CookiesCanon HF10 camcorder test

24 juni 2008 14:19 door Hans Wind

Canon HF10 camcorder testHD camcorders worden steeds beter betaalbaar en het aantal mensen met een HDTV stijgt momenteel snel. Dat was voor ons voldoende aanleiding om de Canon HF10 HD camcorder eens in een review onder de loep te nemen.

Inmiddels moet de HF10 goed verkrijgbaar zijn net als het zustermodel de HF100 die wordt geleverd zonder ingebouwd geheugen.

We bekijken de camera vanuit het oogpunt van een onervaren consument en zullen geen tijd besteden aan het beoordelen van de camcorder met behulp van professionele test apparatuur. De fotografie mogelijkheden hebben we in deze test niet in detail beoordeeld maar die zijn in orde.

De Canon HF10 verpakking en ingebruikname
Bij het uitpakken van de Canon HF10 valt meteen op hoe compact de camcorder is uitgevoerd. In de doos vinden we naast de camera zelf nog de volgende toebehoren:
• Handleiding
• De netadapter CA-570 met netsnoer
• De Accu BP-809
• De draadloze afstandbediening WL-D88 met Lithium CR2025 batterij
• S-componentkabel CTC-100/S
• Stereovideokabel STV-250N
• USB kabel IFC-400PCU
• CD met PIXELA ImageMixer 3SE software en handleiding. Met deze software kan video materiaal op de computer worden opgeslagen, beheerd, bewerkt en afgespeeld.
• CD met Digital Video Solution Disk software. Met deze software kan foto materiaal op de computer worden opgeslagen, beheerd, geretoucheerd en afgedrukt.
• Polsriem WS-30
Na het plaatsen en opladen van de accu, instellen van datum en tijd en het bevestigen van de polsriem is de HF-10 gereed voor gebruik. Onmiddellijk valt op dat de camera goed in de hand ligt wanneer de polsriem goed is afgesteld. Zoals bij veel moderne compacte camcorders ontbreekt een zoeker en zijn we voor die functie aangewezen op het heldere breedbeeld LCD scherm van de camera. De helderheid van de LCD kan met een apart knopje op de HF10 snel hoger of lager gezet worden.

De Canon HF10 in gebruik
Door middel van een draaiwiel op de zijkant van de camera kan worden gekozen voor video- of foto-opname of video- of foto-afspelen. Er zit een video start-stop knop op de achterkant van de camera en een foto ontspanknop bovenop het camerahuis.
Een puntje van kritiek is de zoom functie die in één knop is ingebouwd die een soort kantelbeweging van links naar rechts maakt. We vinden de uitvoering met twee knoppen, zoals die vaak gebruikt wordt, wat handiger maar dat is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak. De zoom functie kan snel op langzaam worden uitgevoerd maar dat vraagt wat oefenen met de kantelknop. Via het menu kan de zoomsnelheid ook worden ingesteld. De HF10 heeft een optische zoom van 12x en dat geeft veel mogelijkheden. Bij een dergelijke lange zoom is in de telestand de ingebouwde beeldstabilisatie geen overbodige luxe. Om de camera goed te beoordelen hebben wij de meeste opnamen vanaf statief geschoten. Bij statief gebruik is de draadloze afstandbediening trouwens erg handig.
In de FXP stand legt de HF10 de beelden vast in 1920 x 1080i formaat en in die kwaliteit kan op het ingebouwde flash-geheugen van 16GB ruim 2 uur video worden vastgelegd. In de andere standen (XP+, SP en LP) wordt video vastgelegd in een resolutie van 1440 x 1080 pixels waarbij in de LP zo’n 6 uur kan worden gefilmd zonder extra geheugenkaart. In de camcorder kan een SDHC geheugenkaart worden geplaatst om de capaciteit uit te breiden. Via het menu kunt u instellen welk geheugen medium u wilt gebruiken voor video en foto. Naast de genoemde opname standen is ook nog een zogenaamde Cinemamodus (25p) beschikbaar die wij niet hebben gebruikt.
Voor speciale opname situaties beschikt de HF10 over mogelijkheden voor portret, strand, sport, zonsondergang, nacht, spotlight, sneeuw en vuurwerk.
Autofocus kan, indien nodig, worden uitgezet zodat handmatige scherpstelling mogelijk is. Dat laatste is overigens niet altijd even simpel te beoordelen op de LCD.
Er zijn de nodige witbalans instellingen maar de meeste consumenten zullen de Automatische witbalans kunnen gebruiken onder normale situaties.
Wat fotografie betreft kan worden gekozen uit de resoluties 1920 x 1080, 2048 x 1536, 1440 x 1080, 848 x 480 (alleen bij gelijktijdige video opname) en 640 x 480. Qua compressie kunt u kiezen voor Superfijn, Fijn en Normaal.
Al met al vonden we de HF10 intuïtief qua bediening met veel mogelijkheden. Voor degenen die zich helemaal niet in de techniek willen verdiepen is er een zogenaamde EASY instelling waarbij de ingebouwde techniek gebruikt wordt om de gebruiker probleemloos te laten filmen.
De gemaakte opnamen worden in de weergavemodus met kleine beeldjes (thumbnails) voor ieder shot op de LCD weergegeven. Op deze manier is simpel een keuze te maken uit de fragmenten die u wilt terugzien. Daarbij kunnen ook nog selecties worden gemaakt.

