CookiesCanon HR10 camcorder introductie

7 mei 2007 18:03 door Hans Wind

Canon HR10 camcorder introductieDe nieuwe Canon HR10 camcorder breidt Canons assortiment voor de groeiende High Definition (HD) camcordermarkt nog verder uit. Als ’s werelds kleinste AVCHD DVD-camcorder ”“ die 1080i HD-films direct op standaard 8cm-DVD’s opneemt ”“ combineert de Canon HR10 opnamegemak met buitengewone draagbaarheid. De HR10 is Canons derde nieuwe HD-camcorder voor de consument in minder dan een jaar tijd.

De Canon HR10 erft een aantal geavanceerde technologieén uit Canons professionele camcorderrange, zoals Instant AF en de geavanceerde Super Range Optical Image Stabilizer (OIS). Het is echter het Canon HD-camerasysteem ”“ de combinatie van een Canon HD-videolens, Canon Full HD CMOS sensor en geavanceerde DIGIC DV II processor ”“ dat ervoor zorgt dat de HR10 zulke fraaie HDTV-beelden creéert. Al deze technologieén zijn exclusief door Canon ontwikkeld en geproduceerd.

Met de extra functies voor digitale foto’s, de 25p progressive opnamemode en de optie om zowel in HD als SD (standaard definitie) op te nemen, is de Canon HR10 daadwerkelijk een zeer veelzijdige camcorder die een nieuwe dimensie toevoegt aan Canons direct-to-DVD-serie.

“De HR10 combineert het gemak van opnemen op DVD met de mogelijkheid om zelf High Definition-films te maken”, vertelt Mogens Jensen, Head of Canon Consumer Imaging Europe. “Sinds november 2005 is Canons HD-serie snel gegroeid: we bieden nu een complete range opnamemogelijkheden, vanaf de professionele XL H1 tot aan het ultieme bedieningsgemak van de stijlvolle, nieuwe HR10.”

Canon HR10 zijkantBelangrijkste kenmerken van de nieuwe Canon HR10
• Ultracompacte High Definition ( AVCHD ) camcorder voor direct opnemen op standaard 8cm-DVD’s
• Canon Full HD CMOS-sensor (2,96 megapixels), met RGB-filter met Bayerpatroon
• Instant AF voor automatisch scherpstellen met hoge snelheid
• Canon HD-videolens met 10x optische zoom en Super Range OIS
• Voor HD geoptimaliseerde DIGIC DV II-processor met functies voor digitale fotografie
• Nieuw 2,7 inch Multiangle Vivid LCD-scherm, met Hard Coat AR (HCAR) oppervlak, voor een grotere kijkhoek en een groter, realistischer kleurenbereik
• 25p Cinema mode (25p progressive opnamen en CINE-beeldinstellingen)
• Quick Start: de camera is vanuit de Standby mode vrijwel direct gereed voor gebruik
• Eenvoudig afspelen: met één kabel sluit u de Canon HR10 via HDMI aan op een HD-Ready TV

De Canon HR10 is ’s werelds kleinste
Als ’s werelds kleinste camcorder direct-naar-DVD AVCHD-camcorder is de HR10 ideaal voor iedereen die de kwaliteit van HD-opnamen wil combineren met het gemak van direct opnemen op DVD. Met zijn gewicht van slechts 530 gram en het design met vloeiende lijnen ligt de camcorder comfortabel in de hand. De Canon HR10 is bijzonder licht van gewicht en daardoor gemakkelijk mee te nemen.

Full HD CMOS
Canons Full HD CMOS-sensor registreert 1080i HDTV-beelden met een resolutie van 1920×1080 rechtstreeks naar overal verkrijgbare 8cm-DVD’s (-R/-RW/-R Dual Layer). De ingebouwde ruisreductietechnologie op deze CMOS-chip zorgt ervoor dat videobeelden zuiverder en scherper worden weergegeven terwijl het RGB-grondkleurfilter heldere en natuurgetrouwe kleuren produceert. Het lage energieverbruik van de Full HD CMOS en de lange gebruiksduur van de standaard accu maken het mogelijk om lange tijd achtereen op te nemen.

Instant AF op de Canon HR10
Instant AF werd voor het eerst geïntroduceerd in Canons professionele HD-camcorders: de XH A1 en XH G1. Als geavanceerd automatisch scherpstelsysteem voor de zwaardere eisen van HD zorgt Instant AF voor een zeer snelle en zeer nauwkeurige automatische scherpstelling zodat de gebruiker zich op de compositie van de opname kan richten.

