CookiesCanon EOS 550D met Full HD video

8 februari 2010 20:17 door Hans Wind

Canon EOS 550D met Full HD videoDe nieuwe Canon EOS 550D digitale spiegelreflex camera is uitgevoerd met technologieën en functies die veelal worden aangetroffen in semiprofessionele DSLR-camera’s en heeft de compacte, lichtgewicht body waar consumenten de voorkeur aan geven. De combinatie van een nieuw ontwikkelde 18 Megapixel (MP) APS-C CMOS sensor, de geavanceerde Canon DIGIC 4 beeldprocessor en Full HDTV videobeelden stelt enthousiaste amateurfotografen in staat nieuwe creatieve werelden te verkennen.

De EOS 550D maakt de krachtige imaging technologie van Canon toegankelijker voor consumenten. De geavanceerde Canon DIGIC 4 beeldprocessor en de 18 Megapixel sensor ondersteunen standaard ISO-waarden van 100 – 6.400 (uitbreidbaar tot 12.800), terwijl in-camera technologie voor ruisreductie de prestaties bij weinig omgevingslicht verbetert. De 14-bits beeldverwerking van het systeem zorgt met vloeiende tintgradaties en een natuurlijke kleurweergave voor hoge kwaliteit prints en haarscherpe weergave op een beeldscherm.

Om snel en nauwkeurig scherp te stellen, is de EOS 550D uitgevoerd met een 9-punts AF-system met voor f/2.8 of snellere objectieven een extragevoelig ‘cross-type’ punt in het midden. De EOS 550D ondersteunt ook snelle reeksopnamen met een snelheid van 3,7 beelden per seconde (bps). Deze kenmerken en eigenschappen stellen gebruikers in staat meer invloed uit te oefenen op hun opnamen, zodat ze gemakkelijk en nauwkeurig actiemomenten kunnen vastleggen.

Nikon P100 achterkantGeheel in lijn met de Canon traditie om consumentenmodellen uit te voeren met technologieën en functies die afkomstig zijn uit de geavanceerde en professionele DSLR-assortimenten, beschikt de EOS 550D over het iFCL-meetsysteem dat voor het eerst in de EOS 7D werd geïntroduceerd. Nieuw voor EOS is de mogelijkheid om de bovengrens voor automatisch ISO in te stellen, zodat gebruikers de maximale hoeveelheid ruis in hun opnamen kunnen regelen. Voor het eerst bij een instapmodel EOS kunnen belichtingscompensatie en belichtingsvenster worden ingesteld op respectievelijk plus of min vijf en twee stops. Dit stelt fotografen in staat dezelfde scène te fotograferen met verschillende belichtingen en garandeert dat ze een goede opname krijgen, zelfs bij moeilijke lichtcondities.

“Digitale-SLR fotografie heeft wereldwijd de verbeeldingskracht van consumenten geprikkeld,” zegt Kieran Magee, Directeur Product Planning, Consumer Products, van Canon Europe. “Elk jaar weer zoeken meer en meer mensen naar een manier om belangrijke gebeurtenissen met hoge kwaliteit vast te leggen of om hun creativiteit te testen en te ontdekken. De EOS 550D definieert opnieuw de instapcategorie voor DSLR-fotografie door technologieën en mogelijkheden die waren voorbehouden aan de professional in de handen van de consument te plaatsen – zodat ze schitterende resultaten behalen. Met de EOS 550D beschikken consumenten over de vrijheid om de grenzen van hun eigen creatieve visie te verkennen.”

Full HDV video met creatieve controle
Nu het steeds belangrijker wordt om Full HD videobeelden te kunnen vastleggen, blijft Canon DSLR-technologie bieden die maatgevend is voor multimedia-functionaliteit. De EOS 550D registreert videobeelden met de Full HD 1920×1080 resolutie en stelt fotografen in staat beeldsnelheden te selecteren van 30, 25 en 24 bps met bovendien keuze uit 720p video bij snelheden van 60 en 50 bps. De EOS 550D heeft tevens een 3,5 mm stereo microfoonaansluiting zodat bij het vastleggen van videobeelden gebruik kan worden gemaakt van een externe microfoon.

