CookiesCanon Legria mini review – een compacte en veelzijdige HD camcorder

17 november 2013 14:58 door Hans Wind

Canon Legria mini review - een compacte en veelzijdige HD camcorderIn deze Canon Legria mini review delen we onze recente ervaringen met deze zeer compacte en veelzijdige Canon HD camcorder.

De compactcamera- en camcordermarkt staan de laatste jaren zwaar onder druk doordat smartphone en tablets steeds betere foto en videokwaliteit kunnen leveren. Daarnaast heeft de camcorder markt het nog eens extra te verduren doordat in bijna alle compacte digitale fotocamera’s de laatste tijd wel een video functie is ingebouwd. Wat dat betreft is het geen wonder dat fabrikanten op zoek zijn naar mogelijkheden om zich toch te onderscheiden in de HD camcorder markt en Canon doet dat door middel van deze compacte Canon Legria Mini.

De Canon Legria mini camcorder komt met een ultra-groothoekobjectief, een multifunctionele verstelbare LCD-display met touch bediening, ingebouwde steun, HD-video opnamesysteem en ingebouwde Wi-Fi-connectiviteit.

Met een nieuwe, markante vormgeving maakt de draagbare en licht uitgevoerde Legria mini volgens de fabrikant een einde aan het traditionele ontwerp van een camcorder.

De ingebouwde steun biedt de Canon Legria mini flexibiliteit voor handsfree opnamen en daardoor kan de gebruiker ook makkelijk achter de camera vandaan komen om ook in beeld te komen. De Legria mini heeft Canon f/2.8 ultra-groothoekobjectief – dat Full HD-movies vastlegt met een beeldhoek van 160 graden en foto’s met 170 graden. De beeldhoek kan ook worden verkleind tot 71 graden.

In de doos

Canon Legria mini steunIn de doos van de Canon Legria mini treffen we het volgende aan: de camcorder, een acculader, oplaadbare batterij, USB kabel, een polsriem, een snelstartbrochure en
een mini CD-rom met de volledige gebruiksaanwijzingen in diverse talen. Op de CD staat ook de Image Browser EX software waarmee films en foto’s kunnen worden beheerd of gedeeld met anderen.

Na het openen van de doos valt meteen op hoe enorm compact de Canon Legria mini is. De ronde vormen liggen prettig in de hand. De camcorder lens is beschermd wanneer de camera uit.

Op de camcorder vinden we knoppen voor aan/uit, afspelen van opnamen en een fikse knop voor het maken van foto’s. De overige functies en menu’s kunnen met het verstelbare touchscheen van 6,8 cm (2,7 inch) worden bediend. Handig is het ingebouwde “statiefje” waarmee de hoek van de camera kan worden veranderd. Er is overigens een bevestigingspunt voor een echt statief aanwezig. Wat betreft de aansluitingen zien we: een slot voor een micro SD kaart, USB, HDMI (kabel niet meegeleverd) en een aansluiting voor een los verkrijgbare stroomadapter.

Wanneer u al eens een blik wilt werpen in de handleiding van de Canon Legria mini dan kan dat op de Canon website (PDF).

Canon Legria mini in de praktijk

Canon Legria mini in hand

De Canon Legria mini ligt prima in de hand en is door zijn bescheiden formaat prima mee te nemen. Hoewel het LCD-scherm wat aan de kleine kant is voor touch-bediening werkt dat in de praktijk toch goed in combinatie met de fysieke knoppen op de camera.

Het is handig dat de camera na het aanzetten meteen kort meldt in welke opname stand hij staat.

Er is een keuze uit twee beeldhoeken Ultra-groothoek en een meer standaard. In beide standen geeft de lens op kortere afstand wat tonvormige vertekening op korte afstand maar de scherpte blijft daarbij wel goed. Wisselen tussen de twee beeldhoeken gaat vlot via een apart icoontje op het touchscreen. Daarnaast zijn er, naast de automatische stand, allerlei verschillende keuzemogelijkheden voor specifieke situaties zoals bijvoorbeeld sport, nachtopnamen, sneeuw en macro. De bediening en menu’s zijn logisch en zullen snel vertrouwd aanvoelen.

De camera schakelt na enige tijd van inactiviteit zelf uit om stroom te besparen.

De Canon Legria mini in deze review kan video opnemen in de volgende resoluties 1920×1080(24Mbps), 1920×1080(17Mbps) en 1270×720(4Mbps). Voor foto’s is zijn die resoluties 4000×300(L), 1920×1440(M) en 640×480(S).

In deze compacte review kunnen we niet alle mogelijkheden van de camcorder noemen maar een leuke optie is de ingebouwde mogelijkheid om het beeld in de camera te bewerken door tekenen of stempels in beeld te plaatsen.

Doordat de camera beschikt over WiFi kan hij bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een iOS of Android smartphone met de CameraAccess App die gratis beschikbaar is. De smartphone of tablet kan zonder tussenkomst van een accesspunt direct aan de camcorder gekoppeld worden waarna een live-beeld op de smartphone verschijnt en een opname op de camcorder of telefoon kan worden opgenomen. De camera kan overigens ook via een router op WiFi worden aangesloten. Dat moet dan wel initieel via software op de computer worden opgezet. Met de functie Remote Browser zijn met de Legria mini gemaakte foto’s en videoclips via browsers als Safari of Internet Explorer te bekijken op andere apparaten, zoals tablets of grootformaat beeldschermen.

De meegeleverde software hebben we in deze review niet getest.

Zowel het video- als fotobeeld uit de Legria mini is goed te noemen wanneer we de compactheid van de camera in ogenschouw nemen. Wat dat betreft overtreft het videobeeld zeker de kwaliteit van de meeste smartphones. De Auto-stand levert vaak prima beelden waarbij de ingebouwde gezichtsherkenning goede diensten bewijst om de belichting van gezichten te optimaliseren door een klik op het touchscherm. Een vorm van beeldstabilisatie was welkom geweest op deze camera.

Canon Legria mini review samenvatting en conclusie

De Canon Legria mini is een veelzijdige HD camcorder door zijn compactheid in combinatie met degelijke bouw en zeer goed verstelbaar LCD scherm. Ook de aansluitmogelijkheden zijn in orde al had er wat ons betreft wel een HDMI kabeltje bij mogen zitten. De ingebouwde WiFi is een sterk punt.

Met de Legria mini zijn mooie opnamen te maken onder verschillende lichtomstandigheden en de camera beschikt over voldoende instelmogelijkheden om hem aan te passen aan specifieke opnamesituaties.

Canon Legria mini prijs en beschikbaarheid

De Canon Legria mini zal verkrijgbaar zijn vanaf half september 2013 en heeft als verkoopadviesprijs 299 euro.

De nieuwe mini camcorder is verkrijgbaar in de kleurvarianten zwart, zilver en wit.