant de professionele ‘volgende generatie’ DSLR. Met een combinatie van snelheid, resolutie en beeldkwaliteit is de EOS-1D X de camera voor het vastleggen van schitterende foto’s en video in Full HD TV kwaliteit. Of het nu gaat om fotografie in de studio, op het sportveld of alles daar tussenin, dit model is volgens Canon ideaal voor nagenoeg elke professionele fotograaf. Het nieuwe model vormt dan ook het vlaggenschip in het Canon DSLR assortiment.

De EOS-1D X vervangt zowel de EOS-1D Mark IV als de EOS-1Ds Mark III. Door een nieuwe 18,1 Megapixel volbeeld (full 35 mm frame) sensor te combineren met een herontworpen AF-systeem en nieuwe krachtige meettechnologie met twee “DIGIC 5+” processoren, is deze camera ontworpen voor brede inzetbaarheid en zeer goede beeldkwaliteit – elke scène wordt vastgelegd met een hogere nauwkeurigheid en snelheid dan ooit.

“De EOS-1D X is de ultieme camera voor elk type fotograaf”, zegt Kieran Magee, Professional Marketing Director bij Canon Europe. “Professionals werken vaak onder hoge druk in dynamische omgevingen en de EOS-1D X biedt ze de functionaliteit en prestaties die zij nodig hebben. Wij hebben aandachtig geluisterd naar de wensen van professionals en hebben vervolgens een veelzijdige, krachtige camera ontworpen die aansluit bij de eisen van meer fotografen dan ooit tevoren.”

Canon 1D X DSLR bovenkantAangeven van nieuwe normen

Dankzij nieuwe technologie biedt de EOS-1D X hoogwaardige specificaties. Een nieuw ontwikkelde volbeeld 18,1 Megapixel CMOS-sensor zorgt voor flexibiliteit en stelt fotografen in staat hoge resolutie opnamen te maken van een breed scala aan scènes en onderwerpen. De herontworpen architectuur biedt een zeer groot ISO-bereik van 100 – 51.200 en is uitbreidbaar tot 204.800. De twee “DIGIC 5+” processoren zorgen voor een 2-stops verbetering in ruisprestaties en maken het nog eenvoudiger om hoge kwaliteit opnamen met lage beeldruis vast te leggen, zelfs onder opnamecondities met nagenoeg geen omgevingslicht.

Het nieuwe 61-punts ‘wide-area’ AF-systeem is nog gevoeliger en zorgt daarmee voor een hogere precisie en snelheid. Met 41 ‘cross-type’ punten, waaronder vijf dubbele ‘cross-type’ punten, zorgt de camera voor een onovertroffen nauwkeurigheid over het hele beeldveld, terwijl nieuwe AF-programma’s specifiek zijn ontworpen voor het fotograferen van veelal complexe onderwerpen. Dit alles resulteert in een uitzonderlijk hoge betrouwbaarheid in notoir moeilijke foto- en filmsituaties.

De EOS-1D X is tevens uitgevoerd met een nieuw ontworpen RGB meetsysteem dat voor een zeer hoge nauwkeurigheid zorgt. Een 100.000 pixel RGB meetsensor is aan het AF-systeem gekoppeld en wordt aangestuurd door een eigen DIGIC 4 processor. De sensor detecteert gezichten en kleuren om zo voor de juiste belichtingsniveaus en een verbeterde AF-tracking te zorgen, zelfs bij het vastleggen van de meest complexe scènes.

Uitzonderlijk hoog vermogen

Uitgevoerd met ‘next generation’ verwerkingstechnologie is de EOS-1D X de eerste camera met twee “DIGIC 5+” processoren. Met prestaties die tot drie keer sneller zijn dan standaard DIGIC 5, is elke processor in staat enorme hoeveelheden beeldgegevens te verwerken terwijl tegelijk beeldruis tot een minimum wordt gereduceerd. In combinatie met de 16-kanaals uitlezing van de sensor, maken de twee processoren het mogelijk met maximale resolutie continu-opnamen te maken tot 12 bps met 14-bits A/D conversie en volledige camerabediening. Daarmee is de EOS-1D X de snelste DSLR die op dit moment verkrijgbaar is[1]. Een super hi-speed modus verhoogt de opnamesnelheid tot 14 bps[2], waarbij een nieuw sluiter- en spiegelmechanisme de sluitervertraging en het terugstuiteren van de spiegel reduceert. Dit stelt de camera in staat bij fotografie met hoge snelheid ook consistent hoge prestaties te leveren.

