CookiesCanon PowerShot G1 X

9 januari 2012 21:06 door Hans Wind

Canon PowerShot G1 XDe Canon PowerShot G1 X is een nieuwe compact camera met een grote CMOS sensor die volgens de fabrikant is ontworpen voor beeldkwaliteit en bedieningsmogelijkheden op DSLR niveau. Uitgevoerd in een uiterst draagbare en volledig metalen body vormt deze voor professionals en serieuze fotografen ontworpen PowerShot G1 X een prestigieuze, nieuwe categorie in de bovenste regionen van Canon’s bekende G-serie. De PowerShot G1 X herdefinieert de prestaties die mogelijk zijn met een compact camera.

De PowerShot G1 X is een digitale camera voor zelfstandig gebruik of de ideale aanvulling op een professionele DSLR. De camera combineert EOS sensortechnologie met DIGIC 5 verwerkingskracht, een nieuwe Canon precisielens en uitgebreide handmatige bedieningsmogelijkheden. De uiterst draagbare PowerShot G1 X heeft een zoomlens die zich volledig in de robuuste, metalen body terugtrekt. Fotografen beschikken hiermee over een onopvallende camera die moeiteloos opnamen van hoge kwaliteit maakt.

De PowerShot G1 X biedt een niveau aan beeldkwaliteit dat eerder alleen mogelijk was met een Canon DSLR. Dit is Canon’s eerste compact camera met een grote 14,3 Megapixel CMOS-sensor met een beeldverhouding van 4:3.
De afmetingen van de sensor bedragen 18,7mm x 14mm en de sensor is daarmee net zo hoog als de APS-C sensoren in EOS DSLR modellen. Uitgevoerd met dezelfde pixelafmetingen en opbouw als de EOS 600D en een oppervlakte die circa 6,3 keer groter is dan de sensor in de gerenommeerde PowerShot G12, biedt deze compact camera DSLR beeldkwaliteit in een body die klein genoeg is om overal mee naar toe te nemen.

Het grotere sensorformaat geeft fotografen meer controle over de scherptediepte en daarmee meer creatieve en artistieke mogelijkheden het onderwerp los te laten komen van de achtergrond. Het verbeterde dynamisch bereik laat gebruikers zeer nauwkeurig donkere en lichte partijen binnen dezelfde opname vastleggen. De 14,3 Megapixel resolutie staat garant voor grootformaat prints en maakt bijsnijden van opnamen mogelijk om nog krachtiger composities te krijgen.

De PowerShot G1 X biedt tevens een reeks voordelen die het resultaat zijn van de geavanceerde CMOS technologie uit het Canon EOS assortiment. De on-chip ruisreductie zorgt dat de opnamen duidelijk zijn, zelfs bij hoge ISO-waarden. Een 4-kanaals uitlezing maakt een hoge opnamesnelheid mogelijk en garandeert onder alle condities snelle, dynamische prestaties.

Door de grote sensor te combineren met de DIGIC 5 beeldprocessor, is het HS System in de PowerShot G1 X in staat opnamen vast te leggen met maximale resolutie over een ISO-bereik van 100 tot 12.800 een niveau dat voor het eerst wordt bereikt met een Canon compact.. Daarmee stelt het HS System de nieuwe norm voor prestaties bij weinig omgevingslicht. Ook onder de donkerste condities kunnen fotografen werken met het beschikbare omgevingslicht en natuurlijke, detailrijke opnamen met weinig ruis maken. De PowerShot G1 X vormt een krachtige basis voor fotografie bij weinig omgevingslicht.

Canon PowerShot G1 X lens

De lens in de PowerShot G1 X is ontwikkeld met behulp van dezelfde ontwerp-, productie- en kwaliteitsprocessen als de bekende EF objectieven en bereikt daarmee professionele niveaus in beeldkwaliteit. Door gebruik te maken van UA elementen met een zeer hoge brekingsindex en een precisietechnologie voor het gieten van glas, heeft de lens een compacte afmeting en biedt het voor de meest veeleisende fotografen een haarscherpe helderheid. De lens heeft een 4x optisch zoombereik van 28mm – 112mm en trekt zich volledig terug in de camerabody. Dit geeft fotografen de mogelijkheid de zoom creatief te gebruiken en zowel de compositie als het perspectief van hun opname te wijzigen. Een diafragma met 6 lamellen zorgt in combinatie met de grote sensor voor de mogelijkheid van een schitterende onscherpte van de achtergrond.

Om te zorgen dat foto’s en Full HD movies helder en scherp zijn, heeft de lens een 4-stops optical Image Stabilizer (IS). Dit stelt fotografen in staat in situaties met weinig omgevingslicht te werken met sluitertijden die tot vier stops langer zijn dan zonder IS mogelijk is. De optical Image Stabilizer wordt ondersteund door Intelligent IS. Deze technologie analyseert de brandpuntsafstand, scherpstelafstand en het type camerabeweging om vervolgens de juiste instelling voor de Image Stabilizer te selecteren¹. Wanneer bijvoorbeeld een horizontale beweging is gedetecteerd, wordt Panning IS ingeschakeld en vindt alleen stabilisatie in één richting plaats voor een meer artistieke registratie van beweging binnen het beeld. De Hybrid IS technologie wordt toegepast bij macrofotografie om onscherpte als gevolg van cameratrillingen te voorkomen.

