CookiesCanon Powershot S95 introductie

20 augustus 2010 07:40 door Hans Wind

Canon Powershot S95 introductieDe Canon PowerShot S95 is een nieuwe digitale compact camera voor fotograferen die op zoek zijn naar prima prestaties bij weinig omgevingslicht en handmatige bediening in een jaszakformaat camera body. Als opvolger van de PowerShot S90 biedt het nieuwe model verbeterde gebruiksmogelijkheden en meer handmatige bedieningsopties, HD videoregistratie, het HS System en Hybrid IS.

De S95 biedt functies die zijn ontworpen voor gebruikers die onder alle condities een maximale controle en eersteklas beeldkwaliteit eisen. De populaire Lens Control Ring, geïntroduceerd op de PowerShot S90, is verbeterd voor nog meer flexibiliteit en een heldere f/2.0 lens plus Canon’s HS System zorgen voor een nog krachtiger basis voor creatief gebruik en fotografie bij weinig omgevingslicht. Deze PowerShot S95 is Canon’s eerste compact camera ooit met Hybrid IS technologie voor verbeterde beeldstabilisatie bij macrofotografie.

Canon S95 achterkantDoor zowel de afmetingen als de gebruiksmogelijkheden van de voorganger te verbeteren, heeft de PowerShot S95 een nog dunnere body van slechts 29,5 mm dikte , een verbeterd programmawiel en dezelfde externe coating die ook wordt gebruikt op de EOS 7D om meer grip te bieden. De camera biedt RAW beeldregistratie met ondersteuning van de Canon Digital Photo Professional (DPP) software.

Fotografeer bij weinig licht met f/2.0 diafragma en het HS System
De PowerShot S95 is uitgevoerd met Canon’s HS System – een combinatie van de uiterst gevoelige 10,0 Megapixel CCD sensor en krachtige DIGIC 4 beeldverwerking – voor hoge prestaties bij weinig omgevingslicht die zelfs beter zijn dan van de voorganger. Het HS System stelt de camera in staat ISO 3.200 te ondersteunen bij volledige resolutie en reduceert beeldruis bij alle ISO waarden voor een hoge beeldkwaliteit. In de Auto ISO mode kunnen gebruikers hun eigen parameters instellen, met de mogelijkheid om de maximale ISO waarde te limiteren die zij tijdens het fotograferen willen gebruiken.

In de Low Light mode kan de camera werken met een uitgebreid ISO bereik van ISO 320 – ISO 12.800 en worden beelden vastgelegd met 2,5 Megapixel resolutie. Handmatige regeling van ISO-instellingen en witbalans in de Low Light mode zorgt voor meer controle over de opnamen in situaties met weinig licht, zodat gebruikers nauwkeurig de sfeer van een scène kunnen vastleggen zoals zij die ervaren. De Low Light mode maakt ook een hogere opnamesnelheid mogelijk, zodat met 3,9 beelden per seconde geen moment wordt gemist.

Naast de mogelijkheid om zonder flitser te fotograferen en toch goed belichte opnamen te krijgen, biedt de gevoelige sensor van de PowerShot S95 een groter dynamisch bereik vergeleken met traditionele typen sensoren. Met als resultaat een verbeterde kleurweergave, zodat onder alle omstandigheden opnamen met natuurlijke kleuren zijn te maken. Een heldere, originele f/2.0 Canon lens vormt de perfecte aanvulling op het HS System. Deze lens zorgt dat meer licht de camera kan bereiken, zodat kortere sluitertijden mogelijk zijn om de actie van bewegende onderwerpen vast te leggen.

Originele Canon lens met Hybrid IS
De PowerShot S95 heeft een 28mm groothoeklens met 3,8x optische zoom en stelt gebruikers in staat onderwerpen op afstand tijdens het fotograferen dichtbij te halen. Om bij elke opname scherpe, hoge resolutie beelden te garanderen, werd de camera ontwikkeld met dezelfde processen en volgens dezelfde kwaliteitsnormen die ook worden gehanteerd bij de productie van Canon EF-objectieven.

Canon’s optical Image Stabilizer (IS) gaat de effecten van cameratrillingen tegen om zo onscherpte te voorkomen. Dit stelt gebruikers in staat bij weinig omgevingslicht met een circa 4-stops kortere sluitertijd te fotograferen dan anders nodig zou zijn voor scherpe opnamen. Hybrid IS voorkomt onscherpte bij close-up fotografie door de trillingen als gevolg van hoekverdraaiing en zijwaartse verschuiving tegen te gaan die vaak extra duidelijk zichtbaar zijn bij macrofotografie.

Canon Powershot S95 bediening
De unieke en verbeterde Lens Control Ring van de PowerShot S95 maakt het mogelijk diverse opnameinstellingen aan te geven, zoals ISO (in 1/3-stopwaarden), sluitertijd, diafragma, focus en belichtingscompensatie. Deze Lens Control Ring zorgt voor een plezierige camerabeleving, waarbij alles onder controle is. De PowerShot S95 heeft bovendien een gebruikersinstelling waarmee de gebruiker de functies van zowel de Lens Control Ring als het programmawiel aan de achterzijde kan programmeren. Een speciale sneltoets kan worden geconfigureerd om rechtstreeks naar voorgeprogrammeerde functies te gaan, zodat de fotograaf tijdens de opnamesessie gemakkelijk toegang heeft tot de instellingen.

