CookiesCanon PowerShot G15 en PowerShot SX50 HS

17 september 2012 11:47 door Hans Wind

Canon PowerShot G15 en PowerShot SX50 HSDe Canon PowerShot G15 en PowerShot SX50 HS zijn twee nieuwe, compact camera’s met een nieuw objectiefontwerp.

De PowerShot G15 heeft met f/1.8-2.8 en 5x zoom het helderste objectief in een model uit de PowerShot G-serie, zodat fotografen over het gehele brandpuntsbereik beschikken over een extra groot diafragma. De PowerShot SX50 HS is ’s werelds eerste compact camera met 50x optische zoom1 met zowel geavanceerde handmatige bediening als ondersteuning van RAW.

Beide PowerShot modellen zijn ontworpen voor ervaren gebruikers die op zoek zijn naar goede kwaliteit in een compacte body. Deze modellen zijn uitgevoerd met Canon imaging technologieën en zorgen voor uitstekende foto’s en Full HD movies. Beide beschikken tevens over het HS System, dat zorgt voor lage ruisniveaus en ook bij weinig licht mooie resultaten oplevert. Canon’s optical Image Stabilizer met Intelligent IS garandeert scherpe beelden over het gehele zoombereik van de camera, terwijl de handmatige bediening en ondersteuning van RAW-bestanden fotografen maximale controle geeft over hoe opnamen worden gemaakt en achteraf worden bewerkt.

De PowerShot G15 en PowerShot SX50 HS zijn uitgerust met nieuwe Canon objectieven die creatieve mogelijkheden bieden. De PowerShot G15 heeft een helder f/1.8-2.8 objectief dat gebruik maakt van een nieuw type glas met hoge brekingsindex en een unieke coating in meerdere lagen om zo specifieke golflengten van licht op de nanometerschaal te verwerken.
G15 achterkantDe 5x optische zoom zorgt voor veelzijdigheid met een f/1.8 diafragma bij de 28mm groothoek en een f/2.8 diafragma bij de uiterste brandpuntsafstand van 140mm. Dit biedt fotografen nog meer vrijheid voor fotografie bij weinig licht, maakt het gebruik van korte sluitertijden om actiemomenten te bevriezen mogelijk en kan foto’s een extra accent geven door gebruik te maken van een kortere scherptediepte over het gehele zoombereik van de camera.

Voor fotografen die ook de details van onderwerpen op afstand willen vastleggen, beschikt de PowerShot SX50 HS over een krachtige optische zoom. De optische constructie bestaande uit 13 elementen met drie UD-lenzen in een opstelling van 10 groepen, zorgt voor goede prestaties over het bereik van 50x optische zoom.

Een nieuw ontworpen ultrasone motor (USM) en Voice Coil Motor (VCM) garanderen snel en geruisloos zoomen van 24mm groothoek tot het maximale bereik van 1200mm2. ZoomPlus breidt de zoom digitaal verder uit tot 100x, terwijl de hoge beeldkwaliteit gehandhaafd blijft.

De verbeterde Zoom Framing Assist op de PowerShot SX50 HS bevat nu nieuwe Seek- en Lock-functies. Deze zijn ontworpen om fotografen bij telefotografie te helpen onderwerpen te vinden en het onderwerp vast in beeld te houden. Gebruikers kunnen op een speciale Seek-knop op het objectief drukken, waardoor het objectief uitzoomt om onderwerpen te vinden. Zodra het onderwerp is gevonden, kunnen gebruikers de knop loslaten waarna het objectief automatisch terugkeert naar de brandpuntsafstand voor telefotografie. Een Lock-knop kan worden gebruikt om de krachtige optical IS modus in te schakelen die het onderwerp trillingsvrij in beeld houdt tot de opname is gemaakt.


