CookiesCanon XF305 en XF300 professionele HD camcorders

7 april 2010 14:42 door Hans Wind

Canon XF305 en XF300 professionele HD camcordersMet de introductie van de Canon XF305 en XF300 toont het bedrijf vandaag twee nieuwe file-based videocamera’s voor het professionele segment die als eerste modellen gebruik maken van de nieuwe MPEG-2 Full HD (4:2:2) registratie codec die onlangs door Canon werd geadopteerd.

De nieuwe XF modellen zijn uitgevoerd met technologieën die nieuw zijn voor hun klasse en het ontwerp biedt een uitzonderlijke hoge beeldkwaliteit en een naadloze compatibiliteit met bestaande workflows voor een groot aantal professionele toepassingen.

Het geheel nieuwe camerasysteem bestaat uit een Canon L-serie HD Video Lens, 3CMOS sensorsysteem en zeer geavanceerde DIGIC DV III beeldverwerking. MPEG-2, Full HD video wordt vastgelegd als industriestandaard MXF (Material eXchange Format) bestanden op Compact Flash geheugenkaarten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van overdrachtssnelheden van 50 Mbps en volle 4:2:2 kleursampling om meer kleurinformatie vast te leggen voor nabewerking van videobeelden.

De XF305 en XF300 combineren perfecte beeldregistratie met een ontwerp dat mobiliteit en veelzijdigheid ondersteunt. De uitgebreide functieset en de vele aanpassingsmogelijkheden van deze modellen, stellen gebruikers in staat onder bijna alle omstandigheden en voor nagenoeg elke toepassing videomateriaal vast te leggen, van onafhankelijke filmmakers tot commerciële omroepen.

Canon XF305 en XF300 prestaties
De XF305 en XF300 zijn ontworpen om een uitstekende beeldkwaliteit te leveren. Voor het eerst in een professionele handheld videocamera maken de nieuwe modellen gebruik van de MPEG-2 Full HD registratie codec met 4:2:2 kleursampling tot maximaal 50 Mbps, om omroepkwaliteit beeldmateriaal met alle details vast te leggen.
Om volledig gebruik te kunnen maken van deze geavanceerde codec, die tweemaal de kleurresolutie van HDV en andere 4:2:0 registratieformats biedt, heeft Canon een nieuw HD videosysteem ontwikkeld dat de gerenommeerde DIGIC DV III verwerkingskracht combineert met een geavanceerd sensorsysteem en een speciaal ontwikkeld 18x Canon L-serie objectief dat is geproduceerd conform de hoge kwaliteitsnormen binnen de omroepwereld. Het 1/3 type Canon 3CMOS sensorsysteem biedt een uitzonderlijk hoge kleurnauwkeurigheid, groot dynamisch bereik en weinig ruis. De door Canon ontwikkelde technologie voor zeer snelle uitlezing van beeldgegevens minimaliseert ook de “rolling-shutter skew” die kan optreden bij andere CMOS camcorders.

Naadloze integratie met bestaande workflows
De beide nieuwe XF modellen registreren industriestandaard MXF bestanden, een open-source bestandsindeling die compatibel is met de belangrijkste file-based workflow systemen die tegenwoordig door professionals worden gebruikt. Op het moment van introductie zijn de XF camcorders volledig compatibel met de belangrijkste editing en verwerkingsprogramma’s van Adobe Systems Incorporated, Apple Inc., Avid Technology Inc. en Grass Valley, zodat videoprofessionals de XF305 en XF300 direct kunnen integreren in hun workflow.
Videobeelden die met de nieuwe XF camcorders zijn vastgelegd, worden rechtstreeks weggeschreven naar een Compact Flash (CF) kaart in één van de twee beschikbare slots. Tijdens het filmen is het mogelijk de kaart te verwisselen die niet wordt gebruikt, om zo urenlang videomateriaal vast te leggen. Beide modellen ondersteuning ook relay recording, zodat de registratie van videobeelden ononderbroken op een tweede kaart wordt voortgezet zodra de eerste geheugenkaart vol is.

Om onderweg videoclips eenvoudig te kunnen bekijken en beheren, worden beide modellen geleverd inclusief de Canon XF Utility software voor PC en Mac. Met deze software kunnen gebruikers van de clips een reservekopie maken, de metagegevens bewerken die in de MXF bestanden zijn opgeslagen, beeldmateriaal evalueren en weer terugschrijven naar een CF kaart.

Hoge kwaliteit L-serie objectief
Canon objectieven hebben al de voorkeur van het merendeel van de omroepen. Deze objectieven staan garant voor een superieure resolutie, hoog contrast en geringe chromatische aberratie. De nieuwe XF305 en XF300 hebben een L-serie HD Video Lens die een 29,3mm groothoek combineert met een snel maximaal diafragma (f/1.6) en een veelzijdige 18x zoom – voor indrukwekkende prestaties van de groothoek tot tele uitersten van het zoombereik.

De ringen voor zoom en scherpstelling hebben bij gebruik van Handmatige bediening fysieke eindstops om een snelle en herhaalbare bediening mogelijk te maken. Een onafhankelijke diafragmaring regelt het diafragma terwijl twee tuimelschakelars beschikbaar zijn voor handmatige regeling van de zoom. Het unieke Instant AF systeem van Canon zorgt eveneens voor snel en nauwkeurig automatisch scherpstellen.

