CookiesCanon HG10 camcorder introductie

1 augustus 2007 16:28 door Hans Wind

Canon HG10 camcorder introductieCanon annonceert de Canon HG10, een zeer kleine AVCHD Hard Disk Drive (HDD) camcorder. De HG10 is de eerste camcorder van Canon die profiteert van de mogelijkheden van HDD-opnamen en de camcorder legt maar liefst 15 uur beeld vast in HDTV kwaliteit, dat is ongeveer evenveel als de inhoud van 28 DVD’s. Opgesteld naast de HV20 en HR10 biedt Canon nu voor elke filmmaker een passende HD-camcorder.

De HG10 is een prima keuze voor het maken van HD-films en zal vooral liefhebbers van home cinema en ambitieuze videomakers aanspreken. Een nieuwe navigatieknop vergemakkelijkt het maken van HD-films en zorgt voor een intuïtieve bediening tijdens het opnemen en afspelen. De camcorder zit vol geavanceerde technologieén uit Canons professionele serie, zoals Instant AF en een Super Range Optical Image Stabilizer (OIS). De uitstekende HD TV beeldkwaliteit is te danken aan Canons HD-camerasysteem ”“ de combinatie van een Canon HD-videolens, Full HD CMOS sensor en geavanceerde DIGIC DV II processor.

“Met de introductie van de HG10 biedt Canon gebruikers meer mogelijkheden voor het vastleggen en opnieuw ervaren van hun waardevolle herinneringen in High Definition”, vertelt Mogens Jensen, Head of Canon Consumer Imaging Europe. “Dankzij de aanzienlijk grotere opslagcapaciteit en de eenvoudige overdracht van videobeelden is de HG10 een prikkelende uitbreiding van onze range HD-camcorders.”

Canon HG10 camcorder achterkantCanon HG10 kenmerken
• Full HD 1080i camcorder met harde schijf (AVCHD format) legt tot 15 uur videobeelden vast
• Canon Full HD CMOS-sensor
• Canon HD-videolens met 10x optische zoom en Super Range OIS
• Voor HD geoptimaliseerde DIGIC DV II processor
• Instant AF voor razendsnel automatisch scherpstellen
• Quick Start: de camcorder is vrijwel direct gereed voor gebruik
• Intuïtieve, nieuwe navigatieknop voor probleemloze selectie van menu’s en eenvoudig afspelen
• Veelzijdig filmen: met de meegeleverde Corel PC software zijn DVD’s gemakkelijk te branden

Zeer compacte AVCHD HDD High Definition camcorder
De HG10 is één van ’s werelds kleinste AVCHD HDD camcorders. Deze prestatie op het gebied van design was slechts mogelijk doordat Canons technici een uniek warmtedispersiesysteem ontwikkelden dat de problemen van oververhitting bij kleine HDD-apparatuur effectief oploste. Het stijlvolle en compacte design van de Canon HG10 biedt de gebruiker een zeer grote opslagcapaciteit ”“ met ruimte voor 15 uur HD-beeld stelt de camcorder zelfs de ondernemendste filmmakers tevreden.

De HG10 bevat een aantal opnamefuncties die gewoonlijk aan grotere camcorders zijn voorbehouden. Dit is uniek voor een HD-camcorder van dit formaat. De geavanceerde accessoireschoen is geschikt voor een groot aantal randapparaten die de opnamemogelijkheden uitbreiden. Externe aansluitingen, zoals voor een microfoon en hoofdtelefoon, maken het mogelijk om geluid nauwkeuriger op te nemen en audioniveaus beter te regelen.

De Canon HG10 heeft een high-capacity accu waarmee gebruikers op één lading langer dan een uur continu kunnen opnemen: in combinatie met de uitstekende opnamecapaciteit van een harde schijf stelt de HG10 gebruikers in staat gedurende langere tijd meer beelden in Full HD-kwaliteit op te nemen. Een nieuwe Canon Battery Pack (BP-2L24H) verdubbelt de opnameduur tot twee uur op één lading.

Met de eveneens verkrijgbare optionele teleconverters en groothoeklenzen voor de HG10 is een compleet opnamepakket beschikbaar voor ambitieuze filmers.

Met een Canon HDD-camcorder is het tijdens langere opnamesessies of op vakantie niet langer nodig om reserveonderdelen zoals MiniDV-tapes of DVD’s mee te nemen. Om ervoor te zorgen dat herinneringen altijd veilig worden bewaard, is Canons HDD uitgerust met een dubbele beveiliging die de camera beschermt tegen de gevolgen van zware trillingen en plotselinge schokken.
De eerste beveiliging bestaat uit een intelligente valdetectiesensor die de zwenkarm van de HDD automatisch intrekt als de camcorder van een hoogte vanaf 40 cm naar beneden valt. Dit voorkomt schade doordat de magnetische kop van de HDD ”“ die gegevens leest en schrijft ”“ niet in aanraking komt met de magnetische schijf. Daarnaast voorkomt een dempermechanisme contact als de camera vanaf een hoogte tot 40 cm naar beneden valt.

