CookiesCanon PowerShot G1 X Mark II Enhanced Grip Edition

12 februari 2014 07:29 door Hans Wind

PowerShot G1 X Mark II Enhanced Grip EditionDe Canon PowerShot G1 X Mark II Enhanced Grip Edition is een nieuwe compactcamera van dit merk en de opvolger van de PowerShot G1 X.

De PowerShot G1 X Mark II is volgens de fabrikant ontwikkeld op basis van feedback van fotografen en beschikt over nieuwe mogelijkheden die betere prestaties en meer controle over de opnamen bieden.

De Canon PowerShot G1 X Mark II heeft een roestvrijstalen chassis en een volledig aluminium buitenkant. Voor een duurzaam en professioneel gevoel is de camera uitgevoerd met een grote grip.

Sensor van de Canon PowerShot G1 X Mark II

Het beeld van de Canon PowerShot G1 X Mark II wordt geleverd door een 1,5-type Canon CMOS-sensor. Met een sensoroppervlak dat meer dan twee keer zo groot is als traditionele 1,0-type sensoren in andere modellen, zorgt de nieuwe sensor voor een meer beperkte scherptediepte die vergelijkbaar is met een APS-C-formaat DSLR-sensor.
Deze nieuwe sensorconfiguratie houdt ook in dat de sensor gebruik kan maken van de volledige beeldcirkel van het objectief, ongeacht of met 12,8 Megapixel wordt gefotografeerd in de standaard 3:2-verhouding of met 13,1 Megapixel in de 4:3-verhouding.

De pixels van de sensor zijn 4,5x groter dan bij de recente PowerShot G16. Dit maakt de pixels gevoeliger voor licht en resulteert in minder digitale ruis bij opnamen in situaties met weinig omgevingslicht. De grotere pixelafmetingen vergroten het dynamisch bereik, zodat meer details worden vastgelegd in lichte delen en in donkere schaduwpartijen.

Objectief

Het nieuwe f/2.0-3.9 objectief biedt de snelheid, kwaliteit en veelzijdigheid die fotojournalisten of enthousiaste fotografen nodig hebben. Ondanks de compacte uitvoering, heeft het objectief zelfs bij maximale zoom een groot f/3.9 diafragma en het biedt het de mogelijkheid voor het regelen van de scherptediepte. Het objectief heeft een 5x optische zoom, een brandpuntbereik van 24-120mm en een diafragma met 9 lamellen.

ZoomPlus biedt extra flexibiliteit door het zoombereik digitaal te verdubbelen, terwijl de Canon PowerShot G1 X Mark II aan het andere uiteinde van de schaal macrofotografie mogelijk maakt op een afstand van slechts 5 cm. De G1 X Mark II is tevens uitgerust met Manual Focus Peaking, een functie om het beste uit macro- en portretfotografie te halen.

Scherpstelling en compositie

De PowerShot G1 X Mark II beschikt over een aantal mogelijkheden voor bediening en gebruik op bijna professioneel niveau. Tot de mogelijkheden behoort het verbeterde AiAF-systeem, dat nu 31 AF-punten bevat vergeleken met de 9 bij de PowerShot G1 X. De gevoelige AF-punten en de brede spreiding ervan over het beeld, vergroten de mogelijkheden van de camera om nauwkeurig scherp te stellen op onderwerpen waarvoor een geringe scherptediepte nodig is.

De Canon PowerShot G1 X Mark II is uitgevoerd met volledig instelbare Dual Lens Control Rings, zodat gewenste fotografische resultaten gemakkelijker en sneller worden behaald. De twee ergonomisch geplaatste ringen (Step & Continuous) zorgen voor betrouwbare, stapsgewijze controle van parameters, zoals zoom, diafragma en sluitertijd. De traploze continu-ring (Continuous Ring) biedt bij handmatige scherpstelling de mogelijkheid van fijn-aanpassingen. Deze ring kan ook worden gebruikt voor fijn-aanpassing van de scherpstelafstand nadat het AF heeft scherp gesteld.

