CookiesCasio EXILIM Zoom EX-Z300 met HDTV functies

20 augustus 2008 12:01 door Hans Wind

Casio EXILIM Zoom EX-Z300 met HDTV functiesCasio Computer Co. lanceert drie nieuwe digitale camera’s waaronder de EXILIM Zoom EX-Z300 met 10.1 effectieve megapixels. De camera beschikt over uitgebreide functionaliteit met onder meer de nieuwe Casio Imaging Engine voor snelle beeldverwerking en kan video opnemen in HD TV resolutie..

De EXILIM Zoom EX-Z300
De EX-Z300 beschikt over een snelle beeldverwerking-engine met hoge resolutie. Hiermee kunnen fotografen eenvoudig foto’s maken van mensen en nachtscènes. Dit dankzij deze nieuwe EXILIM Engine 3.0 van Casio. De EX-Z300 heeft een stille werking en maakt foto’s met hoge resoluties. Bovendien beschikt de lens over een uitstekend vermogen voor scherp stellen. Dit zorgt ervoor dat fotografen nog sneller en nauwkeuriger kunnen inzoomen en scherp stellen.

Casio EX-Z300 achterkantDe beeldverwerkingssnelheid en de kracht van de nieuwe Casio-engine maken compleet nieuwe functies mogelijk. Gebruikers kunnen foto’s maken van gezichten, nachtscènes en andere onderwerpen op een manier zoals dat tot nu toe met consumentencamera’s niet mogelijk was. De nieuwe camera’s detecteren automatisch moeilijke situaties en corrigeren deze. Een voorbeeld is het fotografen van onderwerpen in het donker. De beeldverwerking-engine voorkomt dat de geringste beweging van de camera onscherpe foto’s oplevert, of foto’s met tegenlicht waarbij gezichten vaak te donker worden.

Deze camera heeft ook een zogenaamde ‘Make-up’-functie voor het fotograferen van gezichten. De camera kan de huid egaler maken en schaduwen verzachten. De fotograaf heeft bij deze functies de keuze uit twaalf niveaus: van zwak tot sterk. Tijdens het fotograferen kan de gebruiker het resultaat direct terugzien op het lcd-scherm.

28 mm groothoek, 4X optische zoomlens
Deze lens zoomt van 28 mm (het equivalent van 35 mm bij analoge camera’s) naar 112 mm. Gebruikers beschikken over een groot aantal opties: van een groothoekfunctie tot en met een telezoomfunctie.

De hoge beeldverwerkingssnelheid van de door Casio ontwikkelde EXILIM Engine 3.0 maakt nieuwe functies mogelijk:

Nachtscènes zonder statief: de camera’s detecteren automatisch nachtsituaties die bewogen foto’s opleveren als de fotograaf geen statief gebruikt. Met deze camera krijgen gebruikers onbewogen, heldere foto’s van zowel mensen als nachtscènes doordat de camera de handtrillingen compenseert.

Belichtingsfunctie: de camera’s detecteren moeilijke belichtingssituaties. Bijvoorbeeld tegenlichtfoto’s van blauwe luchten of van mensen die met hun rug naar een lichtbron staan. In dit soort situaties selecteren de camera’s het juiste evenwicht tussen licht en donker. De camera’s meten over- en onderbelichte gebieden en geven deze weer met natuurlijke kleuren. Op deze manier worden mensen en hun achtergrond met de juiste belichting weergegeven.

Make-up-functie: wanneer fotografen de huidtint willen bijstellen of de diepte van schaduwen in het gezicht willen verminderen, dan kunnen ze dit in de camera aanpassen van een relatief laag niveau 1 tot een hoog niveau 12. Tijdens het fotograferen kan de gebruiker op het lcd-scherm zien of het resultaat hem bevalt. Het uitgebreidere model EX-Z300 beschikt eveneens over een ‘Make-up’-knop, waarmee de fotograaf deze effecten kan instellen.

Multi-motion: dit heeft het effect van meerdere keren belichten van een foto. Alleen de EX-Z300 beschikt over deze functie. Bij Multi-motion neemt de fotograaf een serie foto’s van een bewegend object. Achteraf kan hij deze foto’s samenvoegen in één enkele foto. Hiervoor moet hij de camera wel instellen op 3 megapixels.

CCD-shiftstabilisatie
De mechanische beweging van het CCD in de camera compenseert cameratrillingen. Beide camera’s beschikken eveneens over Anti Shake DSP. Deze functie vermindert onscherpte van bewegende objecten door het verhogen van de gevoeligheid van de camera en het versnellen van de sluitertijd.

De EX-Z300 beschikt over een HD-videofunctie (1280×720 pixels)
Met de EX-Z300 kunnen gebruikers High-Definition-video’s opnemen met een druk op de ‘Movie’-knop. Dit levert beelden op in HDTV kwaliteit van 1280 x 720 pixels. De camera beschikt eveneens over de H.264-videostandaard, waardoor de fotograaf sterk gecomprimeerde videobestanden van hoge kwaliteit kan maken.

Groot High-Definition (HD) lcd-scherm van 3,0-inch en 230.000 pixels
Deze camera’s beschikken over een grote en heldere 3,0-inch lcd-monitor. Het scherm met hoog contrast produceert scherpe beelden die vanuit elke hoek goed zichtbaar zijn. De grote helderheid van het scherm zorgt ervoor dat ook bij fel licht de beelden uitstekend zichtbaar zijn.

Casio EXILIM Zoom EX-Z300 prijs en beschikbaarheid
De Casio Z300 zal in ons land leverbaar zijn vanaf eind september voor een adviesprijs van 279 Euro.

Bron: Casio