CookiesCanon PowerShot G16 en S120 met DIGIC 6-beeldprocessor

22 augustus 2013 08:22 door Hans Wind

Canon PowerShot G16 en S120 met DIGIC 6-beeldprocessorDe Canon PowerShot G16 en PowerShot S120 zijn twee nieuwe digitala camera’s in de Powershot-serie. Het hart van beide modellen wordt gevormd door Canon’s nieuwe DIGIC 6-beeldprocessor.

Het Canon HS System combineert de DIGIC 6-processor met een 12,1 Megapixel 1/1.7 type hoog gevoelige CMOS-sensor. Deze combinatie zorgt dankzij een gevoeligheid tot ISO 12.800 zelfs in omgevingen met weinig licht voor detailrijke opnamen met een groot dynamisch bereik en minimale ruis. Bij continu-opnamen bedraagt de snelheid circa 9 bps1. Fotografen kunnen ook profiteren van de verbeterde AF-snelheden – de PowerShot G16 is nu 41% sneller dan de voorganger de PowerShot G15, terwijl de AF-snelheid van de PowerShot S120 50% sneller is dan bij het voorgaande model, de PowerShot S110. De G15 en S110 waren al aanzienlijk sneller dan de eerdere G- en S-modellen.

PowerShot G16 De PowerShot G16 heeft een f/1.8-2.8 Canon-objectief dat is uitgevoerd met glas met een hoge brekingsindex en voorzien van een meervoudige coating voor verwerking van golflengten van het licht op nanometerschaal. De 5x optische zoom zorgt voor optimale veelzijdigheid met een f/1.8-diafragma bij 28mm groothoek en een f/2.8-diafragma bij de maximale brandpuntsafstand van 140mm. Dit biedt fotografen de vrijheid te fotograferen in situaties met weinig licht, waar snelle sluitertijden zelfs bij maximale optische zoom de actiemomenten vastleggen.

De G16 heeft de kenmerkende vormgeving van de PowerShot G-serie en biedt naast een reeks handmatige functies handige bedieningsmogelijkheden voor dagelijks gebruik. Met de robuuste, lichtgewicht aluminium body is dit een mooie aanvulling op een DSLR-camera. De camera is ontworpen voor snelle bediening met één hand en heeft een in twee niveaus uitgevoerd programmawiel, een speciale Movie-knop, een instelbare bedieningsknop aan voor- en achterzijde plus een snelkiesknop – de camera-instellingen zijn tussen de opnamen snel en gemakkelijk te selecteren en aan te passen. De G16 is ook het eerste model in de PowerShot G-serie met WiFi connectiviteit.

PowerShot S120

Canon Powershot S120De PowerShot S120 is het eerste model in de S-serie en ’s werelds dunste camera met een f/1.8 objectief. Het ultra-groothoek f/1.8 24mm objectief met 5x optische zoom biedt de flexibiliteit om een reeks uiteenlopende onderwerpen vast te leggen. De 24mm ultra-groothoek is geschikt voor het vastleggen van uitgestrekte landschappen en de veelzijdigheid van de 5x zoom maakt het gemakkelijk om dicht bij onderwerpen te komen. In combinatie met het flexibele bereik aan diafragma’s is dit de ideale camera voor een groot aantal opnamescenario’s.

Met een serie handmatige bedieningsmogelijkheden in een slanke en compacte behuizing, laat de S120 een goede balans zien tussen afmetingen en beeldkwaliteit. Opnamen zijn via de Wi-Fi connectiviteit rechtstreeks te delen met draagbare apparaten en social media-sites. Belangrijke instellingen zijn op diverse manieren aan te passen – met de speciale instelknoppen, via het 7,5 cm (3,0’’) touchscreen of met de voor de S-serie unieke Lens Control Ring – de fotograaf heeft altijd alles onder controle.

Beide nieuwe Powershot modellen zijn ontworpen voor volledig handmatige bediening van de belangrijke belichtingsinstellingen en bieden bedieningsniveaus die overeenkomen met de Canon EOS DSLR-camera’s. De camera’s bieden bovendien verschillende beeldverhoudingen en RAW-ondersteuning voor maximale vrijheid bij creatieve beeldcomposities en nabewerking van opnamen.