Optiek en Super Range OIS
De Canon HR10 camcorder is uitgerust met een lens met 10x optische zoom. Voortbouwend op Canons kennis van objectieven voor omroepen is deze lens speciaal ontworpen met het oog op de hogere resolutie van HD-films. Gebruikmakend van technologie ”“ zoals asferische lenselementen en Canons Super Range OIS ”“ produceert de lens beelden met een prima kwaliteit.
Super Range OIS combineert twee methoden voor het detecteren van beweging, waardoor de HR10 trillingen over het gehele frequentiegebied beter kan compenseren ”“ zoals de langzame bewegingen van het lichaam tijdens het ademen die mindere IS-systemen vaak missen. Ook bij digitale fotografie is deze IS functie effectief.

DIGIC DV II en digitale fotografie
Canons voor de hogere datasnelheid van HD geoptimaliseerde DIGIC DV II-processor biedt geavanceerde ruisreductietechnologie en scherpe videobeelden. Kleuren worden gereproduceerd met dezelfde helderheid als in het echt.
Dankzij de DIGIC DV II-processor is het mogelijk om tijdens het opnemen van een HD-film gelijktijdig een digitale foto met een resolutie van 2,07 megapixels te maken; tijdens het afspelen van HD-films kan zelfs een foto worden gemaakt van beelden die al op DVD zijn opgenomen. Als compleet uitgeruste digitale fotocamera slaat de Canon HR10 foto’s op een compacte MiniSD-kaart op en biedt hij tal van geavanceerde functies voor digitale fotografie, waaronder 9-punts AiAF-meting, histogramweergave (voor het controleren van de helderheid van digitale foto’s), een ingebouwde flitser en rechtstreeks afdrukken via PictBridge.

Groothoek LCD-scherm met HCAR-oppervlak
De HR10 heeft een 2,7″ Multiangle Vivid LCD-scherm dat het gemakkelijker maakt om video te delen met vrienden en familie: dankzij de grote kijkhoek van 135 graden in zowel verticale als horizontale richting kan iedereen gemakkelijk meekijken op het scherm van de camcorder. Het LCD-scherm ondersteunt bovendien een groter kleurenbereik dan ooit tevoren, terwijl het Hard Coat AR (HCAR)-oppervlak ervoor zorgt dat kleuren scherp en natuurgetrouw zijn met minimale vervaging.

25p Cinema mode
De veelzijdige Canon HR10 neemt op in 25p (progressive) HD waardoor beelden er vrijwel net zo uitzien als in echte film. Een speciale CINE-mode maakt het bovendien gemakkelijk om films te voorzien van filmtechnische kleuren. Deze mode, afkomstig uit Canons high-end camcorders uit de XH-serie, past cine gamma, cine matrix en andere beeldvariabelen automatisch aan voor het echte bioscoopgevoel tijdens het kijken naar de film op een TV. De CINE-mode kan zowel tijdens het opnemen in HD als SD worden gebruikt.

Canon HR10 Quick Start
Terwijl de meeste camcorders enkele seconden nodig hebben om na het inschakelen met filmen te beginnen, zorgt Canons Quick Start ervoor dat de HR10 vrijwel direct gereed is om op te nemen. Met een druk op een speciale Quick Start knop wordt de camcorder in de energiezuinige standby mode gezet. Door nog een keer op de knop te drukken, is de camcorder in ongeveer een seconde gereed om te filmen. Dankzij Quick Start hoeven gebruikers die unieke momenten ”“ zoals de eerste stapjes van een kind ”“ nooit meer te missen.

Eenvoudig afspelen
Voor liefhebbers van het grote scherm kan de camcorder via HDMI eenvoudig op een HD-ready televisie of compatibele computer worden aangesloten: een enkele kabel die zowel audio- als videosignalen met hoge kwaliteit overzet. AVCHD DVD’s kunnen naar keuze ook in compatibele Blu-Ray disc spelers en computers worden afgespeeld.

Meegeleverde software en CANON iMAGE GATEWAY
De Canon HR10 wordt geleverd met een Canon DV solution disc met ZoomBrowser EX (Windows) en ImageBrowser (Macintosh), en een Corel Application Disc, met programma’s voor het afspelen en beheren van AVCHD-video’s.
Canon ZoomBrowser en ImageBrowser zijn programma’s waarmee gebruikers beelden gemakkelijk kunnen downloaden, opslaan en terugvinden.
De Corel Application Disc bevat programma’s waarmee gebruikers hun AVCHD-videoclips kunnen beheren, zoals: AVCHD disc copying; AVCHD disc playback; AVCHD-to-DVD conversion; en hulpprogramma’s voor het bewerken van AVCHD-videobeelden.

Canon HR10 prijs en beschikbaarheid
Op dit moment kon Canon Nederland ons nog geen prijs en levertijd voor de HR10 noemen. Canon Duitsland maakte bekend dat levering vanaf augustus 2007 mogelijk zal zijn tegen een adviesprijs van 1.299 Euro.

Update 24 april 2008: Bij aankoop van deze Canon camcorder tussen 1 mei en 30 juni 2008 krijgt u een gratis camcorder workshop ter waarde van 150 Euro.


Canon HR10 prijs vergelijking