Canon PowerShot SX50 HSHaarscherpe helderheid met optical Image Stabilizer, Canon’s optical Image Stabilizer technologie, gaat bij beide modellen cameratrillingen tegen en onderdrukt onscherpte bij foto’s en onrust in videobeelden bij het vastleggen van movies. De 4-stops (PowerShot G15) en 4,5-stops (PowerShot SX50 HS) optical Image Stabilizers zorgen dat de opnamen scherp, contrastrijk en gedetailleerd zijn bij telefotografie en in situaties met weinig licht. Intelligent IS
detecteert automatisch de opnamecondities en selecteert op basis van zeven variabelen de meest geschikte Image Stabilizer modus. De PowerShot SX50 HS beschikt ook over een nieuwe en geavanceerde Dynamic IS modus die onrustige bewegingspatronen als gevolg van wandelen of rijden reduceert.

Beide modellen zijn uitgevoerd met Canon’s HS System – een combinatie van een gevoelige 12,1 Megapixel CMOS-sensor en een krachtige DIGIC 5 beeldprocessor. De PowerShot G15 heeft een nieuwe met Canon 1/1.7-type hoge gevoeligheid CMOS-sensor die nog meer licht opvangt dan de voorganger. Dit resulteert in optimale flexibiliteit tijdens opnamen bij weinig omgevingslicht. Hoge ISO-waarden tot ISO 12.800 maken het gebruik van korte sluitertijden en snelle continu-opnamen mogelijk, ook als er weinig licht is. De in elk model aanwezige DIGIC 5 processor is geoptimaliseerd voor naadloze interactie met de hi-res sensoren, waardoor beeldruis onder alle belichtingscondities tot een minimum beperkt blijft.

De verbeterde, bij beide modellen aanwezige Auto Focus (AF) systemen maken het voor gebruikers gemakkelijk om haarscherpe opnamen te maken. De AF-snelheid4 van de PowerShot G15 bedraagt slechts 0,17 seconden bij groothoek – een verbetering van 53%5 ten opzichte van de PowerShot G12 en daarmee de snelste Canon compact camera ooit.

De High-speed Burst HQ modus is bij beide modellen aanwezig en draagt bij aan het met hoge kwaliteit en maximale resolutie vastleggen van snel bewegende onderwerpen. De PowerShot SX50 HS legt razendsnelle acties vast met een reeks van 13 opnamen per seconde en is daarmee geschikt voor natuurfotografie. Bij de PowerShot G15 is de snelheid van 10 opnamen per seconden ideaal voor het fotograferen van dynamische momenten.

Creatieve flexibiliteit met handmatige bediening en Auto modi Beide camera’s bieden soortgelijke niveaus van handmatige bediening als de Canon EOS DSLR-modellen en stellen fotografen in staat instelling als diafragma, sluitertijd, witbalans en ISO-gevoeligheid aan te passen. De RAW mogelijkheid in beide modellen biedt ondersteuning voor meerdere beeldformaten en stelt fotografen daarmee in staat tijdens nabewerking te experimenteren met verschillende beeldverhoudingen.


SX50 achterkantEen reeks aan automatische opnamefuncties zorgt dat gebruikers de beste opname kunnen maken. Smart Auto gebruikt geavanceerde technologie voor scènedetectie en selecteert de meest geschikte instelling op basis van 58 verschillende variabelen, terwijl Face ID eerder opgeslagen gezichten van vrienden of familieleden herkent en de instellingen zo aanpast dat zij er altijd op hun best uitzien. Multi-Area White Balance past bij binnenopnamen en gebruik van verschillende lichtbronnen automatisch de kleurtinten aan, zodat de opname een natuurlijke uitstraling krijgt.

De PowerShot G15 heeft de duidelijke ontwerpkenmerken van de PowerShot G-serie en biedt een goede handling voor dagelijks gebruikt. De camera is licht in gewicht en de robuuste aluminium body is circa 17% kleiner dan de PowerShot G12. Daarmee is het de ideale aanvulling op een DSLR-camera.