Om chromatische aberratie te onderdrukken is Hi-UD (hi-index, ultra-low dispersion) glas gebruikt dat eerder alleen beschikbaar was in door Canon geproduceerde lenzen voor omroepen. Hi-UD combineert UD (ultra-low dispersion) met een UA (ultra-high refractive index aspherical) element en twee dubbelzijdige asferische elementen om haarscherpe, gedetailleerde beelden te produceren die geen chromatische aberratie vertonen.
Het objectief is ontworpen als perfecte aanvulling op het Canon 3CMOS sensorsysteem en maakt gebruik van door Canon geproduceerde optische componenten die over de hoogste kwaliteit beschikken. Het objectief zorgt dat het sensorsysteem maximaal 1.000 lijnen aan horizontale resolutie kan vastleggen. Een nieuw IS (image stabilizer) systeem biedt drie stabilisatieprogramma’s – Standard, Dynamic en Powered – om cameratrillingen op een indrukwekkende wijze te corrigeren.

Gemakkelijke bediening
De XF305 en XF300 zijn tevens uitgevoerd met een 1,55 miljoen dot EVF met een bereik van 100% en een uniek, aan de voorzijde bevestigd hi-res LCD-systeem dat gemakkelijk van links naar rechts kan worden verplaatst voor aanpassing aan individuele wensen of aan de opnamesituatie. Als grootste LCD in deze klasse biedt het LCD-scherm met 10,1 cm (4”) en een resolutie van 1,23 miljoen dots een ongekend hoge helderheid en flexibiliteit voor HD-beeldregistratie.

De nieuwe XF modellen hebben een volledig herziene ergonomische vormgeving die het resultaat is van de feedback van professionele gebruikers. Een verbeterde plaatsing van bedieningsknoppen zorgt voor een intuïtieve bediening en de centrale grip geeft een optimale balans. Deze ontwerpverbeteringen zorgen samen dat XF gebruikers langdurig en onder uiteenlopende condities comfortabel kunnen blijven filmen.

Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden
Beide XF modellen bieden een groot aantal mogelijkheden om door de gebruiker te worden aangepast aan de opnamecondities en zorgen daarmee voor een ongeëvenaarde veelzijdigheid en flexibiliteit. Gebruikers kunnen tot maximaal 26 Custom Picture parameters configureren om zo meer dan 50 individuele, beeldafhankelijke variabelen regelen. Gebruikers van de XF camcorders kunnen ook één van de 30 individuele functies toewijzen aan elk van de 13 instelbare knoppen, zodat ze de camcorder kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren, werkomgeving of stylistische uitgangspunten.

Door de ruime keuze uit industriestandaard gamma curves beschikken gebruikers over de mogelijkheid om exact de stijl te kiezen die past bij het bedoelde gebruik van het beeldmateriaal. Beeldmateriaal kan bijvoorbeeld worden geoptimaliseerd voor een specifieke opdrachtgever of voor overdracht op film.

Maximaal negen ‘aangepaste beelden’ kunnen in de camcorders worden opgeslagen, inclusief de drie beveiligde instellingen die standaard worden meegeleverd – VIDEO.C, CINE.V en CINE.F. Voorkeursinstellingen kunnen worden opgeslagen of via SDHC kaarten worden gekopieerd van de ene naar de andere camcorder – zeer handig en praktisch om bij meerdere camcorders dezelfde creatieve stijl te handhaven of voor organisaties die gegarandeerd willen werken met een uniforme configuratie van meerdere camcorders.

Ook de slow en fast motion beeldregistratie vergroten de creatieve mogelijkheden. Fast motion beeldregistratie stelt gebruikers in staat om actiescènes sneller te laten verlopen door minder beelden per seconde te gebruiken. Slow motion gebruikt voor de registratie meer beelden per seconde en stelt gebruikers in staat de opnamen te vertragen tijdens weergave met de normale beeldsnelheid. Gebruikers hebben de keuze uit een totaal van 20 snelheden en kunnen met deze opties exact de gewenste visuele effecten vastleggen.

Audioregistratie en aansluitmogelijkheden
Beide modellen registreren 16-bits lineaire PCM audio met 48 kHz en zorgen daarmee voor de hoge geluidskwaliteit die nodig is voor gebruik in professionele omgevingen en voor omroepen. Een ingebouwde microfoon registreert het geluid in stereo en via twee ingebouwde XLR aansluitingen kunnen externe microfoons of andere bronnen worden aangesloten.

Voor optimale integratie in de studio of bij multi-camera opnamen beschikt de XF305 tevens over een HD-SDI uitvoer, GENLOCK invoer en tijdcode in-/uitvoer.

Canon Professional Services
Eigenaren van de XF305/XF300 komen in aanmerking voor het lidmaatschap van Canon Professional Services (CPS) Video. De CPS Video service biedt professionele gebruikers van Canon producten gratis toegang tot een groot aantal voordelen, waaronder prioriteit bij reparaties en een directe ondersteuning door Canon Professional Representatives in heel Europa.

Voor een actuele Canon XF305 prijs vergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig

Voor een actuele Canon XF300 prijs vergelijking kunt u een kijkje nemen bij Kieskeurig

Bron: Canon