Weergave op de HDTV
Via de meegeleverde component Video aansluiting kan de HF10 worden aangesloten op de HD TV. Het gebruik van de standaard video kabel raden we af in verband met ernstig kwaliteits verlies. De simpelste standaard aansluiting voor beeld en geluid blijft toch HDMI maar toen we de Canon HF10 op onze HDTV via HDMI wilden aansluiten bleek dat er geen HDMI kabel bij de camera was meegeleverd. Dat is toch wel duidelijk een manco aangezien het hier gaat om een mini HDMI naar HDMI kabel die de meeste mensen niet in huis zullen hebben. Zo’n kabel kost toch al snel 30-40 Euro en die hoort naar onze mening standaard meegeleverd te worden. Na een ritje naar de winkel konden we de beelden dan toch bekijken. Ook daarbij is de draadloze afstandbediening weer erg handig.
Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn. Die is werkelijk uitstekend te noemen met een gestoken scherp beeld met mooie kleurverzadiging. De beelden die we onder verschillende lichtomstandigheden hadden geschoten waren zonder uitzondering goed belicht.

Aansluiting op de PC
De eenvoudigste manier om materiaal van het interne HF10 geheugen van de SDHC kaart naar de PC over te zetten is met het meegeleverde programma ImageMixer 3 SE. Na installatie van het programma en de activering met het serienummer van de camera verbinden we de camera via de meegeleverde USB kabel met de PC. Op het scherm van de camera wordt dan onder andere de keuze geboden om verbinding te maken met de PC. Om data verlies te voorkomen moet de camera aangesloten zijn op de stroomadapter.
Vervolgens verschijnt de zogenaamde ImageMixer 3 Launcher met de volgende opties: Disc aanmaken, Bestanden opslaan op PC, Terugschrijven naar Camcorder, Browsing & Authoring en afsluiten. We kiezen voor “bestanden opslaan op PC” waarna het een fluitje van een cent is om de inhoud van intern geheugen en/of geheugenkaart over te zetten naar de PC.
Via “Browsing & authoring” kunnen op eenvoudige wijze filmpjes worden samengesteld. Daarbij kunnen eenvoudige bewerkingen worden uitgevoerd en overgangen, titels en audio worden toegevoegd. Alle software is in het Nederlands en praktisch te gebruiken, zelfs zonder de handleiding te raadplegen. De gemaakte film kan vervolgens op de PC of op DVD worden weggeschreven. Binnen de kortste tijd hadden we zo een aardig filmpje samengesteld.
De echte liefhebbers zullen natuurlijk een geavanceerder programma installeren maar het is prima dat Canon deze basis programmatuur bij de camera levert.

Onze Canon HF10 review conclusie
De Canon HF10 is een goed gebouwde compacte HD camcorder met 1080i resolutie. Zowel beeld als geluid zijn van hoge kwaliteit en de camera en meegeleverde software is intuïtief in gebruik. De camera komt compleet wat betreft de toebehoren al is het niet meeleveren van een mini-HDMI naar HDMI kabel een duidelijke omissie van Canon.
Al met al toch zeker een aanrader.

Uitgebreide specificaties vinden u in ons artikel Canon HF10 camcorder.


Canon HF10 prijs vergelijking