CookiesCasema geeft per 1 december BBC HDTV door

20 november 2006 10:24 door Hans Wind

Casema logoAls eerste kabelbedrijf in Nederland geeft Casema per 1 december het HD-televisiekanaal van de BBC door. De hoge kwaliteit van de BBC HD-producties zijn voor Casema reden deze zender aan haar HDTV-aanbod toe te voegen. Omdat de zender nog in opbouw is bestaat de dagprogrammering momenteel nog voornamelijk uit previews. In de avond is er een volledige programmering met sport, series en documentaires.

De BBC en Casema zijn beiden tijdens het afgelopen WK-voetbal gestart met de doorgifte van HD-televisie, De Britse zender is vervolgens gaan werken aan de ontwikkeling van een volwaardige HD-zender. Deze moet in de loop van 2007 gereed zijn. Tot die tijd voert de BBC overdag technische testen uit en zijn er overdag alleen previews te zien. In de avonduren is er wel een volledige programmering. Dat betekent dat BBC HD ’s avonds documentaires, volwaardige HD series, en sport uitzendt. Enkele van deze nieuwe series zijn “Robin Hood”, “Sally Wainwright’s”, “Planet Earth” en de nieuwe serie van de makers van Dr. Who, “Torchwood”. Voor een overzicht van de actuele programmering en meer informatie kunt u de BBC website bezoeken.


Op dit moment geeft Casema National Geographic Channel en HD-NL al in HD-kwaliteit door. Vanaf 1 december komt daar dus BBC HD bij en vanaf 1 januari Discovery HD.

HDTV
HDTV (high definition TV) garandeert superieure beeldkwaliteit. In plaats van de 576 (zichtbare) PAL-beeldlijnen waarin het huidige Europese televisiebeeld is onderverdeeld, is een HDTV-beeld opgebouwd uit minimaal 720 en maximaal 1080 lijnen. Voor het menselijk oog levert HDTV een gedetailleerd, niet trillend en helder beeld op dat even scherp is als in werkelijkheid. Met HDTV neemt de kijker ook meer waar: de zogenaamde ‘aspect ratio’ is groter. Een analoog, klassiek televisiebeeld heeft een 4:3 formaat, terwijl dat bij HDTV altijd 16:9 is. LCD- en plasmaschermen die in staat zijn om beelden in HDTV-formaat weer te geven, dragen het kwaliteitslogo ‘HD-Ready’

Over Casema
Het in Den Haag gevestigde Casema is met 1,35 miljoen huishoudens als klant, een toonaangevende Nederlandse kabelexploitant. In haar 37-jarig bestaan is Casema verantwoordelijk geweest voor onder andere de totstandkoming van standaardisatie binnen de Europese kabelmarkt en een groot aantal technologische vernieuwingen op het gebied van kabeltelevisie. Casema biedt via haar moderne netwerk een scala aan elektronische diensten en producten, waaronder: radio&televisie, digitale radio en televisie, breedbandinternet, IP-televisie, (zakelijke) telefonie en datacommunicatie.