CookiesCasio Exilim EX-ZR1000

19 september 2012 10:21 door Hans Wind

Casio Exilim EX-ZR1000De Casio Exilim EX-ZR1000 digitale camera is voorzien van een 24 mm groothoeklens en 12,5x optische zoom. Daarnaast heeft de EX-ZR1000 de snelle afdrukmogelijkheden van de High-Speed EXILIM-camera lijn. Verder beschikt de EX-ZR1000 over een nieuw ontworpen grafische gebruikersinterface (GUI). Nieuwe functies zijn onder meer een instelring en een uitklapbaar lcd-scherm voor optimaal bedieningsgemak.

De nieuwe EX-ZR1000 heeft de EXILIM Engine HS aan boord die geheel vernieuwd is en met een zogenaamde ‘TRIPLE ZERO’-oplossing die de tijd tussen twee opnamen elimineert, evenals onscherpte en camerabewegingen. Dit nieuwe product vertegenwoordigt de derde generatie van de High-Speed EXILIM-serie.

De EX-ZR1000 biedt supersnelle fotografeermogelijkheden met een opstarttijd van 0,99 seconden, een snelle autofocus van 0,15 seconden en slechts 0,26 seconden tussen twee opnamen in. De camera is voorzien van een gebruikersvriendelijke interface, ontworpen voor eenvoudige bediening. Verschillende nieuwe hardwareonderdelen doen extra recht aan de grafische gebruikerinterface, zoals een instelring die in- en uitzoomen met de linkerhand mogelijk maakt, grafische indicatoren, een gesynchroniseerde keuzeknop en een kantelbaar lcd-scherm waarmee gebruikers kunnen fotograferen vanuit verschillende hoeken.

Aansluitend bij de nieuwe fase waarin de High-Speed EXILIM zich bevindt, zit de EX-ZR1000 vol met nieuwe fotografeerfuncties, ontwikkeld voor TRIPLE ZERO-prestaties. Dit zijn onder andere autofocus (AF) burst-fotografie die automatisch blijft scherpstellen op bewegende objecten, zelfs tijdens continu-opnamen. Samen met de All-In-Focus Macro-functie van Casio garandeert dit scherpe foto’s doordat de camera elk deel van het kader scherp houdt: van close-up tot en met achtergrond. Daarnaast beschikt de ER-ZR1000 over een High-Speed (HS) Night Shot. Deze functie voorkomt dat de camera trilt in donkere omgevingen, zelfs bij de maximale lichtgevoeligheid van ISO 25600.

Instelring en keuzeknop

Gebruikers beschikken nu over negen instellingen bij de Step Zoom naast de gewone zoominstelling. Ze bedienen de Step Zoom door aan de instelring te draaien, die rondom de lens zit. Hierdoor kunnen gebruikers foto’s achter elkaar maken door de ontspanknop ingedrukt te houden met de rechterhand en tegelijkertijd in en uit te zoomen met de linkerhand. De instelring stelt gebruikers eveneens in staat om de belichtingswaarde (EV), de sluitersnelheid, handmatige scherpstelling en witbalans in te stellen. Daarnaast is de draaiknop naast het lcd-scherm gesynchroniseerd met alle instellingen op het scherm. Hierdoor kunnen gebruikers snel van instelling wisselen terwijl ze op het lcd-scherm kijken.
Camerastatief en een kantelbaar lcd-scherm waarmee gebruikers vanuit verschillende hoeken kunnen fotograferen Het lcd-scherm van de EX-ZR1000 kan tot 180 graden kantelen. Hierdoor kunnen gebruikers foto’s maken vanuit verschillende hoeken. Ook is het mogelijk zelfportretten te maken met het lcd-scherm 180 graden gedraaid. Zelfportretten zijn ook te maken op grotere afstand van de camera, door het gebruik van de bewegingsontspanner, die de foto maakt wanneer het onderwerp beweegt. Daarnaast beschikt de EX-ZR1000 over een ingebouwd standaardje. Hiermee kan de gebruiker de camera zowel horizontaal als verticaal neerzetten. Dit biedt nog meer fotografische mogelijkheden.