De lens bevat tevens een ingebouwd 3-stops Neutral Density (ND) filter, zodat bij veel licht grotere diafragma’s kunnen worden gebruikt om een kortere scherptediepte te krijgen of langere sluitertijden te gebruiken voor opzettelijke bewegingsonscherpte.

Canon G1 X achterkantBedieningsmogelijkheden

De PowerShot G1 X biedt volledige handmatige bediening met knoppen voor opnameprogramma’s en belichtingscompensatie die snelle en intuïtieve toegang geven naar een reeks van instellingen. Daarmee bouwt deze compact camera voort op de bedieningsmogelijkheden die de PowerShot G-serie in het verleden bood. Voor maximale controle over het eindresultaat past de PowerShot G1 X naadloos in de workflow van de EOS fotograaf. De camera ondersteunt 14-bits RAW opnamen voor vloeiende gradaties en natuurlijke kleuren die nauwkeurig zijn aan te passen met de meegeleverde Digital Photo Professional (DPP) software.

Met High-speed Burst HQ geeft de PowerShot G1 X fotografen de mogelijkheid razendsnelle actiemomenten met volledige resolutie en een snelheid van 4,5 bps vast te leggen met een reeks van zes opnamen. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen continu JPEG-opnamen te maken met een snelheid van 1,9 bps tot de geheugenkaart vol is. Op deze manier kunnen langere actiereeksen worden vastgelegd.

Full HD movies met de G1 X

De PowerShot G1 X ondersteunt video in Full HD TV kwaliteit (1080p) video-opnamen die met een speciale videoknop met 24 bps zijn vast te leggen. Dankzij de grote CMOS sensor maken gebruikers hoge kwaliteit videoclips, zelfs bij weinig omgevinglicht, met een geringe scherptediepte die het resultaat is van de grotere sensor. De 4x optische zoom kan tijdens het filmen worden gebruikt en biedt extra veelzijdige mogelijkheden. Het geluid wordt in stereo opgenomen.

Toepassingsmogelijkheden

Met het robuuste, roestvrij stalen chassis en compacte ontwerp biedt de PowerShot G1 X professionele mogelijkheden. Een groot vari-angle 7,5 cm (3,0”) PureColor II VA LCD-scherm stelt fotografen in staat vanuit bijna elke hoek of positie te fotograferen om zo de gewenste compositie te krijgen. Het heldere, hi-res 920k dot LCD-scherm vormt een scherp, detailrijk platform voor beeldcompositie en weergave, terwijl een optische beeldzoeker (OVF) met oogcorrectie fotografen de mogelijkheid biedt hun eigen persoonlijke stijl te hanteren. De nieuwe, ingebouwde flitser is handmatig te activeren om een scène van extra licht te voorzien en via de hotshoe kunnen ook externe Canon Speedlite flitsers worden gebruikt.

Een reeks geavanceerde opnameprogramma’s helpt fotografen bij scènes en situaties die een fotografische uitdaging vormen. Zo registreert bijvoorbeeld Handheld Night Scene tijdens fotografie bij weinig omgevingslicht en zonder statief een snelle reeks opnamen die vervolgens worden gecombineerd tot een goed belichte foto met minimale onscherpte. Daarnaast legt het High Dynamic Range (HDR) programma scènes met zeer lichte of donkere tinten vast door meerdere opnamen te maken en deze te combineren tot een foto die de details in lichte delen en schaduwpartijen toont.

Accessoires

De PowerShot G1 X is ideaal voor EOS DSLR gebruikers omdat deze compact camera compatibel is met een reeks accessoires uit het EOS systeem. Dit stelt fotografen in staat direct de mogelijkheden van de camera uit te breiden. De Canon EX Speedlite flitsers kunnen worden gebruikt voor creatieve belichting, terwijl de WP-DC44 onderwaterbehuizing bescherming biedt tot een diepte van 40 meter – ideaal voor fotografie tijdens zware regenval of om onder water opnamen te maken – met volledige toegang tot alle bedieningsknoppen.

Met de optionele filteradapter FA-DC58C kunnen fotografen ook een reeks filters gebruiken, zoals een polarisatiefilter om blauwe luchten krachtiger te maken of reflecties te voorkomen. Voor een gelijkmatige belichting bij macrofotografie maakt de Macro Ring Lite adapter MLA-DC1 het mogelijk de Canon Macro Ring Lite of Twin Lite flitsers uit het EOS systeem te gebruiken.

Door naast werkelijk professionele mogelijkheden een ongekend hoge beeldkwaliteit te bieden, is de PowerShot G1 X de ideale camera voor professionals en serieuze fotografen die van een compact camera de flexibiliteit en kwaliteit van een DSLR eisen.

Canon G1 X kenmerken

• Groot 14,3 Megapixel CMOS, DIGIC 5, HS System
• Compacte 4x zoom; Intelligent IS
• 7,5 cm (3,0”) vari-angle LCD; OVF
• Volledig handmatig, RAW, DPP
• Full HD, HDMI
• High-speed Burst HQ
• Smart Auto
• Uitgebreide accessoires
• HDR modus en ND filter
• Optionele 40 m onderwaterbehuizing

¹Zeven mogelijke instellingen: Normal IS, Macro IS, Panning IS, Powered IS (alleen in Movie modus), Dynamic IS, Dynamic en Macro IS en Statief modus.

Canon PowerShot G1 X prijs en beschikbaarheid

De Canon PowerShot G1 X heeft een adviesprijs van 749 Euro en zal in maart beschikbaar komen.

Bron: Canon