Het 7,5 cm (3,0 inch) LCD-touchscreen maakt het kiezen van de compositie gemakkelijk en biedt fotografen een extra mogelijkheid voor het selecteren van functies. Het scherm heeft een hoge resolutie en toont beelden met een sRGB-spectrum dat identiek is aan het vastgelegde en verwerkte kleurenbereik van de opnamen. Dit stelt fotografen in staat vol vertrouwen te fotograferen en opnamen met nauwkeurigheid te beoordelen.
Voor professionele toepassingen is de hotshoe op de PowerShot G1 X Mark II compatibel met een optionele Electronic View Finder. De EVF-DC1 is – met een hoge resolutie, snelle beeldverversing plus de mogelijkheid om tot 90 graden te draaien – ideaal voor iedereen die op zoek is naar traditionele SLR-ergonomie.

DIGIC 6 en Intelligent IS

Uitgevoerd met DIGIC 6, de nieuwste generatie Canon-beeldprocessor, zorgt de Canon PowerShot G1 X Mark II in een reeks uiteenlopende situaties voor optimale resultaten. Deze processor is tot 2,4x sneller dan de DIGIC 5 en levert ook in situaties met weinig omgevingslicht JPEG-opnamen en MP4-movies met minder ruis. De respons van de camera is verbeterd en dit resulteert in een vermindering van 56% in overall systeemvertraging, snelle continu-opnamen en gebruik van functies als Background Defocus en HDR-fotografie uit de hand.

Het vermogen van DIGIC 6 stelt de PowerShot G1 X Mark II ook in staat Full HD 1920 x 1080 30p movies met stereogeluid vast te leggen. Daarmee is deze camera geschikt voor gebruikers die werken met zowel foto- als videomateriaal. De optische zoom van de camera kan tijdens het filmen worden gebruikt en het HS System garandeert dat movies ook bij weinig omgevingslicht alle details laten zien.

Gemaakt om te delen

De Canon G1 X Mark II bevat een reeks nieuwe functies om de creatieve mogelijkheden verder te vergroten. De verbeterde Star Mode biedt nu een nieuwe Star Portrait-optie en stelt gebruikers in staat onderwerpen met een goede belichting onder een sterrenhemel te fotograferen.

Om het fotograferen, delen en opslaan van een reservekopie gemakkelijk te maken, beschikt de PowerShot G1 X Mark II over nieuwe Wi-Fi functies. Tot deze functies behoort ingebouwd NFC voor snelle connectiviteit met NFC-ready apparaten door de apparaten elkaar aan te laten raken. Gebruikers kunnen opnamen eenvoudig kopiëren naar hun smartphones en die gebruiken om het beeldmateriaal vanaf bijna elke locatie te uploaden en te delen. De wireless connectiviteit maakt het ook mogelijk de Canon PowerShot G1 X Mark II op afstand te bedienen met de Canon CameraWindowapp op een smartphone of tablet – ideaal voor natuuropnamen of groepsfoto’s.

Canon PowerShot G1 X Mark II kenmerken

• 1,5-type Canon CMOS-sensor

• 12,8 Megapixel opnamen (3:2) en instelbare beeldverhouding

• f/2 diafragma en een maximale ISO 12.800

• 24mm ultragroothoek, 5x zoomobjectief

• DIGIC 6 beeldverwerking en Intelligent IS

• 31-punts AiAF en MF Peaking

• Dual Control Rings en touchscreen bediening

• Wi-Fi met bediening op afstand en Image Sync

• Electronic View

Canon PowerShot G1 X Mark II prijs en beschikbaarheid

De Canon PowerShot G1 X Mark II heeft een adviesprijs van 799 euro en is beschikbaar vanaf eind april 2014

Bron: Canon