Continu-fotografie

Met de schouderriem en het kantelbare lcd-scherm met een vast focuspunt is het eenvoudig om foto’s te maken zonder scherpstelvertraging.
‘AF serie-opname’ houdt bewegende objecten scherp, zelfs tijdens continu-fotografie. Casio heeft de beeldfrequentie in de autofocusstand (AF) versneld en de aansturing van de lens en de beeldsensor, het AF-algoritme voor parallelle verwerking en High-Speed serie-opname weten te optimaliseren. Dit maakt serie-opnamen met autofocus mogelijk met een frequentie van dertig beelden met een snelheid van zes beelden per seconde. Dit maakt het mogelijk scherpe foto’s te maken van bewegende objecten, zoals kinderen en huisdieren.

All-In-Focus Macro en Blurred Background

De EX-ZR1000 beschikt over een All-In-Focus Macro. Deze selecteert alleen de scherpgestelde delen binnen het kader bij verschillende scherpte-instellingen en stelt daaruit een scherp beeld samen. Dit resulteert in foto’s waarbij elk deel van het kader scherp is, van de objecten op de voorgrond, tot de achtergrond, hoe ver weg ook. Met een conventionele camera zijn dit soort beelden heel moeilijk te maken. Daarnaast heeft Casio de EX-ZR1000 voorzien van zijn supersnelle serie-opnametechnologie, voor het creëren van een Blurred Background. Deze innovatieve techniek maakt het mogelijk de achtergrond van een foto te bewerken, bijvoorbeeld via een softfocuseffect, zoals die met een digitale spiegelreflexcamera te maken is. Hierdoor wordt het onderwerp van de foto geaccentueerd. Gebruikers kunnen kiezen uit drie verschillende wazigheidniveaus, waarbij ze de achtergrond de scherpte mee kunnen geven die ze willen.

Premium AUTO PRO-functie

De Premium AUTO PRO-functie analyseert automatisch de te fotograferen scene, kiest op basis daarvan de beste instellingen en voert beeldverwerking uit. Deze functie combineert automatisch beelden uit meerdere, op hoge snelheid geschoten, foto’s. Op basis van de omstandigheden creëert de camera zo schitterende foto’s. Gebruikers nemen verfijnde foto’s met één druk op de ontspanknop, onder meer dankzij de automatische activering van functies als HDR-technologie. Deze technologie combineert foto’s met verschillende lichtinvallen om zo om te gaan met omstandigheden met veel contrast. Verder bevat de camera een High Speed Night Scene-functie – ideaal voor nachtfoto’s – en bevat deze High Speed Anti Shake voor krachtige zoomfotografie. Beide functies combineren zeer gevoelige, snel achter elkaar gemaakt foto’s met een minimale beweging tot één foto. Dit alles om de vervaging te reduceren. Voor video’s analyseert de Premium AUTO-videofunctie automatisch de omgeving voor de beste instellingen. De camera herkent mensen, landschappen, dag of nacht, grote objecten, blauwe luchten, gebladerte en omstandigheden met weinig licht.

HDR-technologie

De HDR-technologie van Casio zorgt ervoor dat met een druk op de ontspanknop er meerdere foto’s worden gemaakt met een verschillende belichting. Deze combineert de camera direct daarna tot één foto met een perfecte belichting. Hierdoor is de over- of onderbelichting in de foto minimaal en toont het beeld alle rijke kleur- en lichtgradaties zoals in werkelijkheid.

HS Night Shot

De EX-ZR1000 met Casio HS Night Shot, herkent de omstandigheden en maakt razendsnel meerdere foto’s achter elkaar en pas daarbij automatisch de lichtgevoeligheid aan tot maximaal ISO 25600. De zeer nauwkeurige uitlijningstechnologie onderdrukt elke beweging van de camera – hoe klein ook – die niet is geëlimineerd door de optische Anti Shake-correctiefunctie. De nieuwste Casio-beeldverwerkingtechnologie verwijdert verder laagfrequente kleurruis, wat normaal gesproken erg lastig is voor camera’s. Deze technologieën werken samen om te komen tot zeer mooie foto’s zonder vervaging, zelfs in omstandigheden met weinig licht.