Creativiteit

De ontwikkeling van twee nieuwe Creative Filters – Star en Background Defocus – plus de verbeterde HDR-modus stimuleren de creativiteit tijdens het fotograferen. Door gebruik te maken van de superieure prestaties bij weinig licht en de hoge ISO-gevoeligheid, stelt de Star-modus gebruikers met drie verschillende programma’s – Star Nightscape, Star Trails en Star Time-lapse movie – in staat een sterrenhemel prachtig vast te leggen. De nieuwe Background Defocus-modus geeft onmiddellijk het effect van een korte scherptediepte door de achtergrond automatisch onscherp te maken, terwijl de verbeterde HDR-modus extra vrijheid biedt om bij het vastleggen van HDR-opnamen uit de hand te fotograferen.

Intelligent Image Stabilizer

Canon’s optical Image Stabilizer-technologie corrigeert cameratrillingen, onderdrukt onscherpte bij foto’s en zorgt voor stabiele movies. Intelligent IS detecteert automatisch de opnamesituatie en kiest uit zeven voorgeprogrammeerde instellingen de meest geschikte Image Stabilizer-modus. Beide modellen beschikken ook over een Enhanced Dynamic IS-modus met vijf assen, zodat de schommelende camerabewegingen worden gereduceerd die vaak optreden bij filmen vanuit een auto of tijdens het lopen.

WiFi

Beide modellen bieden Wi-Fi connectiviteit en wanneer ze zijn verbonden met internet, kunnen herinneringen worden gedeeld door ze wireless te uploaden naar social media-sites of naar draagbare apparaten zoals smartphones en tablets. De camera’s ondersteunen ook GPS tagging via mobile, zodat locatiegegevens aan opnamen zijn toe te voegen wanneer de speciale Canon app voor smartphones of tablets wordt gebruikt. De nieuwe Image Sync-functie zorgt dat belangrijke opnamen veilig worden opgeslagen. Gebruikers kunnen met Image Sync opnamen via Wi-Fi verzenden, waarbij Image Sync op een slimme manier de beste methode kiest voor het bewaren van de opnamen – online in de cloud of op een geregistreerde PC – waarna ze automatisch worden gesynchroniseerd.

Full HD-movies

De PowerShot G16 en PowerShot S120 ondersteunen Full HD (1920 x 1080) 60p movies met stereogeluid – ideaal voor het maken van creatieve video’s met hoge beeldkwaliteit. De optische zoom van de camera’s kan tijdens het filmen worden gebruikt, terwijl Tracking AF in movies zorgt dat de onderwerpen duidelijk en scherp in beeld blijven. De PowerShot G16 biedt Fine Detail Movie verwerking en geavanceerde ruisreductie bij 60p, zodat ook onder moeilijke condities schitterende movies zijn vast te leggen. Met Manual Focus Peaking kunnen gebruikers handmatig scherpstellen voordat wordt gefilmd om zo een gedeelte van de scène met hoog contrast te accentueren en een nauwkeurige scherpstelling te krijgen. Voor optimale compatibiliteit met smartphones en tablets registreren de PowerShot S120 en PowerShot G16 het beeldmateriaal in MP4-formaat en zijn movies eenvoudig in-camera om te zetten en het bestand voor snel en gemakkelijk delen wordt gecomprimeerd (tot maximaal 88% kleiner).

PowerShot G16 kenmerken

• Helder f/1.8-2.8, 28mm objectief met 5x zoom
• HS System: 12,1 Megapixel CMOS, DIGIC 6
• Intelligent IS met movie-stabilisatie langs 5 assen
• Razendsnel: maximaal 9,3 bps1
• 7,5 cm (3,0”) LCD; OVF
• Bedieningsknop aan voorzijde, volledig handmatig, RAW
• Full HD (60 bps)
• Wi-Fi; GPS via Mobile
• Star-modus
• Reeks aan accessoires

PowerShot S120 kenmerken

• 24mm, f/1.8 objectief met 5x
• HS System: 12,1 Megapixel CMOS, DIGIC 6
• Intelligent IS met movie-stabilisatie langs 5 assen
• Razendsnel: maximaal 9,4 bps1
• 7,5 cm (3,0″) touchscreen
• Lens Control Ring, volledig handmatig & RAW
• Full HD (60 bps)
• Wi-Fi; GPS via Mobile
• Star-modus
• Optionele onderwaterbehuizing (40 meter)

Canon Powershot G16 en S120 prijs en beschikbaarheid

De PowerShot G16 en S120 zijn verkrijgbaar vanaf september 2013. De Canon PowerShot G16 adviesprijs is 549 euro. Voor de PowerShot S120 is dat 449 euro.

Bron: Canon