CookiesCanon EOS 60Da voor astrofotografie

4 april 2012 18:20 door Hans Wind

Canon EOS 60Da voor astrofotografieDe Canon EOS 60Da is een nieuwe hoge resolutie digitale camera (DSLR) die specifiek is ontwikkeld voor astrofotografie. De 60Da is gebaseerd op de EOS 60D en om de diep rode kleuren van emissienevels vast te leggen. De nieuwe camera maakt gebruik van een aangepast laagdoorlaatfilter dat de camera gevoeliger maakt voor waterstof-alfa (Hα) golflengtes van licht.

De EOS 60Da is daardoor erg geschikt voor het fotograferen van astronomische verschijnselen zoals diffuse nevels – een favoriet onderwerp van astrofotografen door de opvallend rode kleur als gevolg van de ionisatie van waterstof. In een standaard DSLR beperkt een infraroodfilter (IR) de hoeveelheid Hα licht dat de sensor van de camera passeert en vermindert het de transmissie van rode signalen om ongewenste kleurartefacten in het uiteindelijke beeld te voorkomen. De EOS 60Da heeft een nieuw en aangepast filter dat drie keer meer transparantie voor Hα licht biedt dan de EOS 60D. Gecombineerd met een 18 Megapixel CMOS sensor, DIGIC 4 processor en groot ISO-bereik resulteert dit in scherpe en heldere foto’s van roodgekleurde emissienevels.

De EOS 60Da biedt astrofotografen prima prestaties en creatieve flexibiliteit. De ingebouwde 18 Megapixel APS-C CMOS sensor is ideaal voor het vastleggen van de vele details in sterrenclusters en zijn hoogwaardige prestaties bij hoge ISO-snelheden tot ISO 6.400 (maximaal ISO 12.800) zorgen ervoor dat beelden worden vastgelegd met weinig ruis, waardoor minder lange belichtingstijden en telescoopmounts nodig zijn. Samen met de krachtige 14-bit DIGIC 4 beeldverwerking zorgt de sensor voor een voortreffelijke signaal/ruisverhouding in het uiteindelijke beeld. De foto’s zijn rijk aan natuurlijke kleuren met vloeiende toongradaties – ideaal voor het vastleggen van bijvoorbeeld de subtiele kleurovergangen in interstellair gaswolken.

Canon EOS 60Da bediening

Gebruikmakend van de moderne ergonomie van de EOS 60D is de EOS 60Da ontworpen om comfortabel in de hand te liggen en voor maximale instelbaarheid. Op zijn ronde lijnen zijn alle knoppen binnen handbereik geplaatst, waarbij de meest gebruikte knoppen gegroepeerd zijn. De knoppen zijn eenvoudig in te stellen en te programmeren voor elke wens. Het verlichte LCD-scherm aan de bovenzijde biedt extra flexibiliteit om beeldinstellingen te controleren en aan te passen tijdens het fotograferen. De speciale Quick Control knop biedt tijdens het fotograferen direct en gemakkelijk toegang tot alle camera-instellingen.

De EOS 60Da heeft een 7,7cm (3,0 inch) Vari-angle LCD-scherm en ondersteunt Live View – ideaal voor het fotograferen met een statief. Het Vari-angle scherm biedt flexibiliteit, terwijl de Live View mode nauwkeurige controle biedt en fotografen in staat stelt om compositie en camera-instellingen nauwkeurig aan te passen. De hoge 1.040k-dot resolutie van het LCD geeft details op het scherm haarscherp weer en zorgt ervoor dat fotografen hun beelden na het fotograferen met vertrouwen kunnen aanpassen en bekijken.

Voor extra flexibiliteit is de EOS 60Da compatibel met de optionele Timer Remote Controller TC-80N3 – een programmeerbare afstandsbediening waarmee de fotograaf instellingen kan aanpassen zonder de positie van de camera te veranderen. De TC-80N3 maakt het mogelijk om beelden op ingestelde intervallen vast te leggen of een zeer lange belichtingstijd te gebruiken, wat ideaal is om ’s nachts time Lapse movies van de hemel te maken. Met de meegeleverde ACK-E6 AC Adapter kan de camera op het stroomnet worden aangesloten en daardoor langdurig worden gebruikt – ideaal voor lange belichtingstijden. Met de EOS Utility software kunnen gebruikers instellingen aanpassen of het vastgelegde beeld tijdens het fotograferen via USB op een PC of Mac bekijken.

Als onderdeel van het EOS System is de EOS 60Da compatibel met Canon’s uitwisselbare lenzen, variërend van 8mm tot 800mm.

EOS 60Da belangrijkste kenmerken

• Extra gevoeligheid voor IR licht

• 18 Megapixel APS-C CMOS sensor

• Vari-angle 7,7cm (3,0 inch) 3:2 Clear View LCD scherm

• ISO 100-6.400 (maximaal ISO 12.800)

• Time-lapse fotografie met EOS Utility of optionele Timer Remote Controller TC-80N3

Canon EOS 60Da prijs en beschikbaarheid

De adviesprijs voor de D60a is 1.449 Euro en hij is verkrijgbaar vanaf eind april.

Bron: Canon