CookiesCanon XC10 – een compacte 4K videocamera

9 april 2015 07:30 door Hans Wind

Canon XC10 4K videocameraDe Canon XC10 is een nieuwe, relatief compacte 4K video- en fotocamera.

De Canon XC10 heeft volgens de fabrikant de beeldkwaliteit die gewoonlijk wordt verwacht bij grotere camera’s. Daarnaast biedt dit model de flexibiliteit en het bedieningsgemak van een meer traditionele, compacte camcorder. De geavanceerde imaging engine in de XC10 bestaat uit de combinatie van een speciaal ontwikkelde 1 inch CMOS-sensor en Canon’s nieuwe DIGIC DV5-beeldprocessor. Deze combinatie geeft snelheid en kwaliteit die als voorwaarden gelden voor 4K-videoregistratie met een breed scala aan bit rates.

De Canon XC10 is ook te integreren in workflows of producties met bestaande Cinema EOS-camera’s. De XC10 kan UHDTV-standaard (3.840 x 2.160) 4Kbeeldmateriaal met maximaal 305 Mbps opslaan op een interne CFast i 2.0-kaart of Full HD (1.920 x 1.080) beeldmateriaal met maximaal 50 Mbps op een SDkaart en dit alles met pro-standaard 4:2:2 kleursampling voor resultaten met hoge resolutie.

Met een hoge ISO-gevoeligheid tot 20.000 voor opnamen bij weinig omgevingslicht en een 12-stops Wide Dynamic Range voor levensechte details in zowel lichte delen als schaduwen, produceert de Canon XC10 de kleuren die kenmerkend zijn voor Cinema EOS-camera’s. Filmmakers hebben de vrijheid om met een speciaal ontwikkeld objectief met 10x optische zoom en Canon’s beeldstabilisatietechnologie uiteenlopende scènes vast te leggen met professionele 4K-kwaliteit. Met een veelzijdig brandpuntsbereik van 27.3-273mm (35mm equivalent, in videomodus) kunnen videografen met één objectief snel wisselen tussen scènes als landschappen en close-ups. Professionals en semipro’s kunnen tijdens het filmen overschakelen op fotografie en 12 Megapixel opnamen maken of 8,29 Megapixel foto’s uit 4K-videomateriaal selecteren.

Eenmaal in de hand geeft de roterende handgreep toegang tot een reeks aan opnamestijlen en bevinden de belangrijkste functies zich bij de vingertoppen, zoals handmatige zoom en een scherpstelring. Het ontwerp van de camcorder past bij elke individuele voorkeur, heeft een 7,66 cm variangle touch-LCD met 100% bereik en biedt met een eenvoudige set pijltoetsen rechtstreeks toegang tot het menusysteem. De ingebouwde optische zoeker is afgestemd op het LCD en biedt een meer traditionele filmbeleving.

Workflows

Dankzij de professionele codecs en opname-instellingen kunnen professionele videografen de Canon XC10 gemakkelijk integreren in bestaande productiesets en workflows. Canon’s nieuwe XF-AVC H.264 codec ondersteunt beeldregistratie met zowel 4K als Full HD-kwaliteit en zorgt daarmee voor eenvoudige integratie met industriestandaard Non-Linear Edit systemen. Canon Log Gamma biedt daarnaast maximale vrijheid bij editing en verwerking tijdens post-productie door de kwaliteit af te stemmen op content die is vastgelegd met Cinema EOS-camera’s. Daarnaast is het mogelijk om alles in 4K vast te leggen en dit beeldmateriaal later te converteren naar Full HD.

De creatieve mogelijkheden van de Canon XC10 bestaan onder meer uit een reeks opnameprogramma’s voor slow en fast motion – waaronder tot 1.200x fast motion in 4K/Full HD en tot 1/4x slow motion in HD – plus intervalopnamen.

De XC10 is bovendien Wi-Fi-compatibel; via een browser, smartphone of tablet zijn de belangrijkste functies op afstand te bedienen.

Canon XC10 – belangrijke kenmerken

• 4K-video en 12 Megapixel foto’s met één compacte camera

• Hoge bit rate XF-AVC-bestanden

• Naadloze integratie met professionele workflows

• Creatief met fast en slow motion beeldregistratie

• Ingebouwde WiFi voor bediening met browser, smartphone of tablet

Canon XC10 prijs en beschikbaarheid

De Canon XC10 heeft een adviesprijs van 2.049 euro en is beschikbaar vanaf juni 2015.

Bron: Canon