CookiesCanon Legria mini X review – compact en toch veelzijdig

5 maart 2014 10:37 door Hans Wind

Canon Legria mini X review - compact en toch veelzijdigIn deze Canon Legria mini X review bekijken we deze compacte HD camcorder in de praktijk.

De Canon DIGIC DV 4 zorgt voor de beeldverwerking en deze camcorder ondersteunt nu AVCHD (1080/50i) en MP4 (1080/25p) beeldregistratie. Foto’s kunnen worden gemaakt in een resolutie van 12 Megapixels.

De Canon Legria mini X is voorzien van ingebouwde stereomicrofoons voor een optimale geluidsregistratie. Linear PCM registratie stelt de Canon Legria mini X in staat om ongecomprimeerd audiosignaal op te slaan. De aansluitingen voor hoofdtelefoons en externe microfoons bieden extra flexibiliteit tijdens de opnamen.

Voor meer informatie verwijzen we graag naar ons eerder gepubliceerde artikel Canon Legria mini X.

De volledige specificaties kunt u vinden op de Canon website.

Legria mini X ingebruikname

Canon Legria mini X
In de doos treffen we het volgende aan: Canon Legria mini X, een draagriempje, de stroomadapter, een USB kabel, garantiedocument, installatiehandleiding voor Transfer Utility LE software(downloaden) en een snelstartgids. Een uitgebreide handleiding wordt niet meegeleverd maar is te downloaden vanaf de Canon website (PDF). Dit is een zeer uitgebreide handleiding in het Nederlands. Het is spijtig dat Canon geen HDMI kabel meelevert om de Canon Legria mini X meteen aan te kunnen sluiten op een HDTV.

Na het uitpakken valt meteen op dat de Canon Legria mini X wat groter (82 x 30 x 109mm) en met 205 gram zo’n 45 gram zwaarder is dan zijn voorganger, de Legria mini. Dat is waarschijnlijk het gevolg van een grotere en zwaardere accu waardoor de accuduur verdubbelt is naar ongeveer 2,5 uur. Uiteindelijk is het nog steeds een zeer compact apparaatje dat gemakkelijk in een jaszak kan worden meegenomen.

Canon Legria mini X in de praktijk

De bediening van de Canon Legria mini X verloopt voornamelijk via het verstelbare 6,8 cm (2,7 inch) touchscreen. Daarnaast kan de camcorder ook via WiFi bediend worden via een smartphone of tablet. Zowel voor iOS als Android apparaten is de App CameraAccess Plus beschikbaar. Handig is dat de mini X ook via WiFi en een browser gekoppeld kan worden aan andere computers om bijvoorbeeld filmpjes of foto’s weer te geven. De mini X fungeert dan als een soort mediaserver.

Opslag van zowel foto’ als video gebeurt op een SD kaart die via de computer kan worden uitgelezen of kan worden benaderd via de Canon Transer Utility LE software.

In de praktijk staat de helderheid van het LCD scherm in de middenstand om energie te besparen. Bij veel daglicht is het raadzaam om de helderheid te verhogen naar de hogere instelling voor betere zichtbaarheid. De bediening via het touchscreen verliep zonder veel problemen al zijn de “knopjes” soms wel wat aan de kleine kant voor bediening met relatief dikke vingers. Het verstelbare LCD schermpje en het ingebouwde statiefje bewezen goede diensten tijdens onze test.

De geluidskwaliteit is zeer sterk verbeterd ten opzichte van het voorgaande model en nu kan ongecomprimeerd audio worden opgenomen. Ook kan op dit nieuwe model een externe microfoon en een hoofdtelefoon worden aangesloten.

De Full HD video’s en 12 Megapixel foto’s zien er -voor een camera in dit zeer compacte formaat- zonder meer goed uit. Opnamen kunnen worden gemaakt in een groothoek of Ultra-groothoek stand. Die laatste instelling geeft overigens wel behoorlijk wat ton-vormige vertekening.

De Canon Legria mini X ondersteunt Time Lapse Recording modus met intervallen van vijf seconden tot tien minuten en daarmee zijn mooie effecten te bereiken. Daarnaast kunnen Fast Motion en Slow Motion opnamen worden gemaakt met maximaal 4 keer sneller of met een ¼ en ½ snelheid.

Canon Legria mini X review samenvatting en conclusie

We hebben de Canon Legria mini X leren kennen als een zeer compacte camcorder met goede kwaliteiten en veel functionaliteit en goede connectiviteit. Wat ons betreft zou een HDMI kabel moeten worden meegeleverd. Geluidsopnamen zijn dik in orde en die zijn nog aanzienlijk te verbeteren met een externe microfoon.