HDR-ART

Gebruikers creëren artistieke foto’s met de HDR-ART-functie van Casio. Deze combineert meerdere foto’s met verschillende lichtinvallen. Tegelijkertijd voert de camera geavanceerde analyses uit om vervolgens de intensiteit van contrast- en kleurverzadiging op bepaalde plekken aan te passen. Er is te kiezen uit een totaal van vijf verschillende bewerkingsniveaus op het gebied van kunstzinnige effecten. Hiermee genieten gebruikers van vrijere en meer expressieve beelden. Er zijn bovendien twee nieuwe niveaus toegevoegd aan de drie die al eerder verkrijgbaar waren. Deze nieuwe effecten omvatten hoogwaardige en geavanceerde ‘tone mapping’-technologie voor indrukwekkende toongradaties en dynamischere foto’s. ART SHOT biedt daarnaast acht verschillende filters voor het maken van de artistieke foto naar keus: ‘toy camera’, ‘soft focus’, ‘light tone’, ‘pop art’, ‘sepia’, ‘monochrome’, ‘miniature’ en ‘fisheye’. Gebruikers passen de kleur en verwerkingsniveaus van elke filter aan en bekijken het effect ervan direct op het scherm. Het fotoresultaat is aan te passen nog voordat de foto is genomen. Al deze filters zijn ook te gebruiken voor het maken van video’s.
De HDR-ART-functie slaat zowel de gefilterde als de standaard foto op, dit met slechts één druk op de knop.

Wide Shot-functie en panorama

De EX-ZR1000 combineert meerdere snelgenomen foto’s terwijl de gebruiker zijn camera beweegt. Hiermee zijn foto’s te maken met een enorme groothoek. Kies uit ‘groothoek’-functies gelijk aan 14 mm of 18 mm.
De Slide Panorama-functie herkent bewegende objecten en gezichten en past deze op de juiste wijze aan terwijl de camera beweegt. Hierdoor zijn meer natuurlijke panoramafoto’s te maken door de camera te draaien langs de omgeving.

Multi Frame SR Zoom

De groothoeklens van 24 mm en met 12,5x optische zoom biedt zoomprestaties die gelijk staan aan een maximum van 25x optische zoom. Dit dankzij de Multi Frame SR Zoom van Casio, dat eigenlijk een aantal ‘stilstaande’ foto’s combineert zodat de beeldkwaliteit goed genoeg is voor hogeresolutiefotografie.

Manual of Raw Image

De EX-ZR1000 biedt een aantal handmatige foto-opties zoals de ‘sluitertijd prioriteit’- en de ‘diafragma prioriteit’-optie, en handmatige belichting. De camera is verder voorzien van een optie voor het opslaan van Raw beelden. Dit is voor het eerst op een ‘High Speed EXILIM’-model en mede mogelijk gemaakt door de EXILIM Engine HS.

Keuzeknop

De EX-ZR1000 is uitgerust met een keuzeknop die gebruikers in staat stelt snel te kiezen uit tien foto-opties. Onder meer Premium AUTO PRO, ART (combineert HDR ART- en ART Shot-functies) en een handmatige optie waar de gebruiker zelf zijn of haar favoriete instellingen kan opslaan.

Werkt met Eye-Fi en FlashAir

De EX-ZR1000 werkt naadloos met Eye-Fi en FlashAir. Hierdoor is het mogelijk om draadloos foto’s en video’s te versturen naar een computer of smartphone.

Casio Exilim EX-ZR1000 prijs en beschikbaarheid

Casio lanceert dit product met een tienjarig jubileumpakket. Het pakket omvat de EX-ZR1000 in een cadeaubox, samen met een echt lederen fototas en een schouderriem. De Casio EXILIM EX-ZR1000 is verkrijgbaar vanaf november 2012 voor een adviesprijs van 329 euro.

Bron: Casio