Canon 1D X, ook de DSLR van de filmmaker

De EOS-1D X is ideaal voor alle professionals die het uitgebreide assortiment van objectieven en accessoires voor het EOS-systeem willen gebruiken – ongeacht of het gaat om fotografie of HD-videobeelden. Gebruikers kunnen Full HD TV kwaliteit (1920x1080p) videobeelden vastleggen met de volbeeld sensor waarbij alle handmatige instellingen voor regeling van belichting, scherpstelling en beeldsnelheid[3] beschikbaar zijn en ook de geluidsniveaus kunnen worden getoond en aangepast op het LCD-scherm. Dit geeft volledige controle over elk aspect van een opname.

Dankzij het vermogen van de twee “DIGIC 5+” processoren doen zich ook minder moiré artefacten voor. EOS Movie biedt nu langere opnamemogelijkheden, waarbij automatisch een nieuw bestand wordt aangemaakt zodra de 4 GB bestandslimiet is bereikt. Een nieuwe intra frame video codec draagt bij aan de hoogst mogelijke videokwaliteit, waarbij de compressie van de beeldgegevens wordt beperkt, zodat gebruikers over meer informatie beschikken voor het editen van opgenomen beeldmateriaal.

EOS 1D X achterkantOntworpen voor professionals

De EOS-1D X vormt een zorgvuldig aangepaste versie van het klassieke EOS-1 ontwerp, waarbij grotere bedieningsknoppen het voor gebruikers gemakkelijker maken instellingen te kiezen, zelfs onder extreme condities waar het gebruik van handschoenen noodzakelijk is. De twee multi-controllers en een aanrakingsgevoelig programmawiel voor gebruik in de Movie modus, maken het eenvoudig om instellingen te wijzigen. Een reeks instelbare functieknoppen stelt de gebruiker in staat de camera aan te passen aan individuele wensen, met snelle toegang tot de functies en programma’s die het meest worden gebruikt.

Een 100% beeldzoeker maakt het eenvoudig voor elke scène de juiste compositie te kiezen. Indien gewenst kan de intelligente beeldzoeker direct een beeldraster op het LCD-scherm tonen. Het 8,11 cm (3,2”) grote Clear View II LCD-scherm heeft een resolutie van 1040k dots en de antireflecterende structuur voorkomt reflecties en overstraling wanneer de opnamen bij fel licht worden bekeken. De toplaag van gehard glas zorgt voor bescherming tegen stoten en krassen bij fotografie op locatie.

Het menusysteem heeft een uitgebreide, herontworpen gebruikersinterface met helpfuncties om de werking van de camera sneller, duidelijker en eenvoudiger te maken. Daarnaast stelt een nieuw, speciaal AF-tabblad fotografen in staat direct naar AF-instellingen voor veel voorkomende opnamesituaties of onderwerpen te gaan om deze aan te passen. Gebruikers kunnen zich nu concentreren op het moment zelf zonder dat het nodig is de instellingen van de camera constant aan te passen.

Gebouwd om lang mee te gaan

De EOS-1D X heeft een zeer duurzame body en is vervaardigd van een hoogwaardige magnesiumlegering die bescherming biedt tegen zowel de elementen als krassen en stoten tijdens dagelijks gebruik. De nieuwste versie van het Canon EOS Integrated Cleaning System gebruikt eveneens technologie afkomstig van Canon objectieven, waarbij trillingspatronen met karakteristieken gelijk aan die van ultrasone motoren worden gebruik om nog effectiever stof en verontreiniging van de sensor af te schudden.

