CookiesCanon XL H1S en XL H1A HD camcorders introductie

10 april 2008 08:50 door Hans Wind

Canon XL H1S en XL H1A HD camcorders introductieCanon introduceert twee nieuwe modellen in de high-end High Definition XL serie professionele camcorder range: de XL H1S, ontworpen voor de professionele cameraman in de studio, en de XL H1A, ideaal voor onafhankelijke filmmakers en de cameraman in het veld.

Beide modellen nemen High Definition Video (HDV) op tape op en zijn uitgerust met een 1/3″ 1.67 megapixel 3CCD-systeem dat HD 1080i beelden met onovertroffen kwaliteit vastlegt. De XL H1S beschikt bovendien over Canons professionele ‘jackpack’: een complete reeks standaard studioconnectoren waaronder HD-SDI uitvoer ”“ voor ongecomprimeerd 1920×1080 HD videobeeld ”“ Gen lock invoer en Tijdcode invoer/uitvoer voor multi-camera sessies.

Voortbouwend op de functies van zijn voorganger, de XL H1, bevat de HD-SDI uitvoer van de XL H1S nu ook embedded audio en tijdcodegegevens.

Beide nieuwe camcorders vervangen de XL H1 en zijn geproduceerd op basis van reacties van professionele cameramannen over de hele wereld. Belangrijke verfijningen ten opzichte van de XL H1 zijn een nieuwe 20x videolens uit de L-serie, met drie afzonderlijke focus-, zoom- en irisringen. Deze ringen zijn handig op de lensbody aangebracht en kunnen elk gelijktijdig worden gebruikt, om bijvoorbeeld de focus tijdens het zoomen te trekken. De gevoeligheid van de zoomring kan worden aangepast. De tweekanaals XLR audio-opnamen biedt nu onafhankelijke begrenzers en automatische/handmatige instellingen waardoor de gebruiker het opnemen van geluid volledig kan controleren.

“Door continu te communiceren en te overleggen met professionele cameramannen hebben onze Research and Development teams ervoor gezorgd dat de nieuwe XL H1S en XL H1A bieden wat de praktijk vraagt,” aldus Karel Poortman, European Pro Video Specialist. “Met totale vrijheid voor het aanpassen van instellingen en functies introduceren deze nieuwe modellen een duidelijke persoonlijkheid in de Canon range en volledige creatieve vrijheid.”

Kenmerken van de Canon XL H1S en XL H1A
1080i HD uitvoer (50i, 25F) met professionele kwaliteit
• 1/3″ 1.67 Megapixel 3CCD-systeem met hoge resolutie
• 20x L-serie HD videolens met afzonderlijke focus-, zoom- en irisringen ”“ met gelijktijdige bediening
• HDV opnamen
• Professionele jackpack (alleen XL H1S): HD-SDI uitvoer (ongecomprimeerd 1920×1080, 4:2:2 kleurenruimte) met embedded audio; Gen lock in en Tijdcode in/uit voor multi-camera sessies
• DIGIC DV II processor voor een snelle en nauwkeurige verwerking van HD data
• Volledige beeldaanpassing en Cine Gamma instellingen; alle instellingen (preset, functie en weergave) die op SD/MMC kaart worden opgeslagen, zijn volledig compatibel met Canon camcorders uit de XH serie
• Tweekanaals XLR audio-opnamen met onafhankelijke begrenzers en automatische/handmatige instellingen
• Optionele NTSC opnamen (60i/30F/24F)
• Canon CPS Video service: aanmelding noodzakelijk via de CPN website (www.canon-europe.com/cpn)

High Definition kwaliteit
Zowel de XL H1S als de XL H1A herbergen de kennis van Canons team voor broadcastlenzen en beschikken over een opnieuw ontworpen fluoriet 20x L-serie HD videolens.
Het nieuwe HD XL 5.4-108mm L IS III objectief met 20x zoom is uitgerust met een zeer krachtige variangle prisma Optical Image Stabilizer (VAP OIS); een speciale multicoating (SR coating) elimineert ghosting vrijwel volledig terwijl chromatische aberraties aanzienlijk worden beperkt. Met de nieuwe ingebouwde Focus Assist (vergroten, peaking) en drie afzonderlijke handmatig te bedienen ringen ”“ voor focus, zoom en diafragma ”“ is de controle ongeévenaard. De gevoeligheid van de focusring kan worden aangepast.
Dankzij Canons XL uitwisselbare objectiefsysteem zijn beide camcorders compatibel met alle XL objectieven, waaronder het HD 6x Zoom XL 3.4-20.4mm L groothoekobjectief. Met een EF lensadapter (los verkrijgbaar) van Canon kunnen ook de EF-objectieven voor Canon EOS camera’s op de XL H1S en XL H1A worden gebruikt. (EF-S objectieven zijn niet compatibel)

Tweekanaals audio
De XL H1S en XL H1A hebben twee XLR audio-ingangen, waarvan elk kanaal afzonderlijk kan worden geregeld. Handmatige begrenzers zijn toegevoegd. De meegeleverde stereomicrofoon kan ook als monobron worden gebruikt om slechts één kanaal op te nemen.

Geavanceerde beeldcontrole
De range geavanceerde functies voor beeldcontrole is uitgebreid met o.a.: verbeterde dubbelde ruisreductiefilters (NR1 en NR2), kleurenmatrix, uitgebreide witbalans kleurtemperatuur (2.000K-15.000K) en instellingen voor scherptedetails en Auto Knee. Tal van instellingen en opnamevariabelen zijn volledig handmatig instelbaar: custom presets worden opgeslagen op SD/MMC geheugenkaarten.
Omdat instellingen en functionaliteit voor de beeldkwaliteit perfect zijn afgestemd op XH serie camcorders, kunnen geheugenkaarten direct in deze modellen worden geplaatst. Dit is ideaal voor multi-camera sessies, omdat instellingen gemakkelijk in andere camcorders kunnen worden gereproduceerd waardoor het werkproces wordt gestroomlijnd.

Optionele NTSC opnamen (60i/30f/24f)
De XL H1S en XL H1A kunnen zowel in PAL (50i) als NTSC (60i) opnemen. Deze optionele upgrade kan worden uitgevoerd bij een erkend Canon Service Centre.

Canon CPS Video
Cameramannen die de XL H1S of XL H1A aanschaffen, profiteren in heel Europa bovendien van Canons nieuwe CPS Video service.
Het lidmaatschap van CPS Video biedt:
• Reparatieservice met prioriteit (reparatie binnen zes dagen)
• Gratis leenapparatuur bij langer durende reparaties
• Support via e-mail en telefoon

Bron: Canon