CookiesCanon EOS 5DS en EOS 5DS R met 50 Megapixels

7 februari 2015 07:58 door Hans Wind

Canon EOS 5DSDe Canon EOS 5DS en EOS 5DS R DSLR camera’s bieden met hun 50,6 Megapixel Full frame sensor een zeer hoge resolutie. Voor situaties waarbij de allerscherpste opname vereist is, is de Canon EOS 5DS R ook uitgevoerd met een low pass cancellation-filter om de resolutie van de sensor en de zichtbare beeldkwaliteit te maximaliseren. Naast de nieuwe DSLR-modellen introduceert Canon ook de EF 11-24mm f/4L USM, een rectilinear zoomobjectief met een wijds groothoekbereik.

De camera’s bieden de flexibiliteit voor het fotograferen van uiteenlopende scènes en onderwerpen en zijn daarmee geschikt voor grootformaat media waar elke pixel telt. De geavanceerde architectuur van de sensor biedt een ISO-gevoeligheid van 100 – 6.400 en is uit te breiden tot 50 – 12.800. De resolutie van de camera’s maakt extra flexibiliteit mogelijk met drie nieuwe in-camera crop-programma’s – 1.3x, 1.6x en 1:1. De crop-instellingen zijn zichtbaar in de zoeker en leveren zelfs bij een crop-factor van 1.6x foto’s van 19 Megapixels.

Canon EOS 5DS achterkantDe twee DIGIC 6-processoren in de Canon EOS 5DS en EOS 5DS R zijn ontworpen voor de meest veeleisende omgevingen en zorgen voor snelle prestaties en hoge snelheden. Beide processoren verwerken de enorme hoeveelheid gegevens van de 50,6 Megapixel-sensor, terwijl tegelijk ruisreductie plaatsvindt en de vrijheid wordt geboden om te fotograferen met vijf frames per seconde.

De Canon EOS 5DS en EOS 5DS R zijn uitgerust met een 61-punts AF-systeem met 41 ‘cross-type’ punten. Beide camera’s houden bewegende onderwerpen gemakkelijk in focus met EOS Intelligent Tracking and Recognition AF (iTR) dat zowel gezichten als kleur volgt. Canon’s Mirror Vibration Control System reduceert beeldonscherpte door met een nokkenaandrijving een nauwkeurige op- en neergaande beweging van de cameraspiegel te realiseren om plotseling stoppen te vermijden en ook het geluid te dempen.

De 150k pixel RGB+IR-meetsensor met Flicker Detection in de EOS 5DS en EOS 5DS R zorgt dat in situaties met uiteenlopende belichtingen, waaronder bijvoorbeeld TL-licht, opnamen kunnen worden gemaakt met een consistente en nauwkeurige belichting. Een nieuwe Fine Detail Picture Style maximaliseert het detailniveau dat kan worden gehaald door de sensor, waardoor aanpassing van de scherpstelling mogelijk is zonder daarvoor editingsoftware te gebruiken.

Populaire creatieve modi, waaronder Multiple Exposure en HDR, zorgen voor direct toegankelijke in-camera creativiteit, terwijl een ingebouwde timer je in staat stelt gedurende langere perioden beelden vast te leggen en time lapse-movies te maken zonder bij de camera te moeten blijven of gebruik te maken van speciale software of een grote uitrusting.

De Canon EOS 5DS en EOS 5DS R zijn gebouwd om je in staat te stellen snel te werken, ongeacht de omgeving waarin dat gebeurt. De 100% zoeker met elektronische superponering maakt het kiezen van composities gemakkelijk en kan worden aangepast aan je persoonlijke voorkeur en fotostijl. Het 8,11 cm (3,2 inch) Clear View II LCD-scherm heeft een anti-reflectielaag om weerspiegeling en overstraling tijdens het bekijken van opnamen te minimaliseren en vormt ook een dashboard voor de meest gebruikte instellingen. Het nieuwe Custom Quick Control-scherm van de camera’s maakt het mogelijk het type, de afmetingen en de positie van de pictogrammen eenvoudig aan te passen aan de wensen van de gebruiker of de werkomgeving.

Beide camera’s beschikken over een duurzame body vervaardigd van een magnesiumlegering voor fotografie onder alle weersomstandigheden.

Canon EOS 5DS R

Voor die opdrachten waar alleen het maximale niveau aan detailregistratie als acceptabel geldt, is de Canon EOS 5DS R voorzien van een low pass cancellation-filter dat de scherpst mogelijke resultaten garandeert. Dit low pass cancellation-filter is bijvoorbeeld geschikt voor landschapsfotografen die werken in een omgeving waarin alles organisch is. Het filter zorgt voor een hoger niveau aan details

De Canon EOS 5DS en EOS 5DS R zijn compatibel met Canon’s uitgebreide assortiment EF-objectieven, dat 71 modellen omvat. Canon introduceert ook een rectilinear zoomobjectief met een zeer wijd groothoekbereik, de Canon EF 11-24mm f/4L USM. De nieuwe EF 11-24mm f/4L USM is geschikt voor fotografen die zich bezighouden met landschaps- en architectuurfotografie. Het objectief is ontworpen om met een 11-24mm super-groothoekbereik een geheel nieuwe wereld aan creatieve mogelijkheden te bieden. De optische constructie heeft een nieuw ontwerp en bestaat uit drie asferische lenzen met een asferisch basiselement om de beeldkwaliteit te optimaliseren en minimale vertekening te laten plaatsvinden. Het objectief is duurzaam en robuust genoeg om te worden gebruikt onder extreme weersomstandigheden.

Canon EOS 5DS – belangrijkste kenmerken

• 50,6 Megapixel CMOS-sensor met twee DIGIC 6-processoren

• 150K pixel RGB+IR meetsensor

• Maximaal 5,0 frames per seconde

• 61-punts AF

• Cropped Shooting-opnameprogramma

• N.B. De Canon EOS 5DS R is ook uitgevoerd met een Low-pass cancellation-filter

Canon EOS 5DS en EOS 5DS R prijs en beschikbaarheid

• De Canon EOS 5DS is beschikbaar vanaf juni 2015 voor een prijs van 3.549 euro.

• De Canon EOS 5DS R is beschikbaar vanaf juni 2015 voor een prijs van 3.749 euro.

Bron: Canon