Een verbeterd sluitermechanisme draagt bij aan de hogere duurzaamheid van de camera. Met 400K sluitercycli kunnen fotografen erop vertrouwen dat hun camera de uitdagingen van veeleisende opnamen aan kan. De EOS-1D X is ook uitgevoerd met Canon’s beschermende afdichting bij de bedieningsknoppen en naden, zodat de camera stof- en waterbestendig is wanneer deze wordt gecombineerd met het Canon assortiment weerbestendige EF-objectieven – ideaal voor fotografie bij uiteenlopende weersomstandigheden.

De verbeterde connectiviteit garandeert tevens dat fotografen hun beeldmateriaal snel en veilig naar opdrachtgevers of studio’s kunnen zenden. Een ingebouwde gigabit Ethernet poort zorgt voor een snelle, betrouwbare manier van beeldoverdracht vanaf locaties of in een studio zonder dat een adapter nodig is.

Het EOS-systeem

Als onderdeel van het bekende EOS-systeem is de EOS-1D X compatibel met een zeer groot assortiment objectieven, Speedlite EX flitsers en een uitgebreid assortiment accessoires. Als ideale upgrade voor huidige gebruikers van de EOS-1D Mark IV en EOS-1Ds Mark III is deze camera ook compatibel met een groot aantal EOS-accessoires, zodat de nieuwe body moeiteloos past in bestaande EOS-1 serie kitbags.

Tegelijk met de introductie van de EOS-1D X brengt Canon ook de nieuwe WFT-E6 op de markt. De WFT-E6 is een nieuwe, compacte WiFi transmitter voor overdracht van beeldmateriaal wanneer geen kabelaansluiting mogelijk is. De WTF-E6 ondersteunt de 802.11n WiFi industriestandaard en biedt Bluetooth ondersteuning voor connectiviteit met externe GPS-apparaten. De WFT-E6 zorgt voor veilige overdracht van foto’s en videobeelden naar een FTP-server en maakt het ook mogelijk de beeldinformatie op een compatibel beeldscherm te bekijken via een DLNA[4] verbinding.

De EOS-1D X is ook compatibel met een nieuwe GPS ontvanger – de GP-E1. Die stelt gebruikers in staat informatie over de opnamelocatie toe te voegen aan de EXIF gegevens en zo het geografische spoor te volgen van een foto-expeditie. De GP-E1 is vooral handig bij wildlife fotografie en voor fotografen die de locatie van een scène willen vastleggen voor nadere bestudering.

Canon EOS-1D X – de belangrijkste kenmerken

• 18,1 MP full 35mm frame (volbeeld) CMOS sensor

• LCD 8,11-cm (3,2-inch) Clear View II TFT, ca. 1.040.000 punten

• Fotograferen met maximaal 12 bps en 14 bps

• 100-51200 ISO, maximaal H:204800

• 61-punts AF-systeem

• 100.000 pixel RGB AE meting met DIGIC 4

• Full HD 1080p EOS movie

• HDMI-mini-aansluiting (compatibel met HDMI-CEC)

• Twee “DIGIC 5+” processoren

• Clear View II 8,11 cm (3,2”) 1040k LCD

• Gigabit Ethernet poort

• Volledige specificaties vindt u op de Canon website

Canon EOS-1D X prijs en beschikbaarheid

De Canon 1D X komt beschikbaar in eind april 2012. De adviesprijs voor de body is vastgesteld op 6.499 Euro.

[1] Op basis van door Canon uitgevoerd onderzoek. Peildatum september 2011
[2] Alleen JPEG-bestandsindeling
[3] 1920 x 1080: 30 (29,97), 25, 24(23,976) beelden per seconde, 1280 x 720: 60 (59,94), 50 bps, 640 x 480: 30 (29,97), 25 bps
[4] Digital Living Network Alliance

Bron: Canon

Update april 2012: Canon maakt bekend dat als gevolg van een vertraging in de startfase van de productie de eerder aangekondigde startdatum voor verkoop van de EOS-1D X en het EF 24-70mm F2.8L II USM objectief zijn gewijzigd. De EOS-1D X zal nu half juni 2012 verkrijgbaar zijn en het EF 24-70mm F2.8L II USM objectief is begin juli 2012 leverbaar.