De PowerShot G15 is ontworpen voor snelle fotografie met één hand en is daarom uitgevoerd met een two-level bedieningsknop op de bovenzijde van de camera, een programmawiel aan de voorzijde, een speciale Movie Record knop en sneltoetsen. Gebruikers hebben eenvoudig toegang tot de instellingen en kunnen deze tussen de opnamen snel aanpassen. Een scherp 7,5 cm (3,0”) PureColor II G scherm met 920k dot-resolutie is ideaal voor het selecteren van de compositie en weergeven van de opnamen. Een grote kijkhoek en een toplaag van gehard glas zorgen voor extra duurzaamheid en zicht. Een optische zoeker vormt een alternatief voor Live View composities en geeft de traditionele door-de-lens beleving.

Om het bekende gevoel van een DSLR in een meer compacte vorm te ervaren, heeft de PowerShot SX50 HS een hoekig ontwerp met een grip die goed in de hand ligt en ideaal is voor opnamen met maximale zoom. De PowerShot SX50 HS is compact voor een camera met de flexibiliteit van 50x optische zoom en beschikt over een programmawiel voor snelle toegang en navigatie door de systeemmenu’s plus one-touch actieknoppen zoals een speciale Movie Record knop. Een Electronic Viewfinder stelt gebruikers in combinatie met een 7,1 cm (2,8”) variangle PureColor II VA LCD-scherm in staat composities met de door hen gewenste stijl te kiezen en vanuit verschillende hoeken opnamen te maken.

Direct Full HD-movies De PowerShot G15 en de PowerShot SX50 HS ondersteunen Full HD (1080p) videoregistratie met 24 fps – ideaal om haarscherpe videobeelden vast te leggen. De optische zoom van de camera’s kan tijdens het filmen worden gebruikt, terwijl AF in movies garandeert dat onderwerpen helder, duidelijk en scherp blijven. Beide modellen nemen stereogeluid met een hoge kwaliteit op.

Canon accessoires

Beide nieuwe PowerShot modellen zijn compatibel met een groot assortiment Canon accessoires en stellen gebruikers in staat de inhoud van hun fototas uit te breiden. Een hotshoe laat fotografen met behulp van Canon’s Speedlite flitsers experimenteren met creatieve flitsfotografie en filteradapters zorgen voor compatibiliteit met Canon’s assortiment EOS-filters. Beide modellen zijn compatibel met de Remote Switch RS-60E3, ideaal voor lange belichtingstijden of om ’s nachts opnamen zonder beeldtrillingen te maken. Voor de PowerShot G15 is de nieuwe onderwaterbehuizing WP-DC48 verkrijgbaar.

PowerShot G15 – belangrijkste kenmerken

• Helder f/1.8-2.8, 28mm, 5x zoom Canon objectief

• 12,1 Megapixel CMOS; HS System met DIGIC 5

• 4-stops Intelligent IS

• 7,5 cm (3,0”) LCD; OVF

• Programmawiel aan voorzijde, volledig handmatig, RAW

• Full HD movies, HDMI-CEC

• Snel AF

• Smart Auto en Face ID

• HDR modus

• Uitgebreid assortiment accessoires

PowerShot SX50 HS – belangrijkste kenmerken

• Ultra-groothoek met 50x zoom

• 4.5-stops optical Image Stabilizer. Intelligent IS

• 12,1 Megapixel HS System met DIGIC 5

• Full HD, HDMI

• 7,1 cm (2,8″) variangle LCD, EVF

• Handmatige modi, RAW

• Verbeterde Zoom Framing Assist

• Smart Auto, Multi-area WB

• High-speed Burst HQ

Canon PowerShot G15 en PowerShot SX50 prijs en beschikbaarheid

• De PowerShot G15 is beschikbaar vanaf eind oktober 2012 en heeft als adviesverkoopprijs 619 euro.

• De PowerShot SX 50 HS is beschikbaar vanaf eind september 2012 en heeft als adviesverkoopprijs 519 euro.

Bron: Canon

Canon PowerShot G15 prijs vergelijking

Canon PowerShot SX 50 HS prijs vergelijking