CookiesCanon XA10 professionele HD camcorder

17 januari 2011 09:12 door Hans Wind

Canon XA10 professionele HD camcorderDe compacte Canon XA10 is een uitbreiding van het groeiende assortiment file-based camcorders voor professionals.

De XA10 is het eerste model in Canon’s nieuwe XA serie en is ontworpen voor gebruikers die op zoek zijn naar uitstekende prestaties met een mobiele body. Door een uitgebreid aanbod aan handmatige functies, professionele audio en Canon beeldkwaliteit te combineren, is het nieuwe model een geschikte optie voor onafhankelijke gebruikers die op locaties werken of voor eigenaren van grotere professionele modellen die op zoek zijn naar een compacte aanvulling op hun huidige uitrusting.

Door gebruik te maken van de nieuwste Canon imaging technologieën, biedt de XA10 een hoogwaardige beeldkwaliteit en dat ondanks de afmetingen. Het Canon HD Camera System op basis van het DNA van Canon’s XF serie gebruikt Canon optica en een HD CMOS Pro image sensor.

Een Canon HD Video Lens produceert scherpe HD beelden met een kleinere body dan ooit. Met een 10x optische zoom, 30.4mm groothoek en een grootste lensopening van f/1.8, zorgt het objectief van de XA10 voor de kwaliteit en veelzijdigheid om elk type opname te ondersteunen. Een 2x digitale extender zorgt voor extra bereik in situaties waar echt close-up nodig is en een iris met acht lamellen staat garant voor een bijna cirkelvormige achtergrondonscherpte of ‘bokeh’. Voor extra flexibiliteit bij groothoekopnamen is de XA10 compatibel met de nieuwe WD-H58W groothoekadapter, terwijl ook bestaande 58mm adapters en filters kunnen worden gebruikt.

De XA10 heeft een 1/3-type, 2,07 Megapixel Canon HD CMOS Pro sensor om videobeelden vast te leggen met een 1920×1080 (Full HD) resolutie. De sensor heeft pixels die 2,6x groter zijn dan bij traditionele CMOS chips in compact camcorders*. Pixels met deze afmetingen worden ook gebruikt in Canon’s professionele XF100 serie en zijn gebaseerd op de 3CMOS opstelling in de bekende XF300 serie. Deze grotere pixels zijn in staat meer licht te registreren en zorgen daarmee voor een sterke verbetering van zowel de prestaties bij weinig omgevingslicht als van het dynamische bereik.

Omdat de camcorder beelden vastlegt met 1920×1080 pixels, is voor de Full HD workflow en weergave geen formaataanpassing of interpolatie nodig. Dit stelt gebruikers in staat beelden vast te leggen, te verwerken en weer te geven met de oorspronkelijke resolutie, zodat de hoogst mogelijke kwaliteit gehandhaafd blijft.

De camcorder slaat AVCHD videobeelden op met 24 Mbps – het maximum dat op dit moment mogelijk is binnen de AVCHD standaard.

Uiterst compact, met professionele audio

Geen andere camcorder in het Canon assortiment met camcorders voor de professionele markt is zo licht en zo compact als de XA10. Met slechts 67% van het gewicht en 52% van de afmetingen van de XF105 – tot nu toe het kleinste pro model van Canon – is de XA10 geschikt voor zelfs de langste opnamesessies en biedt deze camcorder professionele HD prestaties vanuit de palm van uw hand.

Ondanks de geringe afmetingen biedt de XA10 ook een geavanceerde audioregeling, zodat gebruikers een hoge geluidskwaliteit kunnen vastleggen die geschikt is voor omroepen. Onafhankelijke audiosignalen zijn op te slaan door externe microfoons aan te sluiten via de twee XLR ingangen die in de draaggreep zijn geplaatst. De 3,5mm aansluitingen voor hoofdtelefoon en microfoon dragen bij aan de flexibiliteit. De ingebouwde microfoon detecteert achtergrondruis in het midden en lage frequentiebereik om deze te filteren. Door de stille momenten te benadrukken, draagt dit bij aan een verbeterde geluidsbeleving. De geluidsopties van de XA10 zijn ontworpen voor professioneel gebruik en zorgen voor een hoogwaardige geluidsregeling.