Fotografen kunnen handmatig de belichtingsinstellingen wijzigen, de scherptediepte veranderen en de mate van bewegingsonscherpte aanpassen om creatieve resultaten te behalen. Voor de hoogst mogelijke videokwaliteit kan Highlight tintprioriteit (HTP) onafhankelijk worden ingesteld voor het vastleggen van videobeelden, zonder dat de instellingen voor digitale foto’s wijzigen. In situaties waar het onderwerp zich verder weg bevindt, zal de Movie Crop functie van de EOS 550D het centrale gedeelte van de sensor gebruiken om met een gebied van 640×480 pixels een effectieve vergroting van circa zeven keer te verkrijgen. De EOS 550D is de eerste camera in het EOS-assortiment met Movie Crop en biedt consumenten meer flexibiliteit bij het vastleggen van belangrijke momenten die zich anders op te grote afstand afspelen.

De EOS 550D stelt fotografen ook in staat hun foto’s en videobeelden met een ongekende helderheid te bekijken. Een 7,7 cm (3,0”) 3:2 Clear View LCD-scherm met 1.040k dots maakt het mogelijk om zonder randen 100% van de vastgelegde opnamen te bekijken. De antireflecterende, waterafstotende coating maakt het nog gemakkelijker om bij fel zonlicht en vanuit diverse hoeken op het scherm te kijken.

Zoals consumenten van een EOS DSLR mogen verwachten, is de EOS 550D gebouwd volgens zeer hoge specificaties. De camera is uitgevoerd met grotere, intuïtief te gebruiken knoppen die zijn ontworpen op basis van feedback van gebruikers. Naar aanleiding van deze feedback heeft de EOS 550D ook een extra knop op de nieuwe battery grip. Terwijl de camera in verticale stand wordt gehouden, kan de gebruiker de diafragma-instellingen wijzigen zonder dat eerst de body moet worden gekanteld.

Voor EOS 550D fotografen geldt dat het vastleggen van schitterende foto’s en videobeelden slechts een eerste stap is. Dankzij een geïntegreerde HDMI-poort die compatibel is met de High-Definition Multimedia Interface – Consumer Electronics Control (HDMI-CEC), zijn videobeelden en foto’s in het geheugen van de EOS 550D te bekijken op een HDTV en kan het afspelen worden geregeld met de afstandsbediening van de TV doordat de camera is voorzien van HDMI-CEC.

Accessoires
De EOS 550D is volledig compatibel met alle Canon EF en EF-S objectieven en EX serie Speedlite flitsers, inclusief de compacte Speedlite 270EX. De EOS 550D is ook compatibel met de nieuwe RC-6 afstandsbediening, zodat fotografen hoge kwaliteit digitale foto’s en Full HD videobeelden kunnen vastleggen zonder de body van de camera aan te raken. De slank uitgevoerde infrarood afstandsbediening kan de ontspanknop activeren vanaf maximaal vijf meter. Gebruikers hebben daarbij keuze uit een directe activering of een vertraging van twee seconden om zo over meer flexibiliteit te beschikken bij het vastleggen van de scène. Naast de EOS 550D is de RC-6 ook compatibel met de EOS 450D, 500D, 7D en 5D Mark II.

Canon Image Gateway
Eigenaren van de nieuwe Canon EOS 550D hebben recht op gratis lidmaatschap van CANON iMAGE GATEWAY, een online community voor Canon gebruikers om gemakkelijk hun foto’s en videoclips te delen. Gebruikers hebben de beschikking over 2 GB aan persoonlijke opslagruimte voor honderden hoge kwaliteit foto’s. Ook browsen met een mobiele telefoon wordt ondersteund, zodat het voor vrienden en familie nog gemakkelijker is om onderweg foto’s te bekijken.

Canon EOS 550D belangrijkste kenmerken
• 18 Megapixel APS-C CMOS sensor
• DIGIC 4 processor met ISO 100-6.400 (uitbreidbaar tot 12.800)
• Continu fotograferen met 3,7 bps
• Full HD beeldregistratie met handmatige bediening en instelbare beeldsnelheden
• 7,7 cm (3,0”) 3:2 Clear View LCD met 1.040k dots
• iFCL meetsysteem met 63-zone Dual-Layer meetsensor
• Quick Control screen om opname-instellingen te wijzigen
• Belichtingscompensatie +/-5 stops.
• Selecteer maximale waarde voor Auto ISO
• Aansluiting voor externe microfoon
• Movie uitsnedefunctie

Canon 550D prijs en beschikbaarheid
De adviesprijs van de EOS 550D body is € 779,- en de camera is beschikbaar vanaf begin maart. Met 18-55 mm kit lens is de adviesprijd 879 Euro.

Bron: Canon


Canon 550D met 18-55 mm kit prijs vergelijking