Om bewegende onderwerpen te kunnen volgen of een meer creatieve compositie mogelijk te maken, biedt het nieuwe Tracking AF programma de mogelijkheid onderwerpen in het midden van het beeld te selecteren en ze te volgen als ze zich verplaatsen of als een nieuwe compositie wordt gekozen.

Op basis van feedback van eigenaren van het voorgaande model is ook het gebruik van het programmawiel aangepast. Het programmawiel heeft een veel duidelijker ‘klik’-mechanisme en voorkomt dat instellingen per ongeluk worden gewijzigd. De positie van de ‘Ring Func.’ en ‘Aan/Uit’ knoppen is gewijzigd en dit zorgt voor betere allround bedieningsmogelijkheden tijdens dagelijks gebruik.

Een 7,5 cm (3,0”) 461k-dot PureColor II G LCD-scherm heeft een buitenste laag van gehard glas. Dit zorgt voor een hogere sterkte, meer contrast en een grotere kijkhoek. Het beeld op het LCD-scherm is ook goed zichtbaar bij fotografie in fel zonlicht. Een nieuw RGB-histogram bij afspelen stelt fotografen in staat onmiddellijk de details van een opname te bekijken.

HD movies met stereogeluid
De PowerShot S95 biedt 720p HD 24 bps videoregistratie met stereogeluid. Door Miniature Effect ook toe te passen bij video, krijgt het beeldmateriaal een geheel nieuwe dimensie – de beelden worden met een lagere snelheid weergegeven voor een time-lapse-achtig beleving, waardoor alles op een schaalmodel lijkt. Een ingebouwde HDMI-poort met CEC-compatibiliteit maakt het gemakkelijk om video’s en digitale foto’s te bekijken en te selecteren met een compatibele HDTV en afstandsbediening.

Scènes vastleggen zoals u ze ziet
Een High Dynamic Range programma maakt het mogelijk scènes met een hoog contrast meer vast te leggen zoals het menselijk oog ze ziet. De PowerShot S95 maakt een einde aan de beperkingen van traditionele camera’s door dezelfde scène met drie verschillende belichtingen vast te leggen voordat ze in de camera worden geanalyseerd en gecombineerd tot één opname. Het resultaat is een foto die de lichte en donkere details beter weergeeft, precies zoals de fotograaf deze ziet.

Creatieve resultaten
De PowerShot S95 heeft een groot aantal opnameprogramma’s om de gewenste controle af te stemmen op het niveau van de fotograaf. Naast de flexibiliteit van volledig handmatige regeling en semi-automatische Diafragmavoorkeuze (Av), Sluitertijdvoorkeuze (Tv) en AE-programma’s, biedt de PowerShot S95 ook Smart Auto voor iedereen die gewoon direct schitterende foto’s wil maken.

De Scènedetectietechnologie in Smart Auto helpt onder alle omstandigheden de beste resultaten te behalen door na intelligente detectie van de scène uit 28 variabelen de juiste instellingen te selecteren. De gebruikersinterface toont Hints & Tips om dagelijks gebruik van de camera zo eenvoudig mogelijk te maken, waarbij de fotograaf op intelligente wijze door de menu’s wordt genavigeerd en op elke functie een korte toelichting verschijnt voordat deze wordt geselecteerd.

Smart Flash Exposure regelt de flitsintensiteit op basis van de opnamecondities. Het zorgt onder alle omstandigheden – van donkere ruimten tot fel zonlicht –met de juiste hoeveelheid flitslicht voor perfect belichte opnamen. De PowerShot S95 biedt tevens Multi-Aspect Shooting met ondersteuning van 3:2, 4:3, 1:1, 16:9 en 4:5 formaten. Multi-Aspect Shooting stelt fotografen in staat tijdens de opnamesessie de compositie en resultaten te kiezen voor hun type onderwerp of het bedoelde gebruik van de foto, zodat geen nabewerking meer nodig is.

Draadloze overdracht van het beeldmateriaal wordt ondersteund door Eye-Fi connected functions, zodat foto´s direct zijn te uploaden naar websites zoals de CANON iMAGE GATEWAY. De camera heeft een speciaal Eye-Fi gedeelte in de gebruikersinterface en zal de automatische uitschakelfunctie annuleren wanneer de Eye-Fi kaart gegevens verzendt. Dit stelt gebruikers in staat het beeldmateriaal gemakkelijk en zonder onderbrekingen te verzenden .

De PowerShot S95 biedt een uitgebreide serie functies die zijn ontworpen voor superieure prestaties, met een perfecte all-round beeldkwaliteit – zelfs bij weinig omgevingslicht. Met de perfecte combinatie van draagbaarheid, vermogen en controle, is de PowerShot S95 zelfs voor de meest ervaren fotograaf de ideale pocket-size camera.

PowerShot S95 belangrijkste kenmerken

• HS System & f/2 lens

• Zeer gevoelige 10 Megapixel CCD

• 28mm groothoek, 3,8x zoom, Hybrid IS

• Lens Control Ring, Volledig handmatig & RAW

• 7,5 cm (3,0″) PureColor II G LCD-scherm

• HD movies, HDMI

• High Dynamic Range

• Smart Auto

• Multi-Aspect Shooting

• Optionele onderwaterbehuizing

Canon S95 prijs en beschikbaarheid
De PowerShot S95 is beschikbaar vanaf september en de adviesprijs bedraagt 459 Euro.

Bron: Canon


PowerShot S95 prijs vergelijking