Nauwkeurige regeling

De XA10 biedt een combinatie van functies die niet vaak wordt aangetroffen bij compacte camcorders. Tot deze mogelijkheden behoort ook volledig handmatige regeling van het beeld dat wordt vastgelegd. Zowel diafragma, sluitertijd, belichting als gain zijn allemaal onafhankelijk aan te passen. Dit stelt gebruikers in staat snel in te spelen op wisselende omgevingen.

Een scherpstelring op de lens zorgt voor intuïtieve regeling tijdens het filmen, terwijl functies als diafragma, sluitertijd en belichting zijn toe te wijzen aan een instelbaar programmawiel. Twee programmeerbare knoppen kunnen worden geconfigureerd voor directe toegang tot een reeks extra functies, zoals Face-Only AF of Powered IS.
Een 8,8 cm, 922.000-dot touchscreen LCD en 0,61 cm kleuren Electronic Viewfinder (EVF) zorgen voor de nauwkeurigheid die nodig is om HD beelden vast te leggen. Een reeks hulpfuncties, zoals vergroten, contourverscherping en Edge Focus, helpen gebruikers met de juiste scherpstelling, terwijl Zebra patronen en een waveform het eenvoudig maken de belichting te regelen.

Flexibiliteit en veelzijdigheid

Niet alleen de geringe afmetingen, ook de ruime keuze aan functies en opties maken de XA10 een veelzijdige camcorder die overal kan worden gebruikt. De draaggreep aan de bovenzijde biedt plaats aan diverse bedieningsknoppen, waaronder voor een infrarood (IR) lamp om ’s nachts te filmen – ideaal voor documentaires en natuurfilms. Opties voor groen en wit beeld worden ondersteund door het IR opnameprogramma, waarbij gebruik wordt gemaakt van de unieke Canon lenscoatings om het duidelijkste en scherpst mogelijke beeld vast te leggen.
Een zoomknop en een Start/Stop knop zijn eveneens in de greep geïntegreerd. Dit zorgt voor een verbeterde ergonomie en extra flexibiliteit tijdens het filmen – met name bij het filmen vanuit een lage hoek. De greep kan worden verwijderd om de camcorder nog compacter te maken voor die situaties waar de beschikbare ruimte echt beperkt is.

De XA10 heeft een intern geheugen met een capaciteit van 64 GB en twee SDXC compatibele kaartslots, zodat gebruikers de beschikking hebben over zowel een hoge opslagcapaciteit als opnameflexibiliteit (een SDXC kaart is theoretisch in staat 2 terabytes aan gegevens op te slaan). De camcorder ondersteunt ook Relay Recording en Double Slot Recording; de eerste functie stelt gebruikers in staat videobeelden continu op te slaan door te wisselen van geheugenkaart, waarbij automatisch wordt overgeschakeld zodra een kaart vol is. Deze laatste maakt het mogelijk het beeldmateriaal op twee geheugenkaarten tegelijk vast te leggen. De Pre REC functie biedt drie seconden aan beeldregistratie in het cachegeheugen om te zorgen dat essentiële beelden met spontane actiemomenten altijd worden vastgelegd.

Canon XA10 belangrijkste kenmerken

• Canon HD Video Lens (10x zoom, 30.4mm, f/1.8)

• Canon HD CMOS Pro sensor

• Professionele audio

• AVCHD video tot 64 GB geheugen of 2x SDXC slots

• IR opnameprogramma

• Volledig handmatige regeling

• 8,8 cm LCD; 0,6 cm EVF

• Dynamic OIS, Powered IS, Instant AF

• Veelzijdig en uitbreidbaar

* Vergeleken met CMOS sensoren die eerder in Canon camcorders werden gebruikt.

Canon XA10 prijs en beschikbaarheid

De XA10 heeft een adviesprijs van 2.299 Euro en levering start begin april 2011.

Bron: Canon