Tijdens het WK voetbal in 2006 maakten de meeste omroepen gebruik van objectieven van Canon. Elke Canon HD-camcorder profiteert van de kennis van ’s werelds belangrijkste producent van objectieven voor omroepen. De 10x optische zoomlens van de HG10 is speciaal ontwikkeld voor de resolutie van HD-beelden. Twee asferische lenselementen laten alle lichtstralen op hetzelfde scherpstelpunt samenvallen om chromatische aberratie te voorkomen; een speciale coating voorkomt sterk overbelichte delen (flare) en schijnbeelden (ghosting). Canons Super Range OIS compenseert bovendien de ongewenste effecten van camerabewegingen. Twee typen bewegingssensoren beperken de zichtbare effecten van bewegingen over het gehele frequentiegebied. Hierdoor zien HD-films er scherper uit dan ooit. Hetzelfde systeem werkt ook bij het maken van digitale foto’s.

De Canon Full HD CMOS-videosensor legt HDTV 1080i-beelden vast met een volledige resolutie van 1920×1080. Dit resulteert in een perfecte beeldkwaliteit. De op basis van de grensverleggende technologie voor Canon EOS ”“ ’s werelds populairste D-SLR camerasysteem ”“ ontwikkelde Full HD CMOS-sensor bevat geavanceerde ruisreductietechnologie en een RGB-grondkleurfilter voor heldere en natuurgetrouwe kleuren.

DIGIC DV II op de Canon HG10
Canons voor de hogere datasnelheid van HD geoptimaliseerde DIGIC DV II-processor maakt gebruik van geavanceerde ruisreductietechnologie voor haarscherpe HD-videobeelden. Kleuren worden gereproduceerde met dezelfde helderheid als in het echt. De DIGIC DV II-processor stuurt ook de fotofuncties van de HG10 aan: deze camcorder is tevens een compleet uitgeruste digitale fotocamera. Met de vele beschikbare fotofuncties ”“ zoals een ingebouwde flitser en een met een druk oproepbaar histogram voor het weergeven van de helderheidsniveaus ”“ kunnen gebruikers foto’s maken met een resolutie van 3,1 megapixels. Dankzij de DIGIC DV II is het mogelijk om tijdens het filmen in HD gelijktijdig foto’s te maken ”“ gebruikers hoeven nooit meer te kiezen tussen film en digitale foto.

Instant AF
Instant AF, dat aanvankelijk voor Canons professionele XH-serie HD-camcorders werd ontwikkeld, is een geavanceerd automatisch scherpstelsysteem. Het speciaal voor de zwaardere eisen van HD ontwikkelde Instant AF zorgt voor een zeer snelle en zeer nauwkeurige automatische scherpstelling zodat de gebruiker zich op de compositie van de opname kan richten.

Quick Start
Bij de meeste camcorders duurt het enkele seconden voordat de camera na het inschakelen gereed is voor gebruik. Met Canons Quick Start is de camera binnen ongeveer een seconde uit de standbymodus gereed voor opnamen. Dankzij Quick Start hoeven gebruikers die unieke momenten ”“ zoals de eerste stapjes van een kind ”“ nooit meer te missen.

Zelf gemakkelijk HD-films maken met de HG10
De HG10 is Canons eerste camcorder met een nieuwe navigatieknop. De knop is aangebracht op de rand van het 2,7 inch LCD-scherm. Net als bij andere moderne digitale apparaten ”“ van MP3-spelers tot aan mobiele telefoons ”“ zijn alle belangrijke functies met deze knop te bedienen, zodat de gebruiker zich gemakkelijker op het filmen kan richten. De navigatieknop biedt ook nieuwe manieren om opgenomen beelden te doorzoeken: gebruikers kunnen snel door miniatuurweergaven naar het gewenste beeld bladeren. Vervolgens kunnen zij de geselecteerde beelden op het 2,7 inch Multiangle Vivid LCD van de camcorder bekijken. Via de HDMI aansluiting is het afspelen van films op een HDTV net zo gemakkelijk. Er is maar één kabel nodig. Het Multiangle Vivid LCD-scherm is voorzien van een nieuwe Hard Coat AR (HCAR) oppervlaktebehandeling voor een grote kijkhoek van 135 graden ”“ zowel in verticale als horizontale richting ”“ en een nauwkeuriger reproductie van kleuren met minimale vervaging. Het LCD ondersteunt ook meer kleuren van de meeste andere schermen voor camcorders.
De HG10 biedt een functie voor progressive opnamen met een snelheid van 25 bps: Canons unieke 25p Cinema Mode combineert 25p opnamen met speciale CINE-beeldinstellingen waardoor films er net zo uitzien als in de bioscoop.
Dankzij de USB-aansluiting op de camcorder zijn vastgelegde films eenvoudig over te zetten naar een PC. De meegeleverde Corel Application Disc bevat alle software die nodig is voor het beheren en bewerken van AVCHD-beelden en voor het branden van DVD’s.

De verwachte verkoop start is 15 oktober 2007. De adviesprijs is € 1449,-.

Update 24 april 2008: Bij aankoop van deze Canon camcorder tussen 1 mei en 30 juni 2008 krijgt u een gratis camcorder workshop ter waarde van 150 Euro.


Canon HG10 prijs vergelijking