CookiesCanon EOS 6D

17 september 2012 10:25 door Hans Wind

Canon EOS 6DDe nieuwe Canon EOS 6D heeft dezelfde afmetingen en gewicht als de EOS 60D en is daarmee een lichte DSLR met een Full frame CMOS-sensor. Daarmee is de 6D volgens de fabrikant zeer geschikt voor reis-, portret- en landschapsfotografen. De 6D is een nieuw instappunt in het Canon full-frame assortiment en is geschikt voor iedereen die meer controle over de scherptediepte wil of die de fotografische mogelijkheden wil optimaliseren met het uitgebreide assortiment groothoek EF-objectieven van het EOS System.

De EOS 6D combineert een krachtig imaging systeem en goede prestaties bij weinig omgevingslicht met een compact, robuust en lichtgewicht ontwerp. Voor het eerst is een EOS-model verkrijgbaar met Wi-Fi en GPS connectiviteit. Fotografen die onderweg schitterende opnamen maken, kunnen deze voorzien van informatie over de opnamelocatie en ze draadloos verzenden naar een computer, de cloud of naar smartphones.

De EOS 6D is voorzien van een nieuw ontworpen 20,2 Megapixel volbeeld CMOS-sensor die fotografen in staat stelt prints met posterformaat te produceren of composities bij te snijden zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Een native ISO-bereik van ISO 100 – 25.600 (uitbreidbaar tot 50 – 102.400) maakt het gemakkelijker dan ooit om ook scherpe, natuurlijke opnamen te maken wanneer het bijna helemaal donker is.

Een nieuw 11-punts AF-systeem zorgt voor de krachtigste prestaties bij weinig licht van elk Canon AF-systeem tot nu toe. Met scherpstelling tot EV-3 – het equivalent van maanlicht – blijft het onderwerp ook onder de meest uitdagende omstandigheden scherp in beeld en hebben gebruikers de vrijheid ’s nachts landschappen en portretten te fotograferen en met minimale ruis de werkelijke sfeer van de scène vast te leggen.

Canon 6D achterkantDe toepassing van een volbeeldsensor biedt bij portretten veel meer controle over de scherptediepte, zodat fotografen hun onderwerpen met een aantrekkelijke achtergrondonscherpte eenvoudig kunnen isoleren. Met de EOS 6D kunnen fotografen nu ook experimenteren met het volledige potentieel van groothoek EF-objectieven, om zo elk detail van adembenemende landschappen vast te leggen met objectieven van 8 tot 800 mm. De krachtige DIGIC 5+ beeldprocessor biedt een reeks automatische instellingen en creatieve opnamefuncties. Deze vormen een aanvulling op volledig handmatige bedieningsmogelijkheden om zeer uiteenlopende gebruikers volledige flexibiliteit te bieden.

De HDR-modus registreert bij moeilijke belichtingscondities zowel de lichte als donkere delen. De functie Multiple Exposures stelt de fotograaf in staat maximaal negen verschillende belichtingen te combineren tot één in-camera opname die een indrukwekkend eindresultaat oplevert. Een stille opnamemodus biedt subtiele mogelijkheden voor fraaie portretten of trouwreportages en de elektronische waterpas in de zoeker of op het LCD-scherm garandeert dat de horizon tijdens de beeldcompositie recht is.

EOS 6D gemaakt om te delen

Als eerste EOS met geïntegreerde Wi-Fi connectiviteit stelt de EOS 6D fotografen in staat hun werk direct na de opnamesessie te delen. Opnamen kunnen draadloos worden gekopieerd naar externe opslagapparaten, naar Facebook en YouTube of draadloos worden geprint naar een Canon Wi-Fi printer. Movies en foto’s zijn ook in een groot formaat en met hoge kwaliteit weer te geven op HDTV’s met DLNA. Door draadloos verbinding te maken met een smartphone kunnen fotografen de camera van afstand bedienen, waarbij opname-instellingen en scherpstelling zijn aan te passen voordat de ontspanknop wordt geactiveerd en de gemaakte opnamen op de smartphone zijn te bekijken.


Canon 6D bovenaanzichtMet de geïntegreerde GPS van de EOS 6D zijn de opnamen te voorzien van locatiegegevens. Reizigers kunnen een nog vollediger overzicht van hun reis laten zien door gebruik te maken van de GPS logger-functie om de afgelegde route vast te leggen. De gehele reis kan worden weergegeven met de meegeleverde Map Utility software.

Met afmetingen van slechts 144,5 x 110,5 x 71,2 mm en een gewicht van 770 gram is de EOS 6D een compacte volbeeld EOS DSLR. De stof- en vochtbestendige body is deels vervaardigd van magnesium en biedt een robuuste bescherming. De intuïtieve plaatsing van de bedieningsknoppen zorgt voor een eenvoudige bediening. Fotografen kunnen hun opnamen met alle details en met natuurlijke kleuren ook bekijken op het grote hi-res 7,7 cm (3,0 inch) Clear View LCD-scherm dat een verbeterd antireflectieontwerp heeft om de opnamen ook in fel zonlicht en onder ongebruikelijke hoeken te bekijken.

De extra energie in de nieuwe Batterygrip BG-E13 maakt langere opnamesessies mogelijk, terwijl het ook gemakkelijker is om zowel horizontaal als verticaal te fotograferen. Wanneer twee LP-E6 batterijen worden gebruikt, biedt de batterygrip het dubbele aantal opnamen. Voor nog meer gemak en flexibiliteit kunnen in de batterygrip ook AA-batterijen worden gebruikt.

Canon 6D – de belangrijkste kenmerken

• 20,2 Megapixel volbeeld sensor

• Duurzame, lichtgewicht constructie

• Maximaal ISO 25.600 (uitbreidbaar tot ISO 102.400)

• 11-punts AF gevoelig tot -3EV

• GPS registreert de opnamelocatie

• Wi-Fi bestandsoverdracht en afstandsbediening

• Full HD-video

Canon EOS 6D prijs en beschikbaarheid

De EOS 6D is beschikbaar vanaf begin december 2012. De body heeft als adviesverkoopprijs 2.029 euro en de kit met 24-105 mm IS heeft als adviesverkoopprijs 2.849 